12. etapa Vuelta 2021: Magnus Cort sa pohral s Matthewsom a Trentinom

Vuelta a España 2021
Magnus Cort 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Photogomezsport

12. etapa Vuelta a Espaňa 2021 sa niesla v práci tímov Mattea Trentina (:uae:) a neskôr Michaela Matthewsa (:bex:). Nakoniec však Dán Magnus Cort (:efn:) vyhral vo veľmi tesnom šprinte s Talianom Andreom Bagiolim (:dqt:).

Po útokoch na poslednom stúpaní sa v meste Cordóba finišovalo na desaťkilometrovej rovine. Do cieľa mieril zriedený pelotón, v ktorom v poslednej zákrute zapol tím EF Education-NIPPO. Magnus Cort nastúpil z najlepšej pozície 220 metrov pred cieľom a udržal rýchlosť až do cieľa. Získa svoje druhé víťazstvo na tohtoročnej Vuelte. A to deň po tom, čo bol chytený krátko pred cieľom na stúpaní.

V závese za Cortom bol mladý Andrea Bagioli, ktorý sto metrov pred cieľom ešte zapol šprint a vyzval Corta. 23-ročný jazdec Deceuninck – Quick-Step skončil druhý len o pár centimetrov.

S väčším odstupom finišoval na treťom mieste Austrálčan Michael Matthews (:bex:), ktorého tím BikeExchange sa postaral o dostihnutie útočníkov v posledných kilometroch. Naprázdno vyšiel aj štvrtý Talian Matteo Trentin (:uae:). Tím UAE Emirates sa dokonca podujal na kontrolovaní úniku počas väčšiny hektického dňa.

Nalini - procycling

Na čele celkového poradia sa udržal Odd Christian Eiking (:iwg:). Nór finišoval v 39-člennom pelotóne. Prvá desiatka sa nemenila, z favoritov je na tom stále najlepšie tretí Primož Roglič (:tjb:) s odstupom 1:56 na prvé miesto. Slovinec bol počas etapy v páde, ale zjavne to na ňom nezanechalo žiadne následky a etapu dokončil vpredu.

Magnus Cort po 12. etape:

„S tímom sme sa dohodli, že sa nezapojíme do veľkých šprintov, ale až keď bude skupina zmenšená. Tím mi veril a podporoval. Spolujazdci odviedli skvelú prácu. Bol som schopný držať sa vzadu v pelotóne, zatiaľ čo vpredu sa tvrdo bojovalo o únik.

Dve etapy v roku 2016, jedna vlani a zatiaľ dve v tejto edícii. 28-ročný Magnus Cort sa pomaly stáva špecialistom na poslednú Grand Tour sezóny, ktorá kombinuje jeho šprintérske a vrchárske schopnosti.

„Aj keď som cítil nohy po včerajšom výkone, podarilo sa mi dostať sa cez dve stúpania. Jens Keukeleire mi veľmi pomohol a perfektne mi pripravil šprint. Sú tu viacerí veľmi rýchli jazdci – Matthews, Trentin – ale chceli sme to skúsiť. Je veľmi pekné vyhrať [5 etáp]. A je super, že dostávam podporu od španielskych fanúšikov. Po včerajšej etape som dostal veľa správ a to je veľmi pekné.“

Šprint 12. etapy pretekov Vuelta 2021 (video):

Ako dnes prebehla 12. etapa Vuelta a Espaňa?

Kopcovitá etapa, ktorá v posledných 26 km obsahovala stúpanie  s názvom „Alto de 14%“ dlhé 7,2 km o 5,6%. Nasledoval technický a zjazd a 10-kilometrová rovina do mesta Córdoba. Etapa mala 175 km a prechádzala cez región Andalúzia.

12. etapa Vuelta 2021 – profil:

12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
12. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Mesto Cordóba je najhorúcejším mestom v Európe a svoju povesť potvrdilo. Na juhu Španielska bolo 37 °C a v niektorých miestach ešte o pár stupňov viac, teplomery v meste ukazovali aj extrémnych 41 °C.



Opäť veľký boj o únik

Ako to býva na Vuelte v posledných dňoch zvykom, v prvej hodine bola priemerná rýchlosť okolo 50 km/h. Neustále sa totiž nastupovalo, ale únik sa nedokázal vytvoriť pre neustálu nespokojnosť viacerých tímov.

Až 84 kilometrov pred cieľom sa konečne vytvorila menšia skupinka, ku ktorej sa pred pelotónom pridali traja jazdci.

Boli to: Sebastian Berwick (Israel Start-Up Nation), Sander Armee (Qhubeka NextHash), Mikel Iturria (Euskaltel), Jetse Bol (Burgos-bH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Maxim van Gils (Lotto Soudal) a Chad Haga (Team DSM).

Brejk pod kontrolou UAE

Osemdesiat kilometrov pred cieľom pelotón spomalil, ale nezastavil. UAE Team Emirates sa usadil na čele, aby do cieľa mierila veľká skupina a Matteo Trentin (:uae:) by z nej mohol zašprintovať.

50 km pred cieľom bol náskok vedúcej osmičky na úrovni iba 1:30 min a medzera sa pomaly zmenšovala.

Bayer odstúpil po škaredom páde

Krátko po vytvorení úniku sa na zemi ocitli traja jazdci. Jedným z nich bol Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), ktorý vyzeral najhoršie. Našťastie, bol pri vedomí, ale pre zranenie ramena musel z pretekov odstúpiť. Rakúšan podával dobré výkony v únikoch a v predošlej etape bol v top 20.

Primož Roglič a Adam Yates spadli

Na technických zákrutách išiel pelotón pomaly, ale 54 kilometrov pred cieľom sa nevyhol pádom. Mimo vozovky skončil Omar Fraile (AST), ale aj hlavne muž Jumbo-Visma Primož Roglič (:tjb:). V rovnakom incidente boli aj spolulíder INEOS Grenadiers Adam Yates (:ins:) s kolegom Dylanom van Baarlem (:ins:). Dokázali sa vrátiť naspäť.

O päť kilometrov sa vláčik Jumbo-Visma dostal na pelotón. Situáciu prežili, ale Roglič sa opäť zapotil. Najsilnejší jazdec na pretekoch spadol aj pri sólo útoku v desiatej etape, ani tentokrát sa vážnejšie nezranil.

Únik dostihnutý na kopci

Na stúpaní Alto del 14% ostal z úniku na čele len Belgičan Maxim van Gils. Dostihnutý bol 21 km pred cieľom tímom UAE Emirates, ktorí si postrážili útočiaceho Jonathana Lastru (Caja Rural-Seguros RGA).

 

Útoky nebezpečných mužov

Dva kilometre pod vrcholom sa odlepila dvojica Giulio Ciccone (:tfr:) a Jay Vine (Alpecin-Fenix). O dvesto metrov sa k nim prilepil Romain Bardet (DSM). S malým náskokom mierili po strmých sklonoch, ktoré dali názov stúpaniu. Krátko pod prémiou k nim nastúpil Sergio Luis Henoa (:tqa:).

Štvorica mala na vrchole náskok 30 sekúnd na pelotón.

Tempo sa vďaka útokom čistých vrchárov zvýšilo. V ťažkých chvíľach boli odolní šprintéri Michael Matthews (:bex:), Magnus Cort (:efn:) a Matteo Trentin (:uae:) odpáraní z hlavnej skupiny. Keď sa však sklony pred prémiou zjemnili, dostali sa naspäť do pelotónu zloženého už iba zo 40 pretekárov. UAE začalo na klesaní sťahovať útok.

Ion Izagirre a Matteo Trentin skúšajú

Na zjazde, 11 km do konca, sa oddelili najrýchlejší. Najprv spred pelotónu vyletel Ion Izagirre (AST), ktorého sa s problémami udržal Matteo Trentin (:uae:). Dvojica spustila stíhaciu jazdu za Bardetovou skupinou.

Bardetova partia pohltená

V hlavnej skupine pracoval Team BikeExchange pre Matthewsa. Náskok vedúcej štvoričky bol stále 30 sekúnd. Trentina a Izagirreho dostihli 8 km pred cieľom. 5 km do konca sa na čele objavili aj muži pre Trentina a medzera sa pomaly zmenšovala.

Útočníci boli dostihnutí 1600 metrov pred cieľom. Austrálčan Vine sa nechcel vzdať a ešte niekoľko stoviek metrov sa držal pred pelotónom. kde sa stále nachádzali jazdci BikeExchagne. Nakoniec však mal slovo pár z EF Eduaction NIPPO.

Selektívny šprint v 12. etape Vuelta 2021 ovládol Magnus Cort

Jens Keukeleire (:efn:) poriadne natiahol pelotón, Matthews musel zatvoriť vzniknutú medzeru, čo sa mu stalo osudným. Jediný dokázal s Magnusom Cortom na absolútnom čele stíhať Bagioli, ktorému ušiel premiérový triumf na Grand Tours.

Nalini - procycling

Vuelta a Espaňa 2021 12. etapa – výsledky:

01Magnus CortEF Education-NIPPO03:44:21
02Andrea BagioliDeceuninck-Quick Step+ 00
03Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
04Matteo TrentinUAE Team Emirates+ 00
05Andreas KronLotto Soudal+ 00
06Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 00
07Antonio SotoEuskaltel-Euskadi+ 00
08Anthony RouxGroupama-FDJ+ 00
09Gianluca BrambillaTrek-Segafredo+ 00
10Martijn TusveldTeam DSM+ 00
11Steff CrasLotto Soudal+ 00
12Primoz RoglicJumbo-Visma+ 00
13Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 00
14Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 00
15Egan BernalINEOS Grenadiers+ 00
16Rémy RochasCofidis+ 00
17Rudy MolardGroupama-FDJ+ 00
18Mikaël ChérelAG2R Citroën Team+ 00
19David De La CruzUAE Team Emirates+ 00
20Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert+ 00

Vuelta a Espaňa 2021 12. etapa – celkové poradie:

01Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert45:33:18
02Guillaume MartinCofidis+ 58
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 01:56
04Enric MasMovistar Team+ 02:31
05Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 03:28
06Jack HaigBahrain Victorious+ 03:55
07Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:46
08Adam YatesINEOS Grenadiers+ 04:57
09Sepp KussJumbo-Visma+ 05:03
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 05:38
11Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 06:08
12Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 06:20
13Gino MäderBahrain Victorious+ 06:54
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 07:11
15David De La CruzUAE Team Emirates+ 07:15
16Juan Pedro LopezTrek-Segafredo+ 09:35
17Jan PolancUAE Team Emirates+ 13:18
18Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 15:33
19Damiano CarusoBahrain Victorious+ 16:55
20Rémy RochasCofidis+ 21:58
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár