Tri dni de Panne 2021: Sam Bennett opäť ukázal chrbát ostatným

Sam Bennett Tri dni De Panne 2021

zdroj: https://twitter.com/bruggedepanne/status/1374750408380407810/photo/1

Streda 24. marca patrila cyklistickým súbojom v regióne Belgicka, Západné Flámsko, na jednodňovom závode Tri dni de Panne 2021. Trať bola prevažne zvlnená, merala 203 kilometrov, pričom väčšinu z tohto množstva pretekári odjazdili na okruhu v okolí mesta De Panne. Na tomto okruhu bol okrem vetra najzaujímavejším bodom práve cieľové pozvoľné stúpanie, ktoré papierovo malo vyhovovať šprintérom. Tých bolo v štartovom poli požehnane. Papierové predpoklady napokon aj potvrdil najrýchlejší muž planéty Ír Sam Bennett (:dqt:).

profil Tri dni De Panne 2021

Ako prebiehal 45. ročník Tri dni De Panne 2021?

Tradičný úvod klasiky

Už na štarte bolo jasné, že aj 45. vydanie pretekov medzi mestami Brugy a De Panne bude veľmi veterné. To sa aj potvrdilo ihneď po štarte, keď na cyklistov začal duť nepríjemný protivietor. Preto sa celodenný únik vytvoril až na 180. kilometri. Doň nastúpili cyklisti ako Alexis Gougeard (ACT), Gerben Thijssen (:lts:), Barnabas Peak (:bex:),  Ruben Apers (Sport Vlaanderen-Baloise), Erik Resell (Uno-X) a Wout van Elzakker (Vini Zabú). Táto šestica si postupne vypracovala pohodlný časový náskok na pelotón, konkrétne 150 kilometrov pred cieľom to bolo presne 4 minúty a 37 sekúnd. Tento rozostup sa však stenčil pred prvým príjazdom do De Moeren. Bol zastabilizovaný v intervale dva až tri minúty. Pelotón bol vedený Timom Declercqom (:dqt:).

Image
Tim Declercq na čele pelotónu https://twitter.com/deceuninck_qst/status/1374701632588558336/photo/1

Nepríjemný vietor

100 kilometrov pred cieľom začal fúkať nepríjemný bočný vietor od pobrežia, čo spôsobilo zvýšenú aktivitu v pelotóne. To sa neskôr odzrkadlilo na zvýšení tempa, a teda šestica vpredu sa z celodenným únikom musela rozlúčiť 76 kilometrov pred páskou. Po eliminácii čela pretekov sa v predných radoch pelotónu objavil tím Bora – hansgrohe, ktorý stanovil vysoké tempo. Napriek tomu Sebastian Mora (MOV) dokázal zaútočiť a vybudovať si niekoľkosekundový náskok na pelotón jazdiaci vo vysokom tempe. Dostihnutý bol až 47 kilometrov pred páskou.

Obrázok
Bora – hansgrohe pri stanovovaní vysokého tempa https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1374745508749660162/photo/1

Záverečný okruh

Po vstupe do záverečného 45 kilometrov dlhého okruhu bol na čele pelotónu tím Jumbo-Visma, no tím Lotto Soudal rozbúral pevné hradby žltého tímu a ešte navýšil tempo s cieľom roztrhať balík na bočnom vetre. To malo za následok natiahnutie celého pelotónu, no žiadne medzery sa nevytvorili. Nefúkalo až tak silno. 30 kilometrov pred cieľom zaútočili dvaja cyklisti a to konkrétne Davide Martinelli (:apt:) a Lluis Mas (MOV). Duo vzorne spolupracovalo aj napriek viacerým ťažkostiam. Jednou z nich bolo znefunkčnenie Masovho Garminu na jednom zo sektorov mačacích hláv. Nuž, nielen cyklisti toho mali dosť. Napokon 21 kilometrov pred cieľom boli pohltení.

Ihneď po konsolidácii pelotónu z neho nastúpil Brent Van Moer (:lts:). Vpredu zotrval do méty 11 kilometrov do cieľa. V tom čase to už v pelotóne úplne vrelo a čelné pozície okupovali tímy najväčších šprintérskych es. Všetko sa schyľovalo ku hromadnému šprintu.

Hromadný šprint

V hromadnom šprinte mal opäť najlepšiu pozíciu Sam Bennett, ktorú aj dokázal efektívne zužitkovať a premeniť na ďalšie víťazstvo v tejto sezóne. Na druhom mieste finišoval Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) a ako tretí Pascal Ackermann (BOH). V šprinte mal problémy Arnaud Démare (FDJ), ktorý napokon prestal šprintovať.

Vyjadrenie víťaza

Philipsen rýchlo začal šprintovať, ale ja som cítil trošku protivietor, tak som sa rozhodol počkať a potom ísť. Nezameriavam sa na nikoho iného. Ja len len osamote šprintujem. Pre mňa je veľmi dôležité dostať toto víťazstvo, najmä ak som v belgickom tíme s belgickými sponzormi. Sme na domácej pôde a chceme sa ukázať. Pre mňa osobne je to prvé World Tour víťazstvo z jednodňového závodu.

Tri dni De Panne 2021: výsledky

01  Sam Bennett  Deceuninck-Quick Step  4:27:40 300
02  Jasper Philipsen  Alpecin-Fenix
03  Pascal Ackermann  BORA-hansgrohe
04  Giacomo Nizzolo  Qhubeka ASSOS
05  Timothy Dupont  Bingoal-WB
06  Hugo Hofstetter  Israel Start-Up Nation
07  Cees Bol  Team DSM
08  Michael Mørkøv  Deceuninck-Quick Step
09  Elia Viviani  Cofidis
10  Stanislaw Aniolkowski  Bingoal-WB

 

Ďalšou klasikou je slávna „Étrojka“ už tento piatok.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár