Vuelta 2021 18. etapa: Miguel Ángel López vyhral na Gamoniteiru

Vuelta a España 2021
Miguel Angel Lopez 18. etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Photo Gomez Sport

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021 prvýkrát v histórii priniesla extrémne cieľové stúpanie Alto d’el Gamoniteiru. Po sólo útoku vyhral Kolumbijčan Miguel Ángel López (MOV). Slovinec Primož Roglič (:tjb:) odolal útokom Egana Bernala (:ins:) a pevne sa drží na celkovom prvom mieste.

Kolumbijčan López zaútočil zo skupiny favoritov 3,5 km pod vrcholom. Dostihol predošlého útočníka Davida de la Cruza (:uae:), ešte raz zrýchlil a na neuveriteľne strmých sklonoch udržal svoj náskok 14 sekúnd.

Druhý skončil Primož Roglič, ktorý ešte v posledných metroch nastúpil a vzdialil sa tretiemu Španielovi Enricovi Masovi (MOV) a štvrtému Eganovi Bernalovi (:ins:) z Kolumbie.

27-ročný López získal svoje tretie víťazstvo z Vuelty a piate z tejto sezóny, ktorá pre neho začala nakazením sa Covid-19. Z Grand Tours má ešte triumf na Tour de France 2020, kde sa taktiež presadil na novom stúpaní pretekov Col de la Loze. Zabránil aj prerušeniu víťaznej série tímu Movistar, ktorý od roku 1996 vyhral vždy aspoň jednu etapu na Grand Tours.

Primož Roglič naďalej vedie

Primož Roglič 2021 Vuelta
Roglič. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

31-ročný Roglič je bezpečne na čele celkového poradia. Má náskok 2:30 min na druhého Enrica Masa, na ktorého v cieli získal osem sekúnd, aj s bonusmi. Pódium si silným výkonom upevnil Miguel Ángel López. Na prvé miesto síce stráca 2:53 min, ale pred časovkou a 20., kopcovitou etapu má výhodu 1:43 min na štvrté miesto.

Mimo pódia je Jack Haig (TBV). Austrálčan nestíhal s nástupmi najlepších, aj keď jeho tím bol počas dňa najaktívnejší. Musí si dať pozor na piateho Bernala. Najlepší mladý jazdec je totiž od štvrtého miesta lídra Bahrain Victorious vzdialený len na sedem sekúnd. O jednu priečku vyššie sa posunul šiesty Adam Yates (:ins:). Brit stráca na svojho kolegu Bernala 1:01 min.

Na siedme a ôsme miesto sa posunuli domestici svojich lídrov Američan Sepp Kuss (:tjb:) a Švajčiar Gino Mäder (TBV). Deviatu priečku momentálne obsadzuje Francúz Guillaume Martin (COF), ktorý ale nestíhal s hlavnými vrchármi. Do top 10 sa dostal Juhoafričan Louis Meintjes (:iwg:), ktorému kvalitne pomáhal Čech Jan Hirt (:iwg:).

Vuelta 2021 18. etapa – Miguel Ángel López triumfuje (video):

Michael Storer je v bodkovanom drese

Po celodennom úniku a dlhom sóle sa bodkovaného dresu zmocnil Austrálčan Michael Storer (DSM). 24-ročný jazdec ovládol všetky stúpania, až na záverečné Gamoniteiru, kde mu došli sily. Vrchárska súťaž však ešte nie je rozhodnutá, päť bodov na vedúceho muža stráca jeho kolega Romain Bardet (DSM).

Vuelta 2021 18. etapa – profil:

162 kilometrov v Astúrii a až 4500 výškových metrov. Kráľovská etapa Vuelta 2021 obsahovala štyri kategorizované stúpania. Aj keď prvé tri boli pomerne náročné, ani sa len nepriblížili strmému Alto d’el Gamoniteiru. Bezprecedentný kopec má dĺžku 14,6 km s priemerom až 9,8%, pričom v strede sa nachádza jednoduchší kilometer.

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021
18. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Počas dňa bolo približne 16 °C. V druhej polovici začalo pršať a kopce boli zatiahnuté hmlou.

Ako dnes prebehla 18. etapa Vuelta a Espaňa 2021?

Veľký brejk

Posledná vysokohorská etapa vzbudzovala záujem aj medzi vrchármi do úniku. Po malom útoku štyroch jazdcov sa na dlhej, tiahle falošnej rovine od pelotónu oddelila skupina zložená z 32 pretekárov.

Na 14. kilometri bol náskok úniku už na úrovni jednej minúty a pod prvé stúpanie dňa Puertu de San Llaurienzu (9,9 km – 8,6%) sa náskok neustále zvyšoval, až na päť minút.

Zloženie úniku:

Jumbo-Visma: Bouwman
AG2R-Citroën: Cherel, Dewulf
Alpecin Fenix: De Tier, Planckaert
Astana-Premier Tech: G. Izagirre
Bora-Hansgrohe: Gamper
Burgos-BH: Canal, Okamika, Sanchez
Caja Rural-Seguros RGA: Bagües
Cofidis: Jo. Herrada
Deceuninck-Quick Step: Vansevenant
EF Nippo: Keukeleire
Euskaltel-Euskadi: Martin, Mate
Groupama-FDJ: Le Gac
Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: Taaramäe
Ineos Grenadiers: Puccio
Israel Start-Up Nation: Piccoli
Lotto Soudal: Cras, Vanhoucke
Movistar Team: Erviti
Team BikeExchange: Howson, Schultz
Team DSM: Arensman, Storer
Qhubeka NextHash: Aru, Lindeman
Trek-Segafredo: Brambilla, Nibali
UAE Team Emirates: Majka

Storer išiel po body

Na stúpaní prvej kategórie Puertu de San Llaurienzu 108 km do konca získal desať bodov Austrálčan Michael Storer (DSM). Na priebežného lídra, svojho kolegu RomainaBardeta z Team DSM strácal pred etapou 17 bodov.

Bahrain Victorious pracuje

Jediný tím, ktorý sa nedostal do úniku, bol ambiciózny Bahrain Victorious. Najprv pracoval Japonec Jukija Araširo (TBV), no pri jeho ťahu bol náskok maximálny. Z piatich minút na stúpaní začal sťahovať až Ukrajinec Mark Padun (TBV).

V doline pod druhým kopcom dňa, Altu de La Cobertoria, mal únik štyri minúty 68 km pred cieľom. Z úniku ostalo vpredu už z 19 jazdcov. Dva kilometre pod vrcholom druhého stúpania zaútočil Storer a prišiel si po body. Dostal sa na čelo horskej klasifikácie.

Storer osamotený na čele

Storer viedol na dlhej rovine 50 km pred cieľom s náskokom 2 min na zvyšok úniku a s náskokom 5:40 na zriedený pelotón. Bahrainu pomáhal aj tím Movistar.

Jan Tratnik (TBV) alebo Nelson Olivera a Imanol Erviti (MOV) stiahli pod predposledným stúpaním Altu la Segá o del Cordal (8,2 km – 5,8%) náskok Storera už len na 2:30 min.

Únik dostihnutý, Storer odolával najdlhšie

27 km do konca zo stíhacej skupiny zaútočili Aru (:tqa:), Arensman (DSM) a Brambilla (:tfr:). Ich cesta dlho netrvala, o chvíľu celý únik dostihol pelotón vedený UAE Team Emirates.

Jediný z brejku dňa odolával len Storer, ktorý mal dvojminútový náskok. Na Altu la Segá o del Cordal získal 24-ročný jazdec DSM päť bodov a upevnil si bodkovaný dres.

Bizarne, Mikkel Bizkarra (Euskaltel Euskadi) a Romain Bardet (DSM) zaútočili na stúpaní druhej kategórie a prišiel si po tri body. Strhne sa ešte v poslednej kopcovitej etape číslo 20 bitka o vrchársky dres medzi tímovými kolegami?

Alto d’el Gamoniteiru

Bardet bol dostihnutý hlavnou skupinou hneď v prvom kilometri stúpania dlhého 14,6 km. Storer mal náskok 2:15 min. Vedúci Bahrain neudával vysoké tempo. Skupina bola stále veľmi veľká, boli v nej všetci favoriti.

V problémoch bol ako prvý Felix Großschartner (BOH), ktorý sa zároveň vzdialil z boja o konečné top 10.

De la Cruz útočí, Storer na konci síl

Ďaleko nastúpil Geoffrey Bouchard (ACT). Za ním sa o niekoľko minút vydal David de la Cruz (:uae:). Španiel sa od jazdca AG2R odpútal 10 km pod vrcholom. O tri kilometre dostihol trápiaceho sa Storera. 5 km pred koncom De la Cruz viedol etapu sám s náskokom iba 30 sekúnd.

Hlavnú skupinu po práci Bahrainu začal kontrolovať Jan Hirt (:iwg:), ktorý pracoval až do prvých útokov favoritov. Išlo o azda najlepší výkon Čecha v sezóne, ktorý pracoval pre Louisa Meintjensa (:iwg:).

Kolumbijčania najaktívnejší

V posledných piatich kilometroch prišiel útok Egana Bernala (:iwg:), no nasledoval ho Primož Roglič (:tjb:), neskôr aj Sepp Kuss (:tjb:), Miguel Ángel López (MOV) a Enric Mas (MOV).

3500 metrov pod vrcholom silno nastúpil Miguel Ángel López. Do stíhacej skupiny vedenej Kussom sa ešte pridali Jack Haig, Gino Mäder (TBV), Louis Meintjes (:iwg:) a Adam Yates (:ins:).

López tri kilometre do konca chytil De la Cruza. Kolumbijčan okamžite zrýchlil a s náskokom 30 sekúnd pokračoval do cieľa po 11-percentných sklonoch.

Roglič, Mas, Bernal

V záverečných troch kilometroch konečne nastúpil aj Roglič, stíhali s ním len Bernal a Mas. A opäť zaútočil Bernal, ale nedokázal sa oddialiť.

V poslednom kilometri sa na špicu dostal Roglič, ktorý pred cieľom predviedol svoj typický nástup a vzdialil sa všetkým konkurentom. Lópeza to však netrápilo, „Superman“ už oslavoval veľký triumf.

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky

01Miguel Ángel LópezMovistar Team04:41:21
02Primoz RoglicJumbo-Visma+ 14
03Enric MasMovistar Team+ 20
04Egan BernalINEOS Grenadiers+ 22
05Jack HaigBahrain Victorious+ 58
06David De La CruzUAE Team Emirates+ 58
07Gino MäderBahrain Victorious+ 58
08Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 58
09Sepp KussJumbo-Visma+ 01:06
10Adam YatesINEOS Grenadiers+ 01:07
11Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 01:57
12Romain BardetTeam DSM+ 02:49
13Juan Pedro LopezTrek-Segafredo+ 03:07

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – celkové poradie:

01Primoz RoglicJumbo-Visma73:24:25
02Enric MasMovistar Team+ 02:30
03Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 02:53
04Jack HaigBahrain Victorious+ 04:36
05Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:43
06Adam YatesINEOS Grenadiers+ 05:44
07Sepp KussJumbo-Visma+ 06:02
08Gino MäderBahrain Victorious+ 07:48
09Guillaume MartinCofidis+ 08:31
10Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 09:02
11David De La CruzUAE Team Emirates+ 09:24
12Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert+ 13:15
13Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 13:35
14Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 17:55
15Juan Pedro LopezTrek-Segafredo+ 18:03
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár