Závery z prípravy na Tour de France 2021

Tour de France 2021
Tour de France 2021

zdroj: https://twitter.com/BrestFr/status/1402980013482266627/photo/4

Aktuálne sa cyklistický svet, najmä ten v Európe, pripravuje na národné šampionáty (medzi nimi aj spoločný česko-slovenský v Bánovciach nad Bebravou). Čo nám však prezradili posledné preteky pred letným vrcholom cyklistickej sezóny – slávnou le Tour de France 2021? Kto môže pomýšľať na zisk najcennejšieho dresu? Kto si môže veriť v šprintoch? Na prejav akého cyklistu sa môžeme tešiť? Na všetky tieto otázky môžeme poznať bližšie odpovede po nedávnych pretekoch – Critérium du Dauphiné, Okolo Švajčiarska, Okolo Slovinska a Okolo Belgicka.

Situácia pred Tour de France 2021

1. Celkové poradie

Ako býva zvykom, pred každými pretekmi fanúšikovia oplývajú nekonečnými očakávaniami, cyklisti realizmom či optimizmom, funkcionári vierou a pod. Avšak pred najstaršou grandtour tieto predpoklady naberajú na sile, až sa stávajú akousi dogmou. Minulý rok to bol prípad Primoža Rogliča (:tjb:). Vstupoval do Tour ako azda najväčší adept na celkový triumf.

Tento rok sa však k Primožovi pripájajú ďalšie mená a to konkrétne Richard Carapaz (:ins:) a Tadej Pogačar (UAD). Obaja ovládli záverečné prípravné preteky, konkrétne Richard vyhral preteky Okolo Švajčiarska, Tadej bol zas za hviezdu na pretekoch vo svojej domovine v Slovinsku. To znamená, že formu majú rozhodne dobrú ak nie nadpriemernú. Otázkou však je, či si ju dokážu udržať až do rozhodujúcich etáp v Alpách a Pyrenejach. Taktiež netreba zabúdať na to, že Primož celú svoju prípravu na Tour ladil v štýle tréningov a nie súťažného pretekania.

Obrázok
Richard Carapaz ako víťaz pretekov Okolo Švajčiarska 2021 https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1404153013879644160/photo/3

Čo sa týka celkového poradia, do hry o maillot jaune treba zahrnúť aj jazdcov, akými sú Geraint Thomas (:ins:), ktorý nedávno vyhral Romandiu, Rigoberto Uran (:efn:), ktorého časovka je stále „božská“, Wilco Kelderman (BOH) či Richie Porte (:ins:), ktorý zas ovládol ďalšie týždňové podujatie v kariére – Critérium du Dauphiné. Nuž tím INEOS – Grenadiers prichádza vo veľkej zbroji.

Obrázok
Richie Porte ako víťaz Critéria du Dauphiné 2021 https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1404153013879644160/photo/2

 

2. Výbušní jazdci a klasikári

V prípade klasikárov a jazdcov, ktorí vo svojich nohách ukrývajú dynamit, je to taktiež zamotané. Azda najväčším postrachom súperov bude Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý vyhral dve etapy na pretekoch Okolo Švajčiarska, na ktorých nosil aj líderský dres. Jeho hlavným cieľom na nadchádzajúcej Tour de France 2021 je obliecť si žltý dres v prvých etapách a skúsiť taktiež vyhrať etapu. Silným protivníkom mu bude Peter Sagan (BOH), ktorý síce prípravné preteky vynechal, ale z dôvodu, že obišiel celé Giro. Do prípravy sa nezapojil ani Wout van Aert (:tjb:) kvôli operácii slepého čreva. Rekonvalescencia si vyžiadala zopár dní až týždňov bez výraznej námahy na dvoch kolesách, čo podľa jeho vlastných slov neveští nič dobré. Sám povedal, že chvíľa bez tréningu je preňho akoby začiatok novej sezóny. Nuž, uvidíme, ako sa mu bude dariť zbierať body do zelenej súťaže, na ktorú si robí zálusk už od konca minuloročnej Tour.

Obrázok
van der Poel sa po Tour zúčastní MTB pretekov na olympiáde https://twitter.com/AlpecinFenix/status/1398688229684088832/photo/1

Samostatnou kapitolou je Julian Alaphilippe (:dqt:). Úradujúci majster sveta a čerstvý otec už zaznamenal v tejto sezóne pekné víťazstvá (máme na mysli najmä to na Mur de Huy na Valónskom šípe). Avšak, stál to nie je „Loulou“, ako ho poznáme. Stále mu chýba povestné jedno percento k tomu, aby dominoval podobne ako Mathieu van der Poel. Vo všeobecnosti však Juliana nemôžeme nepovažovať za konkurencie schopného vo zvlnených etapách. A možno ani v celkovom poradí. Veď vieme, ako sa Julian rád baví cyklistikou.

3. Šprintéri

Jedna dilema už bola rozlúštená. Pascal Ackermann (BOH) kvôli nízkej výkonnosti v záverečných hromadných šprintoch nepôjde na Tour. Absolútnym šprintérskym lídrom bude Peter Sagan (BOH), ktorý tak absolvuje už okrúhlu desiatu Tour de France a bude chcieť získať rekordný ôsmy zelený dres, čím by taktiež získal cenné double Giro-Tour, čo sa týka bodovacej súťaže.

Avšak, ešte väčšia dilema stále nepozná svoje rozuzlenie. Bude za tím Deceuninck – Quick Step šprintovať Sam Bennett alebo Mark Cavendish? Prvý menovaný bol v prvej časti sezóny jednoznačne najlepším šprintérom, lež problémy s kolenom podrývajú stabilné piliere jeho účasti na letnom cyklistickou dobrodružstve „Made in France“. Druhý menovaný zas zažíva renesanciu svojej profesionálnej kariéry. Tú bolo vidieť aj v záverečnej etape pretekov Okolo Belgicka. V šprinte jednoznačne triumfoval, pričom porazil takých šprintérov, akými sú Caleb Ewan (:lts:) či Tim Merlier (Alpecin-Fenix). Definitíva má padnúť už čoskoro a ako to bude vyzerať v praxi, uvidíme už o 11 dní. Tour de France 2021 začína v sobotu 26. júna.

Obrázok
https://twitter.com/deceuninck_qst/status/1404126453592117248/photo/
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár