Wout van Aert taktiež zmešká majstrovstvá. Cieľ má však jasný

Cyklokros
Wout van Aert

zdroj: Kristof Ramon / Red Bull Content Pool

Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) v nedeľu ukončí svoju cyklokrosovú sezónu. Po poslednom kole majstrovstiev Belgicka sa začne ihneď pozerať na väčšie ciele, na ceste.

Majstrovstvá sveta v cyklokrose konajúce sa v americkom Arkansase prišli o druhé veľké meno. Ani obhajca titulu Mathieu van der Poel sa 30. januára na štart nepostaví pre problémy s chrbtom.

Van der Poel vyhral posledné tri majstrovstvá sveta, celkovo štyri v kariére. Wout van Aert je trojnásobným majstrom sveta. Je tak jasné, že nadvláda dvoch najlepších cyklokrosárov posledného desaťročia sa v roku 2022 preruší. Šancu dostanú „jazdci z druhej vlny“, teda Tom Pidcock, Toon Aerts alebo Eli Iserbyt.

Van Aert má ciele na ceste

Van Aert však svoju cestu do Spojených štátov zrušil úmyselne. 26-ročný belgický majster je považovaný za typovo najlepšieho klasikára súčasnosti, no chýbajú výsledky, ktoré by to potvrdili. Van Aert má na konte len jeden monument – Miláno-San Remo z roku 2020. Vlani síce vyhral vysoko cenené klasiky Gent-Wevelgem a Amstel Gold Race, ale belgická verejnosť vyvíja veľmi veľký tlak na najlepšie výsledky.

Preto sa rodák z Herantals chce zamerať na svedomitú prípravu pre jarnými klasikami.

„Belgické majstrovstvá v nedeľu budú mojimi poslednými pretekmi v cyklokrose,“ povedal Van Aert pre Sporza. be na stredajších pretekoch v Herentals, ktoré pred domácim publikom vyhral.

Skvelá forma na blate

V prebiehajúcej sezóne zvíťazil v cyklokrosových pretekoch osemkrát pri deviatich účastiach. Minulú nedeľu mal v prvom kole svetového pohára v Hulste problém s reťazou a po stíhacej jazde skončil napokon štvrtý. Van Aert si uvedomuje, že pri svojej forme by pravdepodobne vyhral aj MS a získal by štvrtý titul.

Rozhodnutie vynechať šampionát nebolo jednoduché, hlavne po tom, v akej forme sa posledné týždne nachádzam,“ vysvetľuje strieborný medailista z Tokia. „Moje ciele sú však v jari na ceste a na tie sa sústredím.“

Štyri týždne prípravy navyše

A ciele sú viac ako jasné – byť čo najlepší na Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Znamená to, že jeden kockový monument je viac ako titul majstra sveta?

„Radšej by som vyhral aj v cyklokrose aj na monumente. Cyklokros je moja najväčšia vášeň, preto som do neho dal toľko energie v posledných týždňoch. Ale na cestné klasiky sa musíte špecificky pripraviť. Na majstrovstvách sveta miniete veľa psychickej energie. Navyše, je to v USA, čiže by som mal problémy so smenou času. Takto si doprajem štyri týždne dôkladnej prípravy pre cestou,“ vysvetlil Van Aert.

Belgičan z Jumbo-Visma rozhodne neostane len pri jari. Víťazstvo na veľkom monumente nemá isté, ale verí, že zmenou zimnej prípravy oproti minulým rokom vie zvýšiť pravdepodobnosť vrcholnej formy práve v apríli. Navyše, v lete bude hlavným mužom pre Primoža Rogliča v honbe za celkovým víťazstvom na Tour de France. Navyše, flámsky univerzál čo-to naznačil aj o ambíciách na zelený dres.

Wout van Aert – predbežný program jari 2022:

  • Omloop Het Nieuwsblad
  • Paríž – Nice
  • Miláno – San Remo
  • E3 Saxo Bank Classic
  • Gent – Wevelgem
  • Okolo Flámska
  • Paríž – Roubaix

Cyklistika potrebuje jazdca, akým je Mathieu

Ako sa ukazuje, nie je fyzicky možné byť na vrchole v zime na blate, a neskôr aj po celý rok na ceste. Prejaví sa to vyčerpaním, v horšom prípade i dlhodobým zdravotným problémom. To zjavne postihlo Mathieu van der Poela, ktorý sa od konca Tour de France 2021 trápi s bolesťami chrbta.

Van Aert povedal o svojom veľkom rivalovi: „Je naozaj veľká škoda, že Mathieu nepreteká. Prajem mu len to najlepšie. Želám si, aby sa vrátil čo najskôr. Cyklokros a cyklistika potrebuje jazdca, akým je Mathieu.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár