Tri dni De Panne 2021 preview: šprintéri alebo klasikári?

Tri dni De Panne

zdroj: facebook.com/deceuninckquickstep

V stredu 24. marca je naplánovaný 45. ročník pretekov Tri dni De Panne 2021, ktoré sú tradičnou zastávkou v priebehu sezóny jarných belgických klasík. Oficiálny názov tohto podujatia je Tri dni Brugy–De Panne, čo naznačuje, že cyklisti sa vydajú na trať z mesta Brugy a budú finišovať v meste Panne. Medzi týmito bodmi prejdú necelých 204 kilometrov výsostne iba v provincii Západné Flámsko. V tomto regióne pravidelne silno fúka, čo sa prejavuje aj na priebehu pretekov.

História

Prvý ročník týchto pretekov sa konal v roku 1977.. V tých časoch išlo o trojdňové podujatie s názvom Driedaagase de Panne, čo v preklade z Flámčiny znamená tri dni okolo Panne. Ako roky ubiehali, trojdňové podujatie sa stalo skvelou prípravou na blížiace sa monumenty Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Išlo sa nielen cez významné stúpania vo Flámsku ale taktiež aj okolo pobrežia. Top znamená, že na svoje prišli aj šprintéri a aj klasikári. Hlavným dôvodom, prečo sa tri dni skondenzovali do jedného dňa bol neustále narastajúci počet ďalších pretekov zapísaných do kalendára UCI. Stalo sa tak v roku 2018, kedy nový formát pretekov ovládol Dylan Groenewegen (:tjb:). Rekordérom v počte víťazstiev je Belgičan Eric Vanderaerden, ktorý tento závod vyhral až osemkrát.

Predošlí víťazi

2020 – Yves Lampaert (Ned)

2019 – Dylan Groenewegen (Ned)

2018 – Ellia Viviani (Ita)

2017 – Philippe Gilbert (Bel)

2016 – Westra Lieuwe (Ned)

2015 – Alexander Kristoff (Nor)

Zostrih z minulého ročníka

Profil Tri dni De Panne 2021

zdroj: sport.be

Profil 45. vydania Troch dní de Panne je viac kopcovitejší než minulý rok na jeseň. Hlavnou črtou trasy bude okruh v okolí mesta Panne, ktorý meria 45 kilometrov a cyklisti ho prejdú celkovo trikrát. Na okruhu je viacero vlnitostí, ktoré však by nemali zabrániť šprintérom pomýšľať o zisk víťazstva. Pozor však na vietor, tradičného sprievodcu tohto cyklistického podujatia, ktorý vie roztrhať pelotón na veľa skupín, tak ako to je známe na belgických jarných klasikách.

Favoriti Tri dni De Panne 2021

Do skupiny najväčších favoritov musíme jednoznačne zaradiť šprintérov, akými sú napríklad Sam Bennett (:dqt:), Sonny Colbrelli (TBV), Pascal Ackermann (BOH), Elia Viviani (COF), Christophe Laporte (COF), Arnaud Démare (FDJ), Rudy Barbier (:isn:), Luka Mezgec (:bex:), Cees Bol (DSM), Giacomo Nizzolo (:tqa:), Mads Pedersen (:tfr:) či Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic).

Avšak v prípade deľby pelotónu na vetre víťazom sa môže stať takpovediac ktokoľvek, môže to byť aj jazdec z celodenného úniku. Navyše na týchto pretekoch neštartuje trojica aktuálne najlepších cyklistov sveta v zložení Julian Alaphilippe (:dqt:), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a Wout van Aert (:tjb:). Neštartuje ani minuloročný víťaz Holanďan Yves Lampaert z tímu Deceuninck – Quick step.

Štartovať však budú Slováci Erik Baška a Juraj Sagan v službách stajne Bora – hansgrohe, pre ktorých to bude už tretia pretekárska zastávka po prekonaní koronavírusu.

 

Simultánne s touto jednorázovkou budú prebiehať aj etapové preteky Okolo Katalánska po prvýkrát aj s naším Petrom Saganom (BOH). Deň po skončení mužských pretekov, vo štvrtok, je na programe ženský závod tohto podujatia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár