Vuelta a España: Úžasný vrchársky deň pre fenoména Pogačara. Quintana červený, Roglič nestratil

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/MovistarTeam

Deviata etapa pretekov Vuelta a España ukončila prvý závodný blok, po ktorom zajtra nasleduje prvý deň voľna. Išlo o doposiaľ najdôležitejšiu epizódu pretekov. Na intenzívnych 94 kilometroch sa nastúpalo až 3300 výškových metrov. Vrchársku etapu v Andorre okorenili tri stúpania. Posledné Alto Els Cortals d’Encamp vrcholilo vo výške 2095 m. n. m. a skladalo sa z troch sekcií. Každá z nich bolo ohodnotená príslušnou horskou kategóriou. Stúpalo sa od méty 22 km do cieľa.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

V dnešnej intenzívnej etape sa do úniku dostali veľmi kvalitní jazdci, ktorí túžia po etapovom úspechu. V brejku boli napríklad Mikel Nieve (:mts:), Ion Izagirre (AST), Robert Gesink (:tjb:), Sergio Higuita (:efd:), Jakob Fuglsang (AST), Wout Poels, Tao Geoghegan Hart (:ins:), Thomas De Gendt , Carl Frederik Hagen (:lts:), Wilco Kelderman (:sun:), Pierre Latour, Geoffrey Bouchard (:alm:) alebo Marc Soler (:bmt:).

Prvé stúpanie prvej kategórie ovládol Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) z brejku. Na jeho vrchole mali utečenci náskok 2 minút a 30 sekúnd. Nasledovalo ďalšie dlhé stúpanie Coll De La Gallina, označenej especial. Tam bol prvý Bouchard pred Pernsteinerom, ktorí boli v tom čase na čele etapy. Za nimi bola pomalšia časť úniku s 20-sekundovým mankom. Bolo v nej 24 pretekárov, ktorí strácali 3 minúty na pelotón. V ňom na druhom kopci dňa pracoval tím Astana, hlavne Dario Cataldo (AST).

50 km pred cieľom sa do problémov dostal Esteban Chaves (:mts:), ktorý utrpel mechanický problém. Najprv mu bicykel podal kolega, no pre najmenšieho jazdca na pretekoch bolo extrémne náročné ovládať väčší bicykel. Celkovo ho zmeny zdržali na minútu a kopci musel hlavne v spoločnosti Grmaya (:mts:) dostávať do hlavného poľa.

Tesne pred vrcholom sa Kolumbijčan dostal do skupiny, kde sa nachádzal Nicolas Edet (Cofidis). Francúz sa včerajšou účasťou v rozhodujúcom úniku dostal do červeného dresu pre celkového lídra, keďže Astana prenechala etapu útočníkom. Dnes sa ale jeho jednodňový pobyt na čele Vuelty ukončil na Galline.

22 km pred koncom sa cesta začala dvíhať na 4-kilometrový kopec Alto de la Comella. Pelotón strácal na početný únik tri minúty a pol. Ešte predtým sa Chaves aj vďaka obetavej práci tímu dostal do zriedenej hlavnej skupiny. V nej bolo niečo okolo 30 jazdcov. Kvôli tímovým povinnostiam za s brejkom rozlúčili Nieve (:mts:) alebo Fraile (AST). Všetko stále ovládala Astana, ktorá verila lídrovi Miguelovi Ángelovi Lópezovi (AST).

Záverečné stúpanie

zdroj: twitter.com/LasterketaBurua

19,5 km pred koncom na nič nečakal Miguel Ángel López a zaútočil. Najprv otestoval nohy súperov, druhým nástupom si ale vypracoval dobrý náskok. Donútil tak pracovať Movistar aj Jumbo-Visma.

K Lópezovi sa z úniku dostal Gorka Izagirre a pomohol Kolumbijčanovi s udávaním tempa. O pár kilometrov podobne urobil Jakob Fuglsang (MOV). Náskok začal narastať na 50 sekúnd. V hlavnej skupine boli Nairo Quintana (MOV), Alejandro Valverde (MOV), Primož Roglič (:tjb:), Tadej Pogačar (:uae:) a Rafal Majka (BOH). Na pomoc ostal ešte Sep Kuss (:tjb:) alebo Ion Izagirre (AST). Chaves sa do selekcie nedostal. Movistar využil všetkých domestikov na prvej sekcii kopca. Menšie nástupy skúšala dvojica Movistaru, no Roglič všetko chytal.

V prvej tretine kopca sa z úniku dostali na čelo Bouchard, Soler, O’Connor Geoghegan Hart. Náskok na unikajúceho Lópeza bol dvojminútový. Na kopci začalo pršať, jazdcov ešte čakala hlinená rovinatá cesta a nebezpečenstvo sa zvyšovalo. Kvôli búrke vypadol televízny signál a dlhé kilometre sme nevedeli, čo sa deje.

Po návrate obrazu 5 km pred vrcholom sa na čele osamostatnil Soler. Za ním boli Quitana Pogačar, ktorí zaútočili z elitnej skupiny. Nachádzal sa v nej aj López, ktorému dlhý útok nevyšiel. Neskôr sme sa dozvedeli, že na rovinatej časti spadol a stratil svoj náskok aj sily. V skupine s ním Boli aj ValverdeKelderman a Higuita

Soler mal na dosah etapový triumf, no musel sa podriadiť tímovej stratégii a vrátiť sa 15 sekúnd dozadu, ku Quintanovi. V rozpačitom tímovom duchu Movistaru pokračoval útokom aj Valverde. Keď sa Soler priblížil ku Quintanovi, Pogačar zaútočil. 20-ročný Slovinec sa dostal do najlepšej pozícii v boji o etapu.

Roglič sa stálym tempom dohnal na Lópezovu skupinu, kde začal vyvíjať tlak. Slovinec taktiež spadol a musel doháňa vzniknutú medzeru. Neskôr Roglič dotiahol aj na Valverdeho, López sa zrazu stal najhoršie postaveným z celkových favoritov. Musel limitovať svoje straty.

Cieľ

zdroj: twitter.com/lavuelta

20-ročný Tadej Pogačar správne zaútočil a počas dvoch kilometrov udržal tempo. Slovinec v službách UAE napokon vyhral 9. etapu Vuelta a España.

Najmladší jazdec na pretekoch mal v cieli náskok 23 sekúnd na druhého Naira QuintanuPrimož Roglič finišoval v spoločnosti Alejandra Valverdeho s mankom 48 sekúnd na víťaza. O ďalších 13 sekúnd zaostal Miguel Ángel López, ktorý bol zjavne zranený a počas výpadku signálu spadol na gravelovej časti.

Tadej Pogačar je vo veku 20 rokov a 345 dní piaty najmladší jazdec s etapovým triumfom na Vuelte.

Celkové poradie

Nairo Quintana sa dostáva do čela celkovej klasifikácie. Druhý je Roglič, ktorý limitoval straty a pred časovkou je v ideálnej pozícii. Na Kolumbijčana stráca šesť sekúnd. Pád stál Lópeza vo finále iba 17 sekúnd. Pogačar sa posunul na piatu priečku, vymenil tam Rafala Majku, ktorý sa prepadol na 8.priečku.

Výsledky 9. etapy:

1.Tadej Pogacar (Slo):uae:
2.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:23
3.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:48
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV
5.Marc Soler (Spa)MOV0:00:57
6.Herman nPernsteiner (Aut):bmt:0:00:59
7.Segio Higuita (Col):efd:0:01:01
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:
9.Miguel Ángel López (Col)AST
10.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:01:38

Celkové poradie: 

1.Nairo Quintana (Col)MOV35:18:18
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:00:06
3.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:17
4.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:20
5.Tadej Pogacar (Slo):uae:0:01:42
6.Carl Fredrik Hagen (Nor):tjb:0:01:46
7.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:02:21
8.Rafal Majka (Pol)BOH0:03:22
9.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:03:53
10.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:04:46


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár