Van der Poel je ako Messi, Sagan vie vyhrať s odopnutou tretrou, hovorí Contador

zdroj: twitter.com/SkyCycling

Bývalý španielsky cyklista Alberto Contador sa nedávno vyjadril na konto veľkých talentov svetovej cyklistiky. Pre holandské periodikum WielerFlits spomenul mladíkov Mathieu van der Poela či Remca Evenepoela, no vyzdvihol aj zástupcu „staršej“ vlny cyklistických talentov – Petra Sagana.

O Van der Poelovi:

„Van der Poel je tak trochu ako Lionel Messi. Prečo? Lebo aj keď nepodporujete FC Barcelona a máte možnosť, pôjdete sa pozrieť na hru Messiho. A v prípade Van der Poela idete na preteky, možno ide o veľmi malý závod, ale ľudia pozerajú preteky len aby videli Mathieu van der Poela. To je neskutočné.

Holandský fenomén Van der Poel úspešne kombinuje tri veľké cyklistické disciplíny – cestu, cyklokros a horskú cyklistiku. V cyklokrose minulý víkend získal tretí titul majstra sveta, v MTB získava cez leto popredné umiestnenia a plánuje útok na olympijské zlato. Na ceste minulý rok prišiel ako víchor, keď v prvých pretekoch World Tour skončil štvrtý, neskôr získal sériu obrovských titulov na Dwars door Vlaanderen, Brabantskom šípe a všetko korunoval epickým triumfom na Amstel Gold Race.

Jeho klasikárske schopnosti bude možné sledovať aj v tejto sezóne, keď jeho tím Alpecin-Fenix dostal pozvánku okrem iného aj na tú najväčšiu udalosť – Paríž – Roubaix. Contador dokonca zachádza tak ďaleko, že sa pýta, či by 24-ročný borec nebol úspešný aj na pôde celkovej klasifikácie Grand Tour. Takéto dohady väčšinou spadajú mimo fyzické limity jazdcov. Stačí si spomenúť na začiatok kariéry Petra Sagana a jej následné logické udržanie v rovine šprintov a klasík.

Contador o výnimočných  jazdcoch:

„Niekedy sme ako šialení so slovami ‚možno môže vyhrať Tour alebo podobne’. Sú tu jazdci, ktorí urobia niečo neskutočné, napríklad Peter Sagan. Aj o ňom ľudia hovorili, že čo by sa stalo ak by stratil pár kilogramov…“

„Ale Peter Sagan je Peter Sagan. Peter Sagan vie vypnúť tretru z pedálu, dať ju naspäť a aj tak vyhrať. „

„Van der Poel dokáže zaútočiť a nadeliť ostatným šprintérom päť sekúnd. Jazdec za ním sa musí cítiť ako víťaz, pretože je za Van der Poelom. Myslím si, že je dôležité, aby sme vedeli, že robí niečo neskutočné, že si užívame jeho víťazstvá a že pokračuje v jeho výkonoch.“

Nechýbali slová ani o ďalšom cyklistickom zázraku. Remco Evenepoel vletel medzi profesionálov ako 19-ročný a hneď získal skalpy na Clásica San Sebastian, Okolo Belgicka, majstrovstvách Európy v časovke alebo nedávno aj na Vuelta a San Juan.

O Evenepoelovi:

„Je to extratrieda. Je to jazdec s predpokladmi na víťazstvo v Grand Tours. Rozprával som sa s ním minulý rok pred štartom sezóny, povedal mi svoje výsledky v testoch pred juniorskými majstrovstvami sveta. Sú to čísla, s ktorými sa bojuje o víťazstvo na Grand Tours.“

„Podľa mňa je Remco silný v klasikách, ale má obrovský potenciál na Grand Tours. Samozrejme musíme zistiť jeho schopnosti regenerácie medzi etapami a to, akú výkonnosť bude mať v treťom týždni. Ale čo sa týka wattov na kilá, má to v sebe.“

Contador ukončil kariéru po Vuelte v roku 2018, kde sa rozlúčil víťaznou etapou na Alto de L’Angliru. Počas svojho pôsobenia v pelotóne získal „El Pistolero“ tri tituly na Vuelte, dva na Tour de France a Giro d’Italia. Po súdnom procese mu boli odobrané tituly z Gira 2011 a Tour 2010 kvôli pozitívnemu nálezu clenbuterolu. S Petrom Saganom jazdil v rovnakom tíme Tinkoff v rokoch 2015 a 2016.

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár