Okolo Katalánska 2021 preview: Vrchárska show, Sagan trénuje

Okolo Katalánska 2021
Okolo Katalánska 2021 Adam Yates Sepp Kuss

zdroj: LaPresse/ Fabio Ferrari (foto)

V pondelok 22. marca štartujú etapové preteky Okolo Katalánska 2021. Časovka a náročná vrchárska trasa rozložená v siedmich dňoch preverí viacerých jazdcov, ktorí si v tejto sezóne trúfnu aj na Grand Tours. Peter Sagan (BOH) naberie ďalšie kilometre, aby sa pred najväčšími klasikami dostal do optimálnej formy.

Najväčšími menami na podujatí sú okrem Sagana favoriti ako Richard Carapaz, Geraint Thomas, Chris Froome, Richie Porte, Rohan Dennis, Simon a Adam Yatesovci, Nario Quintana alebo Marc Hirschi. Sagan je rovnako jediný Slovák. Česko zastupujú Josef Černý, Jan Hirt, Karel Vacek a Roman Kreuziger.

22. marca – 28. marca
100.
ročník
1092
kilometrov
Kategória: World Tour
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 alebo Eurosport Player
24 tímov

Predošlí víťazi Okolo Katalánska:

Miguel Ángel López
©PHOTOGOMEZSPORT2019

2019 Miguel Ángel López
2018 Alejandro Valverde
2017 Alejandro Valverde
2016 Nairo Quintana
2015 Richie Porte
2014 Joaquim Rodriguez
2013 Dan Martin
2012 Michael Albasini
2011 Michele Scarponi

Trasa a etapy Okolo Katalánska 2021

1. etapa Okolo Katalánska 2021 (pondelok 22. marca) – 178 km

1. etapa Okolo Katalánska 2021
1. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Klasický prvý deň v Katalánsku patrí väčšinou úniku, alebo zriedenej skupine, ktorá si to rozdá vo víťazstvo na rovinatom finiši. V závere sa môže šprintovať, dokáže sa Sagan dostať cez dlhé stúpania?

Favoriti: Sagan, Meeus, Venturini, Molano, Mohorič, Impey, De Gendt

2. etapa Okolo Katalánska 2021 – individuálna časovka – (utorok 23. marca) – 18,5 km

2. etapa Okolo Katalánska 2021
2. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Zvlnená individuálna časovka narobí rozdiely ešte pred samotným príchodom do kopcov. Vrchári tu budú len limitovať svoje straty, pričom univerzáli by ich radi dostali pod tlak.

Favoriti: Dennis, Cavagna, Černý

3. etapa Okolo Katalánska 2021 (streda 24. marca) – 203,1 km

3. etapa Okolo Katalánska 2021
3. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Prvý cieľ na dlhom stúpaní. Pôjde sa na kopec so svojráznym názvom Valter 2000, ktorý sa pravidelne vyskytol aj v posledných ročníkoch. Stúpanie k lyžiarskemu stredu sa nachádza, ako to názov napovedá, vo výške až 2125 metrov nad morom. Má 11,8 km o 7,5%. Pôjde o najdlhší deň v týždni.

Favoriti: Carapaz, Kuss, Kruijwsijk, Carthy, Kämna, Mas, Hindley, Quintana, Ciccone, Valter

4. etapa Okolo Katalánska 2021 (štvrtok 25. marca) – 166,5 km

4. etapa Okolo Katalánska 2021
4. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Posledný vysokohorský cieľ príde po niečom ťažšom. Port de Toses (9,3 km – 6,6%) a Port d’El Cantó (24,7 km – 4,4%) si nohy zapamätajú. Potom si na najlepších počká Port Ainé s 18,7 km a 6,6%. Ide o kráľovskú etapu 100. ročníka

Favoriti: Carapaz, Mas, Quintana, Ciccone, Vanhoucke, Kämna, Haig, Hindley, Kuss,

5. etapa Okolo Katalánska 2021 (piatok 26. marca) – 201,5 km

5. etapa Okolo Katalánska 2021
5. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Po kopcovitom teréne sa všetko rozhodne na Port de Montserrat (7,8 km 6,6%), následnej plošine a zjazde do Manresy. Skvelý terén pre únik.

Favoriti: Mohorič, Knox, Caicedo, Woods, Soler, Valverde, Hirschi, Brambilla

6. etapa Okolo Katalánska 2021 (sobota 27. marca) . 193,8 km

6. etapa Okolo Katalánska 2021
6. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Nenechajte sa pomýliť profilom, stúpanie pred cieľom má len 2,4 km o 4,5%. Ak sa nejaký odolný šprintér, ktorý omylom do vrchárskeho Katalánska zablúdil, mal by z toho byť hromadný dojazd. Rovnako sa nevylučuje ani únik. V bežných rokoch by Peter Sagan patril k favoritom, ale uvidíme, či sa jeho výkonnosť zlepší.

Favoriti: Hirschi, Sagan, Venturini

7. etapa Okolo Katalánska 2021 (nedeľa 28. marca) – 133 km

7. etapa Okolo Katalánska 2021
7. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Klasický okruh v Barcelone uzavrie 100. edíciu. Naposledy sa tu radoval Formolo po dlhom úniku a za ním sa dramaticky bojovalo o celkové poradie, ktoré si ustrážil Miguel Ángel López. Na jednom okruhu v metropole Katalánska sa nachádza najmä stúpanie o dĺžke 2,6 km o 4,3%.

Favoriti: Hirschi, Almeida. Martin, Caicedo, Gallopin, Adam Yates

Peter Sagan pokračuje

Štvrtým miestom na Miláno – San Remo Peter Sagan potvrdil dobrý smer, ktorým po prekonaní covid-19 kráča. Síce sa na Poggiu neudržal s najlepšími, ale v klesaní to dolepil a ukázal kvalitné šprintérske nohy. Na to, aby sa zlepšil a nabral viac ako 1000 kilometrov do nôh, slúžia tieto preteky. Šanca na hromadný šprint prichádza jedine v etape číslo 1 a 6, a to len pri vôli tímov s vrchármi. Často tu víťazí aj únik.

Peter Sagan Marco Alpozzi/LaPresse;

V tíme BORA – hansgrohe sú lídrami vrchári Lennard Kämna (BOH) a Wilco Kelderman (BOH). Holanďan sa vracia po zranení z kolízie s automobilom, podobne aj skúsený Andreas Schillinger (BOH). World Tour premiéru zažije 19-ročný Dán Frederik Wandahl (BOH). V tíme je aj biker Ben Zwihoff (BOH), ktorý zbiera skúsenosti na ceste. Šprintovať namiesto Sagana môže aj veľký belgický talent Jordi Meeus (BOH). V stredných kopcovitých etapách by mal dostať priestor mladý Holanďan Ide Schelling (BOH), ktorý má zo začiatku sezóny výbornú formu.

Na šprintérske koncovky sú pripravení aj jazdci ako Clement Venturini (ACT), Max Kanter (DSM), Daryl Impey (:isn:), Rui Costa (:uae:), Juan Sebastian Molano (:uae:) alebo Matej Mohorič (TBV).

Favoriti Okolo Katalánska 2021

 

 

Ineos s najsilenejšou zostavou

Musíme si zvykať, že INEOS Grenadiers všade pošle úplne nabitú zostavu. Povedie ju Adam Yates (:ins:), ktorý sa na nedávnej UAE Tour vyrovnal Tadejovi Pogačarovi na stúpaniach. Brit má rád aj strmé kopce, ktoré budú dôležité. Časovka nie je jeho obľúbenou disciplínou, ale bude meť veľa príležitostí získať čas inde.

Adam Yates na UAE Tour. © LaPresse – Fabio Ferrari

Richard Carapaz (:ins:) strávil od Vuelty 2020 príjemnú prípravu v rodnom Ekvádore. Podával veľmi dobré výkony na svojich veľkých tréningových jazdách. Nemá však pretekárske kilometre, čiže žezlo by za normálnych okolností mal prevziať niekto iný. Víťaz Gira 2019 určite zosilnie hlavne vo vysokých nadmorských výškach, kde sa iní budu trápiť.

Richard Carapaz na Vuelte. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Geraint Thomas (:ins:), Richie Porte (:ins:) v časovke nestratia, a dvojica sa bude snažiť stratiť čo najmenej v kopcoch. Austrálčan Porte nepríjemne spadol na Paríž – Nice, ale zjavne sa zdá byť v poriadku.

Uvidíme klasický „Sky vláčik“, keďže do Katalánska prichádza aj časovkár Rohan Dennis (:ins:) a doplnia ho Jonathan Castroviejo (:ins:) a roviny bude mať pod kontrolou Luke Rowe (:ins:). Najväčší favoriti na celkový triumf pochádzajú z tohto tímu.

Kuss, Bennett alebo Kruiswijk

Sepp Kuss (:tjb:) dostal tento týždeň predĺženie kontraktu, ale aj možnosť viesť svoj tím. Jeden z najlepších vrchárov v pelotóne sa nepoteší z časovky, ale „orol“ z amerického Duranga by mal vzlietnuť na najťažšej etape.

Sepp Kuss (vľavo). © A.S.O./Charly López

Steven Kruiswijk (:tjb:) alebo George Bennett (:tjb:) slúžia ako výborná záloha, dokonca môžu sami kontrolovať preteky alebo útočiť na Ineos. Síce bez Rogliča, ale črtá sa tu podobný súboj, aký uvidíme na Tour de France s britskou zostavou.

Hugh Carthy (:efn:)

12. etapa Vuelta 2020 Carthy
High Carthy vyhral na Angliru. zdroj: twitter.com/FrontSet

Brit je jedným z najviac úplných jazdcov na celkové poradie. Okrem toho, že tretí muž vlaňajšej Vuelty je skvelým vrchárom, nestratí sa ani v časovke, ktorá bude rozhodovať o priebehu vrchárskych etáp. V tíme je aj Kolumbijčan Rigoberto Uran. Budú tu aj Jonathan Caicedo alebo Ruben Guerreiro (:efn:).

Simon Yates (:bex:)

Embed from Getty Images

28-ročný Brit takmer chytil Tadeja Pogačara na jeho rekordnom výjazde na Prati di Tivo na pretekoch Tirreno-Adriatico. V Taliansku ešte nemal žiadne pretekárske kilometre za sebou, takže sa dá čakať vzrast formy. Víťaz Vuelty spred troch rokov čaká na Giro d’Italia a dobrým predstavením tu pohrozí každému, že s ním treba počítať.

Joao Almeida (:dqt:)

Embed from Getty Images

Portugalčan prejde posledné preteky pred prestávkou smerujúcu na Giro. Na UAE Tour bol tretí a na Tirrene sa zmestil do top 10. Časovka mu jednoznačne sedí, rovnako aj rýchle finiše po kopcovitých etapách. 22-ročný jazdec tu bude mať známu výpomoc od jazdcov ako Fausto Masnada, James Knox alebo Pieter Serry. Rémi Cavagna sa iste pozerá na druhú etapu, keďže na Paríž – Nice mu triumf z časovky ušiel len veľmi tesne. Rovnako sa na časovku teší aj český borec Josef Černý.

Enric Mas a Movistar

Enric Mas. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Španiel Enric Mas (MOV) prichádza na preteky, ktoré Movistaru v posledných rokoch išli veľmi dobre. Španiel vlani zajazdil dvakrát piatu priečku na Grand Tours, ale to nie je to, prečo prišiel do španielskeho tímu. Marc Soler (MOV) taktiež zohrá úlohu, uvidí sa podľa aktuálnej formy. Predposledný tunajší víťaz Alejandro Valverde (MOV) vyzerá po štyridsiatke už len ako tieň bývalého majstra sveta.

Jai Hindley (DSM)

Jai Hindley
Jai Hindley. zdroj: cyklonews

Austrálčan, ktorý takmer vyhral Giro d’Italia, bol v top 10 na Paríž – Nice. Musí však ukázať, že druhé miesto z prelomovej Grand Tour nie je len náhodou a tomu by zodpovedalo minimálne top 10 v ťažkej konkurencii.

Lennard Kämna (BOH)

Kamna
Kämna | zdroj: twitter.com/lennardkaemna

Nemec po etape na Tour de France pokračuje ako vrchársky líder tímu BORA – hansgrohe. Mal by dostať šancu, keďže Wilco Kelderman (BOH) prichádza po zraneniach, ktoré utrpel pri nehode s autom na tréningovom kempe.

Mike Woods a Chris Froome (:isn:)

froome
zdroj: twitter.com/chrisfroome

Dan Martin (:isn:) sa dobre ukazoval na menších francúzskych pretekoch a nadviazať môže na najlepší Grand Tour výsledok z Vuelty, kedy vlani skončil štvrtý. V ceste za zotavením z ťažkého pádu pokračuje Chris Froome (:isn:). Po výkonoch na UAE Tour však nič nenaznačuje tomu, že by cesta mala mať šťastný koniec v podobe ďalšieho víťazstva vo World Tour.

Mike Woods (:isn:) bol zo začiatku sezóny vo výbornej forme. Síce sa mu nebude dariť na dlhých koppoch, ale na strmých krátkych sklonoch patrí Kanaďan k úplne najlepším na svete.

Nairo Quintana (Arkéa-Samsic)

Nairo Quintana
Nairo Quintana tu vlani našiel najlepšiu formu za posledné roky. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Na Prati di Tivo vyzeral Kolumbijčan v dobrom rozpoložení. Skončil piaty, ale v ďalšom brutálnom kopcovitom dni svoje pozície stratil. Dostáva sa z operácií po pádoch na tréningu i Tour de France.

Marc Hirschi (:uae:)

Marc Hirschi
Marc Hirschi po Valónskom šípe. ©A.S.O./Thomas Maheux

Švajčiarsky cyklista zažije premiéru za UAE Team Emirates. Prvýkrát od prestupu z Team DSM, ktorý sa odohral pod rúškom tajomstva a najnovšie správy naznačujú zamlčané skutočnosti zo strany Hirschiho. On pripúšťa jedine športovú rovinu.

Zákulisie bokom, 22-ročný jazdec po prelomovom roku dostáva ďalšiu šancu na veľký výsledok. Sedieť by mu mali hlavne stredné kopcovité etapy, kde má dobrú výbušnosť a koncovku. Kto vie, možno sa majster sveta U23 z Innsbrucku pobije o dobré umiestnenie aj v horách. V tíme je aj domáci borec David de la Cruz (:uae:), ktorý zakaždým nenápadne zoberie nejaké to top 10 umiestnenie.

Harm Vanhoucke a Thomas De Gendt (:lts:)

Thomas De Gendt víťazi po svojom sóle v Katalánsku 2018 zdroj: twitter.com/hlnsport

Prvý Belgičan Harm Vanhoucke (:lts:) je talentovaným vrchárom a vyberáme ho ako niekoho, kto má šancu prekvapiť. Hlavne po dobrých výkonoch na lanskom Gire a 11. mieste na Paríž – Nice je 23-ročný jazdec na stúpajúcej krivke výkonnosti.

Thomas De Gendt (:lts:) tu vyhral v rokoch 2018 aj 2019 etapy a to svojím špeciálnym, takmer až epickým spôsobom. Po celodennom úniku sólo. Pokúsi sa o niečo podobné aj teraz?

Ďalší vrchári

Wout Poels (TBV), Gianluca Brambilla (:tfr:), Óscar Rodriguez (AST), Harm Vanhoucke (:lts:), Jan Hirt (:iwg:), Ilnur Zakarin či Roman Kreuziger (Gazprom RusVelo) dopĺňajú kvalitnú vrchársku zostavu na pretekoch.

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár