Vuelta a España: Jakobsen vo fotofiniši udržal Bennetta za sebou

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/deceuninck_qs

Preteky Vuelta a España dnes mali na programe štvrtú etapu. Pre španielsku Grand Tour išlo o nezvyčajne rovinatú etapu, ktorá obsahovala iba jedno kategorizované stúpanie na 175,5 kilometroch. Rovinatý finiš vhodný pre šprintérov sa nachádzal v meste El Puig na juhovýchode.

Únik dňa vytvorili Jelle Wallays (:lts:) a Jorge Cubero (Burgos – BH). Od začiatku sa na špici otáčal celok Sunweb, ktorý chránil červený dres prvého Nicolasa Rocheho (:sun:). Náskok bol aj sedeminútový, no takáto jedinečná rovinatá príležitosť sa len dá ťažko zahodiť šprintérskymi celkami ako Deceuninck – Quick Step, Trek-Segafredo a Bora – hansgrohe.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

V prvej polovici pretekov sme sa dozvedeli správu, že Steven Kruijswijk (:tjb:) opúšťa Vueltu. Tretí muž Tour de France mal pomáhať najmä Primožovi Rogličovi (:tjb:) v horských etapách a boji o celkové poradie. Poranenie kolena Holanďana z prvej etapy môže byť v boji o červený dres ešte veľmi dôležité.

57 km pred cieľom sa na zemi ocitol jazdec na celkové poradie Rigoberto Urán (:efd:). Našťastie dokázal pokračovať a dokončiť etapu. Až v zajtrajšej kopcovitej etape sa ukáže, či si to vyžiadalo nejakú daň.

Na jedinej vrchárskej prémii bodoval naplno Wallays, no po bod si z pelotónu prišiel aj súčasný líder vrchárskej klasifikácie Ángel Madrazo (Burgos – BH). Španiel ostáva v bodkovanom drese. Jeho kolega z úniku Cubero mal problém s prehadzovačkou a predčasne opustil líderskú pozíciu etapy. Neskôr, po vstupe do poslednej dvadsiatky kilometrov bol aj jeho spolubojovník Wallays dostihnutý.

Pelotón tak viedli hlavne družstvá na celkové poradie. Tím EF Education First zachytil správny moment a zvýšil tempo mimo mesta, na bočnom vetre sa pelotón rozdelil, no nikto dôležitý sa neocitol v zadnom terezíne. Vietor nebol príliš silný, nepomohla ani práca Tonyho Martina (:tjb:).

5 km pred koncom, po zvoľnení tempa a spojení poľa zaútočil Rémi Cavagna (:qst:) a vyskúšal sólo jazdu. Najprv ho nikto nestíhal, až neskôr sa sformovala zostava Bory. Tá Francúza dostihla presne tisíc metrov pred páskou a všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu.

Záver

Posledný kilometer sa niesol v ťahaní Sunwebu, ktorý mal Maxa Walscheida (:sun:). Ten mal pripravenú dobrú pozíciu. Skvelý lead-out pripravil aj Max Richeze (:qst:) so šprintérom Fabiom Jakobsenom (:qst:). Argentínsky a holandský šampióni sa nachádzali na najlepšom mieste vhodnom na to, aby mladý Jakobsen v poslednej dvestovke metrov začal šprintovať z čela.

Cez pomalší blok jazdcov musel prekľučkovať Sam Bennett (BOH), ktorý bol v závere viackrát zablokovaný, no 100 metrov pred páskou sa dostal za Jakobsena a neskôr aj musel vyskočiť na vzduch, predviedol viditeľne najlepšie zrýchlenie spomedzi ostatných. To už bol Jakobsen niekoľko sekúnd v šprinte. Bol to súboj tejto dvojice až na pásku, keďže jazdcovi Quick Stepu ostávalo len správne „hodiť“ bicykel, Bennettovi ešte pokračovať vo svojom neskorom špurte.

Fabio Jakobsen napokon vyhral štvrtú etapu po veľmi tesnom súboji. Fotofiniš ukázal, že 22-ročný šprintér iba o pár milometrov udržal za sebou írskeho rýchlika, ktorý dnes bojoval so zlou pozíciou. Sam Bennett skončil druhý, Max Walscheid tretí.

Fernando Gavíria (:uae:) dnes mal vypracovanú dobré východisko, no ako priznal, stále nenašiel svoje staré nohy po návrate zo zranenia.

Fotofinish:

zdroj: twitter.com/tourdegila

Reakcia mladíka na svoje prvé GT víťazstvo:

22-ročný Fabio Jakobsen je jeden z najväčších talentov svetovej cyklistiky. Na konte má počas dvoch profi sezón 13 kvalitných víťazstiev. Dvakrát vyhral klasiku Scheldeprijs, raz Nokere Korse. Radoval sa ja na BinckBank Tour, Okolo Kalifornie. Vlani sa ukázal aj na Slovensku, kde na pretekoch kategórie 2.1. Okolo Slovenska vyhral poslednú etapu. Tohtoročná Vuelta je pre neho prvou Grand Tour v živote. Už pri druhej šprintérskej príležitosti získal víťazstvo, a to proti extrémne silnému Bennettovi. Ten však doplatil na viaceré pozičné chyby, čo sa však Jakobsenovi so svojím skvelým vlakom dnes nestalo. Ide o jeho prvé víťazstvo po ovládnutí holandského šampionátu.

Celkové poradie

Nicolas Roche (:sun:) zostáva v červenom drese pre celkového lídra. S dvomi sekundami mu na chrbát dýcha Nairo Quintana (MOV), s ôsmimi Rigoberto Urán (:efd:). Prvá desiatka sa však pravdepodobne zatrasie už zajtra, keďže na programe je prvý cieľový výstup na kopec Observatorio Astrofísico de Javalambre.

Sam Bennett sa zmocnil zeleného dresu pre lídra bodovacej klasifikácie.

Posledný kilometer:

Výsledky 4. etapy:

1.Fabio Jakobsen (Ned):qst::4:04:16
2.Sam Bennett (Irl)BOH
3.Maximilian Walscheid (Ger):sun:
4.Fernando Gaviria (Col):uae:
5.Luka Mezgec (Slo):mts:
6.Marc Sarreau (Fra)FDJ
7.Szymon Sajnok (Pol):ccc:
8.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
9.Jon Aberasturi Izaga (Spa)Caja Rural-Seguros RGA
10.Juan Sebastian Molano (Col):uae:

Celkové poradie: 

1.Nicolas Roche (Irl):sun:13:55:30
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:02
3.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:08
4.Mikel Nieve (Spa):mts:0:00:22
5.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:33
6.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:35
7.Sergio Higuita (Col):efd:0:00:37
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:38
9.Davide Formolo (Ita)BOH0:00:46
10.Rafal Majka (Pol)BOH

 

Zdroj: lavuelta.es k

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár