UCI uzavrela Froomovu kauzu, ten môže štartovať na Tour

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/MirrorSpor

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) oznámila, že uzavrela antidopingové konanie proti Chrisovi Froomovi (:sky:). Stalo sa tak iba päť dní pred začiatkom Tour de France, kde Froome obhajuje titul.

Rozhodnutie prišlo po dohode so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Na vlaňajšej Vuelte mu bolo v moči nájdených 2000 ng/ml salbutamolu, látky nachádzajúcej sa v liekoch proti astme. Povolené množstvo je však iba 1000 ng/ml. Podľa tímu mal v poslednom týždni španielskych pretekov príznaky astmy.

„WADA informovala UCI, že vzhľadom na špecifiká tohto prípadu bude akceptovať, že výsledky vzorky pána Froomea sa nedajú považovať za nepriaznivý analytický nález (AAF). UCI sa rozhodla uzavrieť konanie voči pánovi Froomovi,“ vyjadrila sa UCI.

V prípade dokázania viny by mu bolo odobrané víťazstvo z Vuelty. Podľa pravidiel mohol Brit pretekať aj v tejto sezóne. V nej sa mu podarilo vyhrať Giro d’Italia. Je ale pre neho škoda, že všetko sa to udialo v tieni dopingového nálezu.

Včera sme sa dozvedeli, že v prípade nevyriešenia by mu nebolo dovolené štartovať na Tour de France. No dnes sa to všetko zmenilo a organizátor pretekov ASO nemá dôvod Froomovi zakázať štartovať. Froome sa tak pokúsi získať piaty žltý dres v najprestížnejších etapových pretekoch.

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár