Vuelta a España: Neľudské sklony si podmanil Valverde, elitná skupina ovláda preteky

Vuelta a España 2019

Siedma etapa pretekov Vuelta a España mala 183,2 kilometra a ukončila trojicu etáp s finišom na kopci. Dnešný náročný deň sa ukončil na Alto Mas de la Costa dlhom 4,1 km a s ohromnými 12,2 percentami. Išlo o poslednú etapu v regióne Valencia.

Na štart sa nepostavil Davide Formolo (BOH), ktorý včera spadol v hromadnom páde. Taliansky majster etapu dokončil, no zranenie mu nedovolilo pokračovať v ďalšom priebehu. Bora po Mühlbergerovi prišlo o druhého vrchárskeho pomocníka. Odstúpil aj Tejay Van Garderen (:efd:) a pokračoval v nelichotivej sérii odstúpení pre EF Education First. Včera sa nádeje tímu vyčerpali odchodom Urána a Carthyho.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Na rovinatej časti etapy pri pobreží sa útočilo od začiatku, no až približne po 40 km etapy sa na čele ustálil únik v zložení: Jelle Wallays (:lts:), Philippe Gilbert (:qst:), bratranci Sergio Henao (:uae:) a Sebastian Henao (:tfr:), Stéphane Rossetto (Cofidis), Quentin Jauregui (:alm:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Michael Storer (:mts:), Cyril Barthe (Euskadi-Murias), Tomasz Marczynski (:lts:). Ich náskok sa pohybovala okolo hranice štyroch minút. V pelotóne pracoval tím Bahrain Merida, za ktorý jazdí vtedy priebežný líder Dylan Teuns (:tfr:).

Všetky štyri kategorizované stúpania dňa tretej a druhej kategórie pred finálnym kopcom boli korisťou pre Sergia Henaa z Kolumbie. Ten si vďaka zisku 16 bodov vytvoril pozíciu vo vrchárskej súťaže, ktorú stále ovláda Ángel Madrazo (Burgos-BH) s 33 bodmi. Všetko je však v súťaži o bodkovaný dres otvorené.

V pelotóne udávalo tvrdé tempo zoskupenie Movistar, ktoré malo v boji Alejandra Valverdeho (MOV). Ten sa podľa vyjadrení pred etapou stal lídrom na celkové poradie stajne na úkor Naira Quintanu (MOV). Či sa ale takéto slová naplnia aj na trati, nie je pri nevyspytateľnom španielskom tíme isté.

27 km pred koncom sa zvýšenie tempa odrazilo na nohách Belgičana Teunsa, ktorý sa začal prepadať zriedeným hlavným poľom a mohol sa rozlúčiť s červeným dresom. V ňom tak vo finále strávil iba jeden deň.

Na predposlednom stúpaní dňa sa únik začal rozpadať po útoku Marczynskeho. Napokon sa to ale so stúpajúcimi percentami zúžilo len na BrambilluGilberta Sergia Henaa. Prvý menovaný Talian pritom ešte musel pár kilometrov pred nástupmi riešiť mechanický problém a naháňať únik. Pri vstupe do posledných 10 km sa čelo pretekov preriedilo len na Gilberta Henaa. Na pelotón mali náskok 50 sekúnd. V hlavnom balíku pracovala okrem Movistaru aj Astana, ktorá po vypadnutí Teunsa držala virtuálneho lídra pretekov v podobe Miguela Ángela Lópeza (AST).

Posledné stúpanie

zdroj: lavuelta.es

Pri vstupe do posledných 4 km, kedy sa už naplno do nôh zahryzli dvojciferné sklony, sa náskok vedúcej dvojice zmenšil na 20 sekúnd a rýchlo sa zmenšoval. Stále bola na čele Astana, za nimi Movistar aj Jumbo-Visma. Po 400 metroch stúpania sa čelo zjednotilo a o etapu si to po dvoch dňoch únikov rozdali top favoriti.

Sep Kuss (:tjb:) to naplno rozbalil pre Primoža Rogliča (:tjb:) 3,8 km pred vrcholom a vytvorila sa medzera. Z hlavnej skupiny ostalo už len niečo okolo 13 jazdcov. O polkilometer nastúpil Nairo Quintana. Najväčší favoriti RogličValverde López ho nesledovali. Kolumbijčan pokračoval vo svojom nátlaku a elitná štvorica sa definitívne oddelila. Za nimi pokračovali borci ako Rafal Majka (BOH), Tadej Pogačar (:uae:) či Esteban Chaves (:mts:).

Quintana udával tempo na čele selekcie viac ako kilometer. Potom útok vyskúšal Roglič, Valverde sa na pár metrov oddialil, no pri vstupe do posledného kilometra so sklonmi nad 10% bolo kvarteto stále kompaktné. Quintana a Roglič vyzerali najlepšie, keď pravidelne sádzali menšie nástupy, aby uvideli, či López a Valverde nemajú problém.

Posledný kilometer ponúkal 17%, elitná skupina prichádzala s náskokom 25 sekúnd na Majku. Za ním si sólo jazdu zvolil Pogačar.

V druhej polovici posledného kilometra sa to ešte začalo zdvíhať. Na špicu sa dostal majster sveta Alejandro Valverde a držať s ním dokázal len Primož Roglič. 39-ročný veterán ale 75 metrov pred cieľom ešte dokázal ponúknuť kvalitnú rýchlosť a ovládol 7. etapu. Na obľúbenom teréne Valverdeho sa Roglič zmohol na dobré druhé miesto. Šesť sekúnd stratili López Quintana.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Najstarší jazdec na pretekoch sa po účinnej práci Quintanu stáva tretím najstarším jazdcom s etapou na Vuelte. Na nej dnes získal už 12. etapový vavrín. Celkovo si pripísal 127. víťazstvo v kariére. V jeho majstrovskej sezóne najprv nezažíval najlepšie víťazné obdobie, keď od zisku dúhové dresu zaznamenal „iba“ 5 triumfov. Na Tour de France skončil na veľmi dobrom deviatom mieste, kde sa ešte pokúšal pracovať pre kolegov. Vo veku 39 rokov  potvrdzuje, že je jedným z najväčších fenoménov súčasnej cyklistiky. Veď na brutálnych 4 km porazil jednoznačne najsilnejších jazdcov na závode.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/lavuelta

Miguel Ángel López sa vracia do červeného dresu. Slovinec Roglič na neho vďaka bonusovým sekundám stráca už len šesť sekúnd. Tretí je Valverde s mankom 16 sekúnd. Quintana je v dosahu 27 sekúnd.

Majka sa posunul na piate miesto, no Poliakova strata je už takmer dvojimútová. O štyri priečky hore sa posunul senzácia Pogačar. Najmladší jazdec pretekov stráca 2:36.

Nairo Quintana sa vracia do zeleného dresu pre lídra bodovacej súťaže. López je na čele mladíckej klasifikácie, no keďže je v červeno, bielu si na sebe užije 20-ročný Pogačar.

Posledný kilometer:

Výsledky 7. etapy:

1.Alejandro Valverde (Spa):mts:4:34:11
2.Primož Roglič (Slo):tjb:
3.Miguel Ángel López (Col)AST0:00:06
4.Nairo Quintana (Col)MOV
5.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:42
6.Ion Izagirre (Spa)AST0:00:48
7.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:00:51
8.Fabio Aru (Ita):uae:
9.George Bennett (NZl):tjb:0:01:07
10.Oscar Rodriguez (Spa)Euskadi-Murias0:01:20

Celkové poradie: 

1.Miguel Ángel López (Col)AST28:19:13
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:06
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:16
4.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:27
5.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:58
6.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:02:36
7.Esteban Chaves (Col):mts:0:02:52
8.George Bennett (Col):tjb:0:03:34
9.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:03:36
10.Fabio Aru (Ita):uae:


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár