Vuelta a España: Jesús Herrada pomstil brata, Astana odovzdala dres úniku v hororovej etape pre EF

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/taxc

Posledné veľké etapové preteky roka Vuelta a España dnes pokračovali šiestou etapou. Dlhý kopcovitý deň sa po 199 kilometroch ukončil na výbušnom stúpaní Puerto de Ares (4,4 km; 4,6%) s maximami okolo 9%.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Prvý nástup dňa inicioval Wout Poels (:ins:), no bol dostihnutý po takmer 40 kilometroch etapy. O pár minút sa na čele ustálil nový únik v zložení: De La Cruz (:ins:), Teuns (:bmt:), Gesink (:tjb:), Van Garderen (:efd:), Jesús Herrada (Cofidis), Brambilla (:tfr:), Grmay (:mts:), Armirail (FDJ), Oliveira (MOV), Godon (:alm:) a Poljanski (BOH). Po veľmi svižnom štarte sa na špici pelotónu ustálila Astana, ktorá chránila červený dres Miguela Ángela Lópeza (AST) a tempo sa upokojilo. Brejk mal náskok minúty.

Zlý deň pre EF, odstupuje aj Roche

Približne 85 km pred koncom sa v pelotóne udial hromadný pád. Na zemi sa najprv ocitol Tony Martin (:tjb:), zobral so sebou viacerých jazdcov Lotto Soudal, Deceuninck – Quick Step a EF Education First.

O pár kilometrov začali prichádzať správy o odchode lídra stajne Rigoberta Urána (BOH) a jeho veľmi kvalitného pomocníka Hugha Carthyho (:efd:). Kolumbijčan sa nachádzal v top-10 a jednoznačne mal čo pretekom ponúknuť. Spadol už aj posledné dva dni a jeho smolná séria sa dnes definitívne ukončila. Podľa dostupných údajov si Urán zlomil kľúčnu kosť. Z pretekov kvôli pádu v prednej časti skupiny odstúpil aj Victor de la Parte (:ccc:). Iba včera sa Nicolas Roche (:sun:) rozlúčil s červeným dresom. To ešte nevedel, že dnes sa rozlúči aj s celou Grand Tour. Vuelta tak prišla o dosť veľkú kvalitu.

zdroj: twitter.com/BlogDady

Do pádu sa zapojil aj Davide Formolo (BOH), ktorý sám musel naháňať balík, čo sa mu aj podarilo. Problémy mal aj ďalší jazdec EF Sergio Higuita (:efd:), no mladý supertalent pokračoval v etape.

De La Cruz virtuálnym lídrom, na červený dres sa chystal aj Teuns

Pri vstupe do posledných 50 km mal 11-členný únik náskok troch minút. Najlepším jazdcom na čele bol David de la Cruz, ktorý na Lópeza pred etapou strácal 4:35. Astana tak čelila rozhodnutiu, či pred kopcom tretej kategórie Puerto de Culla zvýšiť tempo. Z úniku v brejku s náskokom už piatich minút zaútočil Tsgabu Grmay, no zvyšok jeho spolubojovníkov nereagoval. Astane za nimi začali pomáhať aj ostatné tímy ako Movistar alebo Deceuninck – Quick Step, no väčšina roboty padala na nich.

25 km pred koncom sa Španiel z Ineosu dostal na čelo virtuálnej klasifikácie. Šancu mal aj Dylan Teuns, ktorý mal pred etapou manko 4:43.

Van Garderen a jeho pád pokračoval v hororovom dni EF

23 km pred koncom sa v úniku začalo pretekať, keďže päťminútový náskok sľuboval šancu na etapové víťazstvo. Pelotón nezačal  zvyšovať tempo, práve naopak. Útoky tak po stále osamotenom Grmayovi skúšali Gesink alebo Oliviera. Druhý menovaný sa dokázal pripojiť k Etiópčanovi. Na zvyšok úniku mali 30 sekúnd 10 km pred cieľom.

Jednu zatáčku zjavne neodhadol Američan Van Garderen a vyletel mimo cesty a skočil v kríku. Jeho pád síce kamera nezachytila, no jeho následky vôbec nevyzerali dobre. Po incidentoch Urána, Carthyho či Higuitu neskutočne zlý deň pre EF Education First pokračoval.

Američan sa dokázal pozbierať a pokračovať v pretekoch, šancu na popredné priečky však stratil.

Cieľové stúpanie

Duo Grmay – Oliveira prišlo pod cieľový Ared del Maestrat s náskokom 33 sekúnd, za nimi boli ôsmi jazdi s piatimi minútami na pelotón. Tam Astana udávala pokojnejšie tempo, v prvej časti pretekov nechceli nič tlačiť. Stratiť dres na úkor utečencov odoberie určitú zodpovednosť v ďalších etapách.

Náskok čelnej dvojičky ešte narástol, no potom zaútočil Armirail a nasledovali ho Teuns Herrada. Poslední dvaja menovaní sa dokázali osamostatniť a rýchlo sa približovali ku Grmayovi. 2 km pred koncom prvých útočníkov skutočne dostihli a začali sa približovať k cieľu.

Väčšinu pracoval Belgičan Teuns, jeho jediný protivník Herrada sa držal za veľmi silným tempom. Jazdec Bahrainu sa posúval bližšie ku červenému dresu, keďže De La Cruz na kopci stratil sily.

Do posledných 300 metroch spoza Teunsa zaútočil Jesús Herrada a išiel si po víťazstvo z úniku. To sa Španielovi aj podarilo a na páske získal najväčšie víťazstvo v kariére. Dylan Teuns získal druhé miesto a 6 bonusových sekúnd. Na záverečný šprint po kilometroch udvania tempa nemal energiu. Dorian Godon skončil tretí s 21-sekundovým odstupom. De la Cruz stratil 51 sekúnd.

zdroj: twitter.com/taxc

To, čo sa včera nepodarilo Josému Herradovi, jeho brat Jesús dokázal. 29-ročný jazdec Cofidisu získava 15 kariérne víťazstvo. Pokračuje vo svoje kvalitnej sezóne, kde získal víťazstvá na Okolo Luxemburska a Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Už minulý rok nosil na Vuelte červený dres, no ako špecialista na úniky si konečne mohol pridať etapu na najprestížnejších domácich pretekoch.

V pelotóne útočil mladík Pogačar

1,5 km pred koncom atakoval pelotón Tadej Pogačar (:uae:). Ukázal, že má dobrú formu, no balík vedúci Astanou zaostal v cieli iba o tri sekundy. 20-ročný Slovinec preťal pásku v čase 5:41 po domácom víťazovi.

Celkové poradie

Dylan Teuns sa dostáva na čelo celkovej klasifikácie. 27-ročný belgický puncheur bude nosiť červený dres s náskokom 38 sekúnd na De La Cruza. Tretí je Miguel Ángel López, ktorého pozícia spomedzi celkových favoritov sa nezmenila. Celkovo stráca minútu, no jeho 14-sekundový náskok na Primoža Rogliča (:tjb:) sa nemení.

Posledný kilometer:

Výsledky 6. etapy:

1.José Herrada Lopez (Spa)Cofidis4:43:55
2.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:07
3.Dorian Godon (Fra):alm:0:00:21
4.Robert Gesink (Ned):tjb:
5.Bruno Armirail (Fra)FDJ0:00:37
6.Pawel Poljanski (Pol)BOH0:00:39
7.Nelson Oliveira (Por)MOV0:00:45
8.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:00:47
9.David de la Cruz (Spa):ins:0:00:50
10.Tsgabu Grmay (Eth):mts:0:02:35

Celkové poradie: 

1.Dylan Teuns (Bel):bmt:23:44:00
2.David de la Cruz (Spa):ins:0:00:38
3.Miguel Ángel López (Col)AST0:01:00
4.Primož Roglič (Slo):tjb:0:01:14
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:23
6.Robert Gesink (Ned):tjb:
7.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:28
8.Esteban Chaves (Col):mts:0:02:17
9.Rafal Majka (Pol)BOH0:02:18
10.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:02:47


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár