UAE Tour: Caleb Ewan bol najrýchlejší na prudkom Hatta Dam

UAE Tour 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa konala štvrtá etapa pretekov UAE Tour. V Spojených arabských emirátoch sa prešlo 197 kilometrov, etapa obsahovala kratšie stúpania, v poslednom kilometri to ukončil kopec v Hatta Dam, ktorého percentuálny sklon sa pohyboval v dvojciferných číslach. Do úniku sa dostali Igor Boev, Artem Nych, Stepan Kurjanov z ruského tímu Gazprom-Rusvelo. Pridali sa k nim Charles Planet (Novo Nordisk), Will Clarke (:tfr:) a Alessandro De Marchi (:ccc:).

V skoršej časti etapy musel z pretekov kvôli pádu odstúpiť najmladší jazdec vo World Tour Remco Evenepoel (:qst:). Belgičan skončil v silnej konkurencii na včerajšom stúpaní na pätnástnom mieste. Únik si vypracoval niekoľkominútový náskok, no na trati opúť fúkal nepríjemný vietor a to utečenom neprialo. Dvanásť kilometrov pred koncom sa na čele osamostatnil taliansky špecialista na úniky De Marchi, no krátko na to mu došli sily a svoju aktivitu tak únik ukončil. Z pelotónu nastúpil Tom Dumoulin (:sun:), hlavnú skupinu začal ťahať ďalší bývalý časovkársky majster Tony Martin (:tjb:). Ten pracoval pre priebežného lídra Primoža Rogliča (:tjb:).

7 km pred koncom nastal hromadný pád. To zastavilo Alejandra Valverdeho (MOV), ktorý sa vtedy nachádzal na celkovo druhom mieste. Vďaka pomoci tímu sa úradujúci majster sveta dostal späť do pelotónu. Pád Gorku Izagirreho (AST) chytil aj Davida Gaudua (FDJ) alebo Emanuela Buchmanna (BOH), ktorí na včerajšom stúpaní skončili v prvej skupine. Táto dvojica sa napojila na skupinu Valverdeho a dostala sa späť.  Na čelo pelotónu sa dostal tím CCC. Tom Dumoulin bol pohltený 3 km pred páskou.

Finiš v Hatta Dam

V predposlednom kilometri naplno prebiehal boj o pozície, na čelo sa dostala zostava Sky, ktorej lídrom je Michal Kwiatkowski (:sky:). Išlo o veľmi nervózny záver a pozície sa tam rýchlo menili. Následne sa tam vystriedal UAE-Team Emirates. Najlepší mladý jazdec v celkovom poradí Gaudu doplatil na mechanické problémy a vypadol z čelnej skupiny. V šprinte do kopca nastúpil Alexander Kristoff (:uae:). Nasledoval ho Talian Matteo Moschetti (:tfr:). Nórovi spadla reťaz a o víťazstvo nezabojoval, do cieľa musel ísť peši. Na najlepší moment si počkal Austrálčan Caleb Ewan (:lts:), ktorý mal veľké zrýchlenie, dostal sa na čelo a vytvoril si potrebný náskok a nikoho pred seba nepustil. Vpredu sa držal aj Primož Roglič, ktorý by mal mať na 17 % stúpaní výhodu oproti šprintérovi Ewanovi, no ten predviedol skvelý, prekvapivý výkon a vyhral etapu. Pre 24-ročného jazdca ide o prvé víťazstvo po prestupe do tímu Lotto Soudal. Dobrý výsledok dosiahol Moschetti, ktorý má 22 rokov a je to jeho prvá sezóna vo World Tour. Roglič skončil tretí. Napriek tomu, že výbušní vrchári Alejandro Valverde alebo Diego Ulissi (:uae:) patrili k favoritom, nebojovali v predných radoch a skončili na 7. a 8. mieste.

Celkové poradie

Slovinský jazdec Roglič bral v cieli štyri bonusové sekundy a udržal sa na čele celkovej klasifikácie. V cieli bol klasfikovaný, že došiel tri sekundy pred ďalšou skupinou. V nej bol Valverde, ktorý sa dokázal spamätať po spomalení kvôli pádu a udržal sa na druhom mieste s rozdielom 21 sekúnd na lídra. Francúz David Gaudu síce skončil mimo prvej skupiny, no komisári mu započítali čas Valverdeho skupiny, keďže jeho mechanické problémy nastali v ochrannej zóne v posledných troch kilometroch. 22-ročný jazdec tak ostáva na tretej priečke celkovej klasifikácie.

Video z cieľa:

Profil:

Výsledky 4. etapy:

1.Caleb Ewan (Aus):lts:4:27:07
2.Matteo Moschetti (Ita):tfr:0:00:02
3.Primoz Roglic (Slo):tjb:
4.Quentin Jauregui (Fra):alm:0:00:05
5.Luka Mezgec (Slo):mts:
6.Wilco Kelderman (Ned):sun:
7.Diego Ulissi (Ita):uae:
8.Alejandro ValverdeMOV
9.Marco Haller (Aus):kat:
10.Bauke Mollema (Ned):tfr:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo)LOT14:05:10
2.Alejandro Valvere (Spa)MOV0:00:21
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:38
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:46
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:54
6.Daniel Martin (Ire):uae:0:01:01
7.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:04
8.Victor de la Parte (Spa):ccc:0:01:12
9.James Knox (GBr):qst:0:01:14
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:01:15
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár