Vuelta a España: Famózny Sam Bennett o triedu lepší pred šprintérskym poľom

Vuelta a España 2019

Tretia etapa španielskej Grand Tour mala 188 kilometrov a išlo o prvú šprintérsku príležitosť na pretekoch, na ktorú čakali najmä Sam Bennett (BOH), Fernando Gavíria (:uae:) alebo Fabia Jakobsena (:qst:). Posledných 20 km smerujúcich na juhovýchodné mesto Alicante bolo rovinatých.

Vuelta a España po šiestich rokoch opäť mala lídra Nicolasa Rocheho (:sun:), skúseného írskeho cyklistu. Ten včera ťažil z úspešného útoku a dobrej pozície z tímovej časovky.

Skorý únik vytvorili Angel Madrazo (Burgos-BH) a Diego RubioHector Saez (Euskadi-Murias). Počas dňa si najprv na zvlnenom teréne vytvorili šesťminútový náskok, no šprintérske celky ako Deceuninck – Quick Step či Dimension Data bezpečne udržiavali svoj odstup, aby naozaj došlo k šprintérskemu záveru.

39 km pred koncom bolo po úniku. Tempo bolo dosť vysoké, na poslednom stúpaní s balíkom nestíhal Fernando Gavíria a počas zvyšku etapy už musel naháňať s dvojicou kolegov 50-sekundové manko. Problémy mal aj Fabio Jakobsen, ale holandský majster sa dostal naspäť do pelotónu.

V poslednej dvadsiatke kilometrov pelotón ovládal tím Jumbo-Visma, ktorý chcel chrániť svojich jazdcov na celkové poradie, najmä Primoža Rogliča (:tjb:). Slovinca bolo vidno aj na jedinej šprintérskej prémii dňa, ktorú ovládol Sergio Higuita (:efd:) a pripísal si štyri body, no hlavne tri bonusové sekundy do celkovej klasifikácie. Roglič získal jednu sekundu k dobru.

Záver

Na čele sa striedali viaceré tímy. V hlavný moment sa šance chytil Quick Step, na špici bola aj Bora. Gavíria sa nedokázal vrátiť do pelotónu. Pred posledným kilometrom sa sformoval tím Sunweb s Philom Bauhausom(:sun:). Skvelú pozíciu si vypracovala aj zostava Trek-Segafredo pre Edwarda Theunsa (:tfr:). Ich kolesá sa stali korisťou pre Sama Bennetta, ktorý opäť využíval vlaky ostatných v posledných metroch. Predtým bol na správnu pozíciu privezený Archboldom Druckerom (BOH).

Sam Bennett napokon zvíťazil v tretej etape Vuelty. Od kolesa Belgičana sa odtrhol 150 metrov pred cieľom a o chvíľu už bol na špici celého balíku. Preukázal najväčšiu rýchlosť spomedzi celého štartového poľa. Vyhral o dve dĺžky bicykla.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Druhý skončil Theuns, tretí Luka Mezgec (:mts:). Šprintérsku koncovku nezvládol Quick Step. Jakobsen Richeze (:qst:) nenašli najlepšiu pozíciu a skončili na šiestom, respektíve siedmom mieste.

28-ročný Bennett získal 41. kariérne víťazstvo, 12. v tejto perfektnej sezóne. Írsky majster potvrdzuje, že je jedným z najrýchlejších jazdcov v pelotóne, veď ide o najúspešnejšieho rýchlika. Očakáva sa, že v tíme Bora – hansgrohe po uplynutí platnosti zmluvy na konci roka nezostane. S najväčšou pravdepodobnosťou sa očakáva prestup do tímu Deceuninck – Quick Step.

Posledný kilometer:

Celkové poradie

Zatiaľ čo Ír Roche stále vedie celkové poradie o dve sekundy pred Quintanom, jeho krajan Bennett dominantne vyhráva tretiu etapu Vuelty.

Profil:

Výsledky 2. etapy:

1.Sam Bennett (Irl)BOH4:25:02
2.Edward Theuns (Bel):tfr:
3.Luka Mezgec (Slo):mts:
4.Jon Aberasturi Izaga (Spa)Caja Rural-Seguros RGA
5.Phil Bauhaus (Ger):sun:
6.Maximiliano Ariel Richeze (Arg):qst:
7.Fabio Jakobsen (Ned):qst:
8.Cyril Barthe (Fra)Euskadi Basque Country-Murias
9.Szymon Sajnok (Pol):ccc:
10.Clement Venturini (Fra):alm:

Celkové poradie: 

1.Nicolas Roche (Irl):sun:9:51:14
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:02
3.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:08
4.Mikel Nieve (Spa):mts:0:00:22
5.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:33
6.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:35
7.Sergio Higuita (Col):efd:0:00:37
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:38
9.Davide Formolo (Ita)BOH0:00:46
10.Rafal Majka (Pol)BOH

 

Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár