Valónsky šíp 2023 Preview: ďalší súboj Pogačara s ardenármi

Valónsky šíp 2023
Valónsky šíp 2023

zdroj: https://twitter.com/flechewallonne/status/16photo/1

87. ročník slávnej klasiky Valónsky šíp 2023 sa odohrá už túto stredu 19. apríla. O víťazstvo na jednom z najcyklistickejších stúpaní sveta (Mur de Huy) zabojujú najlepší ardenskí klasikári, proti ktorým sa postaví vyhrávajúci fenomén zo slovinska Tadej Pogačar. 

História Valónskeho šípu

Ardenská klasika Valónsky šíp (La Flèche Wallonne) bola vytvorená s cieľom zvýšiť predaj novín Les Sports v 30. rokoch 20. storočia a prvýkrát sa objavila v roku 1936. Aj keď možno nie je tak uctievaná ako cyklistické monumenty, preteky sú všeobecne považované za jedny z najťažších. No až v roku 2009 sa stali súčasťou kalendára UCI World Tour. Rovnako ako mnohé cyklistické preteky, trať sa v priebehu rokov značne zmenila (aj v trase, aj v dĺžke). Podujatie sa prvýkrát uskutočnilo na cestách z Tournai do Liège. Od roku 1948 sa preteky začali v Charleroi; od roku 1960 prebiehalo podujatie v opačnom smere, začínalo sa v Liège a končilo v Charleroi. Potom nasledovali roky ďalších zmien.

Dnes sa podujatie začína v Blegny a smeruje na východ do Huy, kde jazdci absolvujú tri kolá náročného okruhu vrátane strmého stúpania Mur de Huy (stena Huy) s niekoľkými sekciami strmšími ako 20%. Cieľ je na vrchole Mur po treťom stúpaní.

Predchádzajúci víťazi Valónskeho šípu (posledných 10 rokov)

Dnes už neaktívny fenomén Alejandro Valverde vyhral preteky najviackrát a to až päťkrát. Päť jazdcov vyhralo preteky trikrát, z toho dvaja Belgičania, dvaja Taliani a jeden Francúz – Julian Alaphilippe. Päť jazdcov vyhralo preteky po sebe. Belgickí jazdci skutočne dominovali v prvých ročníkoch podujatia, keď vyhrali prvých 11 ročníkov a o niečo menej ako polovicu ročníkov celkovo (38 víťazstiev do roku 2011 vrátane). Taliani vyhrali podujatie 18-krát.

Valónsky šíp 2023 – parametre

  • typ: klasika ardenského typu
  • dátum: 19. apríla (streda)
  • štart: Herve
  • cieľ: Mur de Huy
  • ročník: 87.
  • počet kilometrov: 195 kilometrov
  • počet stúpaní: 10 klasifikovaných
  • krajina: Belgicko (Valónsko)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Valónsky šíp 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/la-fleche-wallone/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/la-fleche-wallone/2023/result/today/profiles

Prvá polovica klasiky bude „menej záživná“. V jej priebehu cyklisti zdolajú viaceré stúpania, avšak len dve z nich budú klasifikované. Ako prvý na rad príde Côte de Trasenter (3 400 metrov; 5,1%). Za ním bude hneď nasledovať Côte des Forges (1 300 metrov; 7,2%). To však nebude v porovnaní s druhou polovicou nič významné.

V druhej polovici na pretekárov čaká trojitý prejazd 3 strmými kopcami. Konkrétne ide o Côte d’Ereffe (2 100 metrov; 5,4%), Côte de Cherave (1 300 metrov; 7,5%) a slávny Mur de Huy (1 300 metrov; 9,3%), ktorý sa pri treťom prejazde stane aj cieľovým. Preteky by sa teda mali lámať práve na týchto stúpaniach, no ako je v posledných rokoch zvykom, rozhodujúce útoky možno prídu až pár stovák metrov pred cieľovou čiarou.

https://www.la-fleche-wallonne.be/en/stage-1

Valónsky šíp 2023 – favoriti

Na štart sa po dlhých rokoch nepostaví najúspešnejší cyklista tejto klasiky a to Alejandro Valverde, ktorý kariéru ukončil minulú jeseň. Rovnako sa nezúčastní ani trojnásobný víťaz Julian Alaphilippe (SOQ), ktorý stále signalizuje problémy s kolenom po páde na Okolo Flámska. Na štarte však nájdeme obhájcu titulu Dylana Teunsa (Israel – Premier Tech).

Najväčším favoritom však bude Tadej Pogačar (UAD), ktorý doslova dobil nedeľnajší Amstel Gold Race. Taktiež sa predstaví Ben Healy (EFE), ktorý si zapísal dve druhé miesta na doterajších ardenských klasikách (Amstel a Brabantský šíp).

Zabúdať ale nesmieme na silné zostavy celkov ako Bora – hansgrohe (Jai Hidley, Sergio Higuita, Ide Schelling), Jumbo-Visma (Sam Oomen, Attila Valter, Tiesj Benoot) či Bahrain – Victorious (Matej Mohorič, Pello Bilbao, Mikel Landa…).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár