Vyjadrenia z Miláno – San Remo. Stuyven: „A urobil som to!“

Stuyven: "A urobil som to!"

zdroj: https://twitter.com/Milano_Sanremo/status/1373304590842658818/photo/1

Prvý cyklistický monument, slávnu La Primaveru, majú cyklisti za sebou. Do sekundy načasovaným záverečným útokom ju vyhral Belgičan Jasper Stuyven (:tfr:), ktorý tak uchmatol veľké víťazstvo šprintérovi z Austrálie Calebovi Ewanovi (:tls:). Práve tento útly Austrálčan, prezývaný aj ako Pocket Rocket, mal najväčšiu šancu na víťazstvo v závere vzhľadom na jeho rýchlostné predpoklady. Tretiu priečku doplnil ďalší Belgičan Wout van Aert (:tjb:), ktorému na krk prekvapivo dýchal náš Peter Sagan (BOH). Elitu dnešnej La Classicissimi doplnil piatym miestom aj Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Takto vyzerá Top 5 úvodnej takmer 300-kilometrovej monumentálnej klasiky. Aké sú však ohlasy hlavných protagonistov týchto neskutočne nádherných pretekov?

 

Jasper Stuyven (víťaz)

Nemôžem opísať, ako sa cítim. Je to neuveriteľné. Mali sme plán ísť za tým, skúsiť vyhrať. Cítil som sa celý deň dobre a finále bolo dobré. Po Poggio bolo v skupine veľa rýchlych cyklistov, čiže som vedel, že to musím skúsiť, všetko alebo nič. A urobil som to! Ak by som bol pohltený pred čiarou, skončil by som piaty alebo desiaty, ale rozhodol som sa dať do toho všetko, a teda som zobral najväčšie víťazstvo mojej kariéry.

Caleb Ewan (druhé  miesto)

Keď som sa prvýkrát zúčastnil týchto pretekov, bol som druhý. Myslím si, že to bol dobrý výsledok. Pri druhom štarte sa to potvrdilo, že jedného dňa môžem vyhrať tento závod. Ale teraz som veľmi sklamaný. Keď vstupoval do pretekov, vedel som, že mám dobrú formu. Ako po väčšinu rokov, zacielil som na tieto preteky a snažil som sa zlepšiť v stúpaniach, dokonca som skúšal tento atak na Pogggio veľakrát pred pretekmi. A preto som vedel, že keď tam niekto zaútočí, mal by som byť schopný ho nasledovať. Bolo by pekné mať pri sebe ešte jedného spolujazdca, ktorý by nás udržal pokope, pretože keď pospolu, ja som zvyčajne najrýchlejší. Ale je to vždy lotéria kvôli atakom. Musíte čakať. Nemôžem pokrývať všetky útoky. Urobil som to, čo som si myslel, že mám  urobiť pre výhru. Nakoniec som čakala príliš dlho.

Wout van Aert (tretie miesto)

Ako vždy bol to rýchly zjazd z Poggia. Hneď od spodku klesania Jasper zaútočil. Bol to naozaj krásny pohyb a potom zas pre mňa to bolo náročné ho stíhať, pretože som nechcel stratiť svoje šance v šprinte. Samozrejme, veľa chalanov na mňa hľadelo, ale dnes som nemal na to. V závere Caleb bol o trochu rýchlejší než ja. Zopár záverečných kilometrov je vždy ťažkých, ale dnes som to ja pokazil.

 

Obrázok
Wout van Aert (vpravo) po boku víťaza Stuyvena https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1373299814163755015/photo/

Mathieu van der Poel (piate miesto)

Na Poggiu som bol tam, kde som mal byť. Mohol som tam nasledovať atak Juliana a Wouta. Nolo to dobré, ale ataky prišli neskoro, myslím si, a navyše na najjednoduchšej časti Poggia. Potom tam bola celkom veľká skupina. Keď sme prišli dole, za nami boli chalani v druhej skupine, ktorí sa chystali rýchlo zaútočiť. Bolo ťažké reagovať. Ak by som sa skúsil dotiahnuť dopredu, bolo by po mne. Myslím si, že Jasper si vybral správny moment a bol dostatočne silný na to, aby to udržal až do cieľa. To dnes z neho robí zaslúženého víťaza.

Obrázok
https://twitter.com/AlpecinFenix/status/1373301236125085700/photo/1

 

Jasper Stuyven si tak dnes pripísal na svoje konto najväčšie víťazstvo. Najbližšími pretekmi je etapový závod Okolo Katalánska, kde Peter Sagan bude ladiť formu v kopcoch.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár