Trofeo Calvià, Mallorca Challenge 2022: Brandon McNulty – osamotený hrdina

Mallorca Challenge 2022

zdroj: https://twitter.com/cyclecollective/status/191/photo/1

Dnes, 26. januára, začalo 5-dňové podujatie Mallorca Challenge 2022. Na programe boli preteky s názvom Trofeo Calvià o dĺžke 154 kilometrov, v priebehu ktorých cyklisti zdolali viacero stúpaní. Profilovo teda šlo o zvlnený terén, s ktorým sa popasovali aj hviezdy z kategórie World Tour, pre ktorých to boli prvé preteky na starom kontinente. V pelotóne napríklad jazdil aj veterán Alejandro Valverde (MOV) či Michael Matthews (:bex:). Z víťazstva sa však tešil najväčší protagonista dneška Američan Brandon Mcnulty (UAD). Druhý skončil jeho tímový kolega Joel Suter. Bronzovú priečku si odnáša Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).

Základné informácie Trofeo Calvià (Mallorca Challenge 2022)

  • dĺžka: 154 kilometrov
  • typ: jednodňové preteky (súčasť Mallorca Challenge)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI Europe Tour

Trofeo Calvià (Mallorca Challenge 2022) – priebeh

Trasa:

https://www.procyclingstats.com/race/trofeo-ses-salines-llucmajor/2022/result/startlist/preview

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=271&y=2022&k=2#race

Úvod

Hneď v úvodných kilometroch sa začalo pretekať, no na ceste nevládol chaos. Do úniku sa poľahky prebojovalo trio v zložení James Piccoli (:isn:), Mirco Maestri (EOLO-Kometa) a Pablo Alonso Montes (Electro Hiper). Na hlavné pole si vybudovali 2-minútový náskok. Na méte 100 kilometrov do cieľa mali dokonca k dobru viac ako 5 minút. V tom čase v pelotóne tempo udávali dva celky a to Lotto Soudal a Movistar.

Začína sa naozaj pretekať

80 kilometrov pred cieľom mala trojica na čele už len nepatrných 50 sekúnd na pelotón, ktorý sa neustále približoval. K spojeniu došlo ešte pred stúpaním Coll den Bleda, na ktorom zaútočili viacerí cyklisti (McNulty, Goosens, Wellens, Piccoli, Rosa, Rubio, Uijtdebroeks a Maestri). Išlo tak o útoky nielen skúsených jazdcov ale aj mladých nováčikov s veľkým potenciálom, azda najlepším príkladom bol Cian Uijtdebroeks (BOH).

Image
atak na stúpaní Coll den Bleda https://twitter.com/TeamCOFIDIS/status/18/photo/1

Neúnavný Brandon McNulty

Brandon McNulty (UAD) bol jediný, kto sa z atakujúcich cyklistov dokázal odpútať od ostatných. Za ním sa vytvorila početná skupinka prenasledovateľov, ktorá na Brandona 50 kilometrov do cieľa strácala menej ako minútu. Avšak postupne ako kilometre ubiehali, z prenasledujúcej početnej skupinky vzišlo 9 silných pretekárov, medzi ktorými sa nachádzal aj Alejandro Valverde (MOV) či Emanuel Buchmann (BOH).

Ben Zwiehoff pokúša šťastie

27-ročný Nemec Ben Zwiehoff (BOH) zaútočil o 9-člennej skupinky prenasledovateľov 34 kilometrov pred cieľom. Brandon McNulty sa stále držal na čele pretekov. Na ostatných cyklistoch bolo vidieť, že tiež niečo zamýšľajú. O víťazovi ani zďaleka nebolo rozhodnuté. Práve naopak, boli to preteky plné akcie a útočenia.

Do tretice Valverde

Tretím cyklistom, ktorý sa rozhodol v záverečných 50 kilometroch zaútočiť bol dušou večne mladý Alejandro Valverde. Brandon McNulty si však stále držal minútový náskok. Američan sa dnes zjavne prebudil do skvelého dňa. Ben Zwiehoff sa medzičasom vrátil späť do skupinky prenasledovateľov. Tá sa rozrástla z pôvodného počtu 9 pretekárov o ďalšie 4 mená. A po chvíli sa do nej vrátil aj samotný Valverde.

Finále

20 kilometrov do cieľa prestala skupina prenasledovateľov vzorne spolupracovať. Osobné ciele sa stali nadradenými nad skupinovým cieľom; Valverde získal cenu najaktívnejšieho cyklistu. Individualita mala za následok nárast časového náskoku McNultyho nad minútu a štvrť, ktorý sa tak rútil za prvým víťazstvom v posledných troch sezónach.

To sa napokon aj stalo skutočnosťou, a teda Brandon si dnešok zapíše do knihy života väčším písmom. Zo skupiny prenasledovateľov ako prvý do cieľa došiel tímový kolega víťaza Joel Suter.

Trofeo Calvià (Mallorca Challenge 2022): výsledky

01 Brandon McNultyUAE Team Emirates
02 Joel SuterUAE Team Emirates
03 Vincenzo AlbaneseEOLO-Kometa Cycling Team
04 Tim WellensLotto Soudal
05 Alejandro ValverdeMovistar Team
06 Simon ClarkeIsrael-Premier Tech
07 Laurens HuysIntermarché-Wanty-Gobert Matériaux
08 Lukasz OwsianTeam Arkéa-Samsic
09 Emanuel BuchmannBORA-hansgrohe
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár