Trofeo Alcudia (Mallorca Challenge 2022): Biniam Girmay porazil velikánov

Biniam Girmay

zdroj: Mallorca Challange

Podujatie Mallorca Challenge 2022 dnes pokračovalo svojím druhým podnikom s názvom Trofeo Alcudia – Port d’Alcudia. Išlo o 173 kilometrov dlhé preteky s výrazným stúpaním vo svojej druhej polovici. Ako sa predpokladalo, stúpanie výrazným spôsobom prehovorilo do pretekárskeho diania. Útoky sa ale na ňom nevytvorili. Z víťazstva v záverečnom šprinte sa radoval Eritrejčan Biniam Girmay (:iwg:). Druhý skončil Ryan Gibbons (UAD) a tretí zas Giacomo Nizzolo (:isn:). 

Trofeo Alcúdia – Port d’Alcúdia (Mallorca Challenge 2022) – parametre

  • dĺžka: 173 kilometrov
  • typ: jednodňové preteky (súčasť Mallorca Challenge)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI Europe Tour (1.1)

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=273&y=2022&k=2#race

Priebeh Trofeo Alcúdia – Port d’Alcúdia (Mallorca Challenge 2022)

Štart:

Rýchle pianko pred búrkou

Celodenný únik sa vyformoval na 24. kilometri. Nastúpilo si doň kvarteto pretekárov v zložení: Mikel Bizkarra (Euskaltel – Euskadi), Tuur Dens (Sport Vlaanderen – Baloise), Philippe Vandevelde a Philippe Colombo. Na pelotón si poľahky za krátky čas dokázali vytvoriť aj viac ako štvorminútový náskok. Pretekalo sa však vo vysokom tempe, pretože priemerná rýchlosť počas prvej hodiny pretekania bola 46 km/h.

Pelotón sa hlási k slovu

Únik kvarteta na čele sa začal otriasať v základoch na méte 50 kilometrov do cieľa. Ich časový náskok sa znížil na 3 minúty, neskôr na dve a pol. Stúpanie druhej kategórie Coll de Sa Batalla sa približovalo, útokov z pelotónu pribúdalo. Tie ale nemali až taký markantný vplyv na redukciu úniku pod hranicu dvoch minút. Bolo ešte príliš skoro na pokúšanie šťastia.

Coll de Sa Batalla

Najsilnejšie nohy zo štvorice uniknutých cyklistov mal Mikel Bizkarra, ktorý pokračoval na vrchol stúpania Col de Sa Batalla osamote. Hlavné pole na čele s tímami UAE Emirates a Movistar sa však výrazne približovalo. Bizkarra stále ale živil nádej na výhru (keď už nie v cieli, tak aspoň na vrchole stúpania) a potajme dúfal, že sa mu podarí napodobniť husársky kúsok Brandona McNultyho (UAD) zo včera. Ten išiel záverečných 60 kilometrov osamote, ba navyše bez watt metra a merača srdcového pulzu.

Mikel Bizkarra napokon dokázal preťať pásku vrchárskej prémie ako prvý, 40 sekúnd pred hlavným poľom. 25 kilometrov do cieľa sa však stal súčasťou hlavnej skupiny 50 pretekárov.

Zjazd až do cieľa

Ako už bolo spomenuté, z vrchárskej prémie Coll de Sa Batalla bol do cieľa už len zjazd, ktorý zabránil cyklistom zaútočiť. Preto skupinka približne 50 pretekárov, vedená najmä tímami Bora – hansgrohe a Movistar, prišla do finále pospolu. V záverečnom šprinte bol najrýchlejší Eritrejčan Biniam Girmay (:iwg:).

Trofeo Alcúdia – Port d’Alcúdia (Mallorca Challenge 2022): výsledky

Pascal Ackermann (BOH) či Michael Matthews (:bex:) skončili až v druhej polovici top 10.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár