Veľké jarné talianske preteky oficiálne zrušené

Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Miláno – San Remo. Tieto veľké podujatia túto jar neuvidíme. Dôvodom je plošný zákaz talianskej vlády usporadúvať športové podujatia kvôli hrozbe nového typu koronavírusu Covid-19.

Organizátor pretekov RCS Sport mal v pláne povoliť sobotňajšiu jednodňovku Strade Bianche a budúcotýždňový etapák Tirreno-Adriatico, lebo sú v strednej časti Talianska, ktorá nie je v centre epidémie. Aj napriek tomu sa však rozhodlo, že preteky sa pravdepodobne presunú na iný dátum. Zákaz športových podujatí s verejným publikom bude trvať do začiatku apríla. Cestné preteky sú podľa vlády obvzlášť nebezpečné, keďže na ne sa môže prísť pozrieť prakticky každý. Iné pravidlá budú platiť pre futbalové zápasy a podobné podujatia na štadiónoch.

Športové podujatia a súťaže rôznych disciplín, vykonávané hocikde, na verejnosti alebo v súkromí, sú zakázané. Avšak, konanie športových súťaží alebo tréningov profesionálnych športovcov za zatvorenými dverami bude povolené. Športové asociácie a kluby však budú musieť previesť dostatočné kontroly, aby zabránili šíreniu vírusu Covid-19,“ znie vyjadrenie talianskej vlády.

Okrem prvého monumentu sezóny Miláno – San Remo, prestížnych týždňových pretekov Tirreno-Adriatico či jednej z najkrajších jednodňoviek Strade Bianche sa, samozrejme, rušia aj menšie podniky Industria & Artigianato, Settimana Coppi e Bartali, Popolarissima či ženské Trofeo Alfredo Binda. Ruší sa aj Okolo Sicílie, ktoré je ďaleko od Lombardie, kde je momentálne najviac nakazených.

Celkový počet prípadov koronavírusu je v Taliansku 2703.  Na severe krajiny má na svedomí 107 obetí, prevažne starších ľudí s oslabenou imunitou a ďalšími chorobami. Z celkového počtu nakazených je však 295 ľudí v intenzívnej starosti.

Tímy vynechávajú aj ostatné preteky

Profesionálne celky sa chcú vyhnúť podobným problémom, aké zažívajú Cofidis, Groupana – FDJ a UAE-Team Emirates v Spojených arabských emirátoch, kde sú ich jazdci a personál už týždeň v karanténe a približne ďalšie dva ešte budú.

Mitchelton-Scott oznámil neúčasť na Paríž-Nice. Protest lekárov zo 14 tímov neskôr započal EF Pro Cycling. Tí apelujú na jednotlivé tímy, aby obmedzili pretekanie kvôli nejasným plánom Medzinárodnej cyklicitickej únie (UCI) ohľadom prevencie proti koronavírusu. Tá medzitým vyhlásila, že odmieta rušenie pretekov a vyzýva organizátorov, aby zabezpečili bezpečné podmienky.

Talianske preteky možno s posunutým dátumom

Riaditeľ RCS Sport Mauro Vegni vyhlásil, že Strade Bianche, Tirreno-Adriatico alebo Miláno – San Remo sa môžu konať v neskoršej časti sezóny 2020.

„Snažíme sa pracovať s UCI na hľadaní nových termínov pretekov, o ktoré určite nechceme v roku 2020 prísť. Máme alternativny plán. Mohli by sa konať po Giro d’Italia v júni alebo neskôr v septembri.“

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár