Wout van Aert na MS so „saganovským syndrómom“, Rogliča neobviňuje

Wout van Aert na MS Imola 2020 druhý. V oboch disciplínach. Pri svojej prvej účasti na majstrovstvách sveta v cestných pretekoch nie je strieborná medaila vôbec zlá, ale Belgičan čakal viac. Hlavne po tom, čo celý rok dominoval svetovej cyklistike. Po útoku Alaphilippa bol v skupine, kde bol aj Primož Roglič – jeho kolega z Team Jumbo-Visma. Hviezdami nabitá skupina však nedokázal zastaviť víťazného Francúza.




V belgických médiách sa začalo doslova útočiť na Rogliča. Komentátori prestížnej televízie Sporza či tréner reprezentácie Rik Verbrugghe boli pri tom.

„Roglič sa mal položiť za Wouta. Ak ste videli, čo Wout robil pre neho na Tour, je na ňom vina,“ hovoril bývalý profesionál Eddy Planckaert v spomínanej televízii. „Ak by stiahol Alaphilippa na päť sekúnd, Wout by vyhral. Ak by som bol Van Aertom, už by som pre Rogliča nepracoval. 

Lenže – majstrovstvá sveta nie sú bežnými pretekmi. Proti sebe bojujú národné reprezentácie, nie komerčné tímy. Dokonca pravidlá UCI hovoria o tom, že pomoc jazdcovi iného tímu je zakázaná. Aké čudné by bolo, keď by sa Roglič v slovinskom drese totálne „zodrel“ pre Van Aerta. Navyše, bolo jasné, že druhý muž Tour de France nemá toľko síl. Navyše, pomocou konkurentovi by znehodnotil kvalitný strategický ťah kolegu Tadeja Pogačara, ktorý skorým sólo atakom unavil belgických domestikov. Z toho vo finále ťažil Julian Alaphilippe, nie Slovinec.

Wout van Aert na MS zažil syndróm najsilnejšieho špurtéra v skupine

Išlo o typický jav v cestnej cyklistike – Kwiatkowski, Fuglsang sa striedali na špici skupiny, ale nešli na doraz. Ak by si do cieľu priviezli Van Aerta, ktorý by šprint vyhral tak či tak, pri silnom Marcovi Hirchim v skupine by im medaila nevyšla. Bolo to klasická „ťahaj a prehraj šprint“, alebo „neťahaj a nech zvíťazí ten vpredu“. Podobné dilemy zažívali súpera Petra Sagana na klasikách, ale aj hocikoho iného s dobrým špurtom a silnou výkonnosťou na kopcoch. Van Aert svoj šprint o druhé miesto s prehľadom vyhral.




A čo keď nikto nemal sily a Alaphilippe bol proste najsilnejší? No, tento scenár je asi to, čo sa naozaj stalo.

„Určite si myslím, že Primož bol zničený, rovnako aj zvyšok skupiny. Primož išiel na limite. Nemohol dať zo seba viac. Po siedmich hodinách pretekania to nie je vždy otázkou vôle, ale aj schopnosti niečo naozaj urobiť,“ povedal Van Aert a odmietol tak všetky urážky na konto Rogliča zo strany niekoľkých Belgičanov, ktoré sa strhli po konci pretekov na sociálnych siatiach, ale aj v rešpektovaných médiách.

View this post on Instagram

Silver medal, golden team 👑

A post shared by Wout van Aert (@woutvanaert) on

„Myslím, že je príliš skoro, aby som bol na dve strieborné medaile hrdý. Prišiel som sem s víťaznými ambíciami a je ťažké akceptovať dve strieborné priečky. Bol som však porazený silnejšími jazdcami. To robí situáciu ľahšou, ale mierim vždy na víťazstvá. Neurobil som nejaké veľké chyby, nemám čo ľutovať. Keď Julian zaútočil, nemal som dosť síl. Boli sme piati silní chlapi a nemohli sme ho dostihnúť,“ priznal po pretekoch.

26-ročný Van Aert sa stal tretím cyklistom v histórii, ktorý zobral dve medaile z rovnakých majstrovstiev. V roku 1995 vyhral časovku a v cestných pretekoch bol druhý Miguel Indurain, jeho španielsky krajan Abraham Olano vyhral hromadný štart a na dominantného časovkára 90. rokov nemal nárok a skončil strieborný.

Šampionát bez víťazstva zobral Van Aert s pokorou, neskrýval svoje ambície na jarných  – tento rok jesenných – klasikách. V pláne má Gent-Wevelgem, Okolo Flámska a Paríž-Roubaix.

Roglič by radšej videl Van Aerta v dúhovom drese

„Radšej by som chcel, aby vyhral Wout než Alaphilippe. Ale bol som na svojom limite. Už som nemohol ani šprintovať na konci. Všetci štyria jazdci v skupine boli silnejší. Musel som zatvárať medzeru po každej zákrute. Dal som do toho všetko,“ hovorí šiesty muž šampionátu v Imole. Slovinec naozaj vyzeral vyšťavený. Po tesnej prehre na Tour de France ho najbližšie uvidíme na monumente Liège – Bastogne – Liège. 20. októbra bude určite pomáhať kolegovi Tomovi Dumoulinovi na Vuelta a España.

Situáciu popísal svojrázny šéf tímu EF Pro Cycling Jonathan Vaughters: „Ak by pracoval pre Van Aerta rovnako veľa ľudí by sa ohradilo, že je to proti pravidlám. Preto by sa nemali cyklistické tímy meniť iba na jeden deň v roku. A nie je to vaša vec!“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár