Trofeo d’Andratx (Mallorca Challenge): Valverde získal svoj 131. triumf

Alejandro Valverde

zdroj: Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency©2022

Podujatie Mallorca Challenge 2022 dnes pokračovalo ďalšou menšou klasikou. Jednodňovka Trofeo Pollença – Port d‘ Andratx merala 170 kilometrov a obsahovala 5 klasifikovaných stúpaní. To rozhodujúce sa však nachádzalo až v samotnom finále. Meralo 2500 metrov (8,4%). Najlepšie si s ním poradil Alejandro Valverde (MOV), ktorý ovládol toto už štvrté podujatie na Baleárskych ostrovoch. Pre španielskeho matadora toto už 131. víťazstvo má však oveľa zaujímavejšiu príchuť. Získal ho totiž na 20. výročie svojej participácie vo svetovom profesionálnom pelotóne. Na druhej priečke skončil Brandon McNulty (UAD). Tretí zas Alexander Vlasov (BOH).     

Trofeo d’Andratx (Mallorca Challenge 2022) – profil

 

https://www.procyclingstats.com/race/trofeo-andratx-mirador-d-es-colomer/2022/result/today/profiles

Trofeo d’Andratx (Mallorca Challenge 2022) – priebeh

Oslávenec Alejandro Valverde

Španielska strela dnes oslávila zaujímavé jubileum. V profesionálnom pelotóne strávila neuveriteľných 20 rokov, počas ktorých nazbierala 131 víťazstiev aj s dnešným. Je to obdivuhodný počin najmä keď si uvedomíme, že Alejandro Valverde (MOV) nie je žiadnym šprintérom, ktorých palmarés zväčša nadobúda takéto rozmery.

Rýchly úvod

Prvotné kilometre ubehli veľmi rýchlo. Rovnako rýchlo sa vytvoril aj početný únik, ktorý pozostával z 10 pretekárov zväčša z prokontinentálnych tímov (Isasa, Rivi, Gabburo, Zoccarato, Aparicio, Apers, Bonneu, Saver, Alonso a Rota). Na pelotón si dokázali vybudovať aj trojminútový náskok.

Prvou horskou prémiou bolo stúpanie na Coll de Femeniás. Z čelnej skupinky mal najväčší záujem o body Isasa. Druhý skončil Apers a Aparicio tretí. Rovnaké poradie sa divákom naskytlo aj na druhej vrchárskej prémii dňa – Coll de Puig Major.

Začína sa pretekať

Približne na méte 80 kilometrov do cieľa zaútočil Marc Soler (UAD). Jeho atak mal za následok pohltenie celodenného úniku, a preto o ďalšie prémiové body bojovali už aj favoriti v hlavného poľa. Napríklad horskú prémiu Coll de Sa Pedrissa  vyhral spomínaný Soler. Pelotón však bol natiahnutý, neustále sa nastupovalo, preto špicu hlavného poľa obsadili jazdci tímu Bora – hansgrohe, ktorí chceli situáciu ako tak držať pod kontrolou.

Ticho pred búrkou

Po vzrušujúcich 20 kilometroch došlo v hlavnej skupine k zloženiu zbraní. Situácia sa zdala byť kontrolovaná. Neútočilo sa. Veľa favoritov sa rozhodlo pošetriť sily na výbušný záver, ktorý sa svojimi parametrami skôr podobal na Ardenskú klasiku.

Nervozita narastá

40 kilometrov do cieľa zaútočil Enric Mas (MOV), Dokázal si vytvoriť 10-sekundový náskok na hlavné pole favoritov. Pretekári v ňom však kompaktne spolupracovali, preto náskok Masa sa veľmi rýchlo stal minulosťou. Ďalším oživením bola šprintérska prémia, ktorú vyhral Frederik Wandahl (BOH) pred Valverdem.

Do cieľa však ostávalo čoraz menej a menej kilometrov; menej a menej cyklistov ostávalo v boji o víťazstvo.

Image
https://twitter.com/Movistar_Team/status/800/photo/1

Strhujúci finiš

11 kilometrov pred cieľom zaútočil Matthew Holmes (:lts:), ktorý v záverečnej desiatke kilometrov doslova lietal. Na rozbehnutú skupinku cca 15 jazdcov dokázal získať aj 20 sekúnd. Schyľovalo sa teda k riadne napínavému záveru.

Matthew Holmes bol napokon eliminovaný teste pred začiatkom záverečnej rampy. Tým sa otvoril priestor na rôzne taktické súboje. Veľa cyklistov sa snažilo vydať zo seba maximum, najčistejšiu myseľ, najsilnejšie nohy a najlepšiu taktiku v závere mal kto iný ako Alejandro Valverde; 131. profesionálne víťazstvo sa stalo realitou.

Trofeo d’Andratx (Mallorca Challenge 2022): výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár