Valónsky šíp: Mur de Huy ovládol fantastický Hirschi

Valónsky šíp 2020

Valónsky šíp ovládol Marc Hircshi (:sun:), keď v záverečnom výšľape na Mur de Huy porazil Michaela Woods (:efd:). Mladý Švajčiar tak potvrdil senzačnú formu z Tour.

Kalendár World Tour pokračuje ďalším podnikom. Na programe dňa bol totiž Valónsky šíp. Táto legendárna ardenská klasika dnes mala priniesť nového dobyvateľa Mur de Huy po šiestich rokoch. Posledné dva ročníky ovládol Julian Alaphilippe (:dqt:), štyri ročníky predtým patrili Alejandrovi Valverdemu (MOV). Obaja však tento rok neštartujú a tak sa otvára šanca iným. Na jazdcov dnes čakalo 202 kilometrov a už tradične záver na Mur de Huy. Do úniku dňa dnes naskočila štvorica jazdcov. Skupina bola v zložení Mauri Vansevenant (:dqt:), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise), Mathijs Paasschens (WB Bingoal) a Marlon Gaillard (Total Direct Energie). Po 50 kilometroch sa ich náskok dostal na hodnotu 9 minút. V túto dobu začal tím UAE tlačiť a čoskoro sa čakala pomoc i ďalších tímov.

Na pomoc sa pridal tím Ineos Grenadiers a náskok pomaly klesal, začalo však pršať a tak sa úniku situácia priťažila. Po sto kilometroch bol rozostup o niečo menší než 7 minút. O desať kilometrov to bolo o minútu menej. Predikcie boli pre útočníkov nie veľmi optimistické – takým tempom by bol únik dostihnutý 30 kilometrov pred cieľom. 75 kilometrov pred cieľom zaútočila z pelotónu dvojica Alessandro de Marchi (:ccc:) a Ide Schelling (BOH). Dvojka okamžite odskočila na minútu od hlavného poľa favoritov, no zasekla sa niekde medzi únikom a pelotónom. 35 kilometrov pred cieľom to boli dve minúty pred balíkom a dve minúty za vedúcou štvorkou.

Záver na Mur de Huy:

11 kilometrov pred cieľom bol na čele už len osamotený Mauri Vansevenant (:dqt:), stále však mal minútu k dobru. V tento moment svoju účasť zabalil Mikel Landa (:tbm:), keď v jednom zo stúpaní zvesil nohy. Na čele balíka bola celá zostava A2R La Mondiale a razom sa pasovala do role favorita. 1 600 metrov pred cieľom bolo všetko pokope a rozhodnúť sa muselo vo veľkom finále. Na značke 500 metrov bola skupina okresaná asi iba na 20 jazdcov. Na čele sa držal Richie Porte (:tfr:), na jeho snahu reagoval Michael Woods (:efd:) a išiel si pre víťazstvo. Švajčiar Hirschi (:sun:) však vypumoval posledné zbytky síl a predstihol Kanaďana a zvíťazil. Od roku 1951 sa stal ďalším Švajčiarom, ktorý ovládol Valónsky šíp.

Profil:

Valónsky šíp 2020 profil
zdroj: ASO

Štart:

Cieľ:

Záverečný dojazd:

Valónsky šíp – výsledky:

1.Marc Hirschi (Sui):sun:04:49:17
2.Benoit Cosnefroy (Fra):alm:
3.Michael Woods (Can):efd:
4. Warren Barguil (Fra)Arkéa-Samsic
5.Daniel Martin (Irl):isn:
6.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:
7.Patrick Konrad (Aut)BOH00:00:05
8.Richie Porte (Aus):tfr:
9.Tadej Pogačar (Slo):uae:
10.Simon Geschke (Ger):ccc:00:00:10

 

Zdroj: la-fleche-wallonne.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár