Zmiešaná časovka družstiev na MS 2021: Nemecko oslavuje historický titul

zdroj: twitter.com/lottojumbo_road

Aj v stredu 22. septembra pokračovali majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2021 vo flámskom regióne. Konkrétne bola na programe zmiešaná časovka družstiev, v ktorej cyklisti bojovali na vrcholnom fóre len po druhýkrát v histórii. Kedysi sa jazdili čisto reprezentačné tímové časovky, neskôr časovky komerčných tímov. Nič to však nemení na tom, že výber Nemecka sa stal historicky druhým víťazom tejto šampionátovej disciplíny. Tony Martin sa tak s profesionálnou kariérou rozlúčil par excellence. O 13 sekúnd porazili výber Holandska. Tretí skončili Taliani. Slovensko v tejto disciplíne nemalo zastúpenie. 

Ako prebiehala zmiešaná časovka družstiev na MS 2021?

profil zmiešaná časovka družstiev:

Team Time Trial Mixed Relay
https://www.flanders2021.com/en/races/team-time-trial-mixed-relay

Najprv trošku objasnení…

Ako už bolo spomenuté, zmiešaná časovka družstiev na svetovom šampionáte nemá dlhú tradíciu. Len pred pár rokmi vystriedala „nepopulárnu“ tímovú časovku komerčných tímov, v ktorej však Slovensko vďaka zásluhám Petra Velitsa a jeho tímu BMC Racing malo obrovské úspechy. Cyklistický svet sa však neustále posúva vpred a s ním aj súťaženie na majstrovstvách sveta.

Už z názvu disciplíny je zrejmé, že do boja proti chronometru zasiahnu tak muži, tak aj ženy na trati dlhej 45 kilometrov. Tá je však rozdelená na dve polovice, pričom na prvej polovici pretekajú traja muži. Tí potom štafetu odovzdajú trom ženám zo svojho tímu (krajiny), ktoré sa musia taktiež popasovať s traťou dlhou 25 kilometrov. Celkový výsledok teda vzniká zásluhou aj pretekárov, aj pretekárok. Okrem fyzického výkonu je dôležitý aj tímový duch.

Začiatok

Ako prví sa na trať dostali reprezentanti, ktorí jazdili za centrum Medzinárodnej cyklistickej únie. V cieli stanovili čas 57 minút a 17 sekúnd. Za nimi nasledoval výber Španielska, Poľska či Spojených štátov amerických, ktorý stanovil prvý výrazne dobrý čas. Pretekárov pod záštitou centra UCI zdolali o takmer 5 minút. Napokon však aj Američania boli zakrátko porazení výberom Švajčiarska.

Prichádzajú favoriti

Veľa sa očakávalo od tímov Talianska, Francúzka, Belgicka či Nemecka, za ktorý jazdil svoje posledné preteky profesionálnej kariére Tony Martin. Bol to však výber Talianska, ktorý bol na preberaní štafety najrýchlejší. Nemci strácali 20 sekúnd.

Nemecko vs. Taliansko

Boj o titul sa v ženskej pasáži vyfiltroval na súboj Talianok proti Nemkám. Reprezentantky z Apeninského polostrova však jazdili oveľa nižšie tempo a už na medzičase výrazne strácali na vedúce Nemky. Tie sa rútili za ziskom titulu.

A tak sa aj stalo. Výber Nemecka vyhral historicky druhú zmiešanú štafetu na majstrovstvách sveta s časom 50 minút a 49 sekúnd. Strieborné medaily putovali napokon do Holandska, pretože výber Talianska finišoval až tretí.

Zmiešaná časovka družstiev na MS 2021: výsledky

01GERMANY50′ 49″
 Nikias Arndt  Lisa Brennauer  Lisa Klein  Mieke Kröger  Tony Martin  Max Walscheid
02NETHERLANDS+12″
 Koen Bouwman  Riejanne Markus  Bauke Mollema  Ellen Van Dijk  Jos Van Emden  Annemiek van Vleuten
03ITALY+37″
 Edoardo Affini  Marta Cavalli  Elena Cecchini  Filippo Ganna  Elisa Longo Borghini  Matteo Sobrero
04SWITZERLAND+37″
 Stefan Bissegger  Elise Chabbey  Nicole Koller  Stefan Küng  Marlen Reusser  Mauro Schmid
05GREAT BRITAIN+55″
 John Archibald  Alice Barnes  Daniel Bigham  Alex Dowsett  Anna Henderson  Joscelin Lowden
06DENMARK+1′ 16″
 Mikkel Bjerg  Magnus Cort  Amalie Dideriksen  Julie Leth  Emma Norsgaard  Mathias Norsgaard
07BELGIUM+1′ 21″
 Shari Bossuyt  Victor Campenaerts  Jolien D’Hoore  Ben Hermans  Lotte Kopecky  Yves Lampaert
08USA+2′ 09″
 Lawson Craddock  Brandon McNulty  Neilson Powless  Coryn Rivera  Leah Thomas  Ruth Winder
09FRANCE+2′ 51″
 Marion Borras  Clara Copponi  Coralie Demay  Thomas Denis  Valentin Tabellion  Benjamin Thomas
10POLAND+3′ 23″
 Karolina Karasiewicz  Karolina Kumiega  Filip Maciejuk  Aurela Nerlo  Damien Papierski  Bartosz Rudyk

 

Zajtra je na programe voľný deň. V piatok nás čakajú prvé preteky s hromadným štartom. O titul si to rozdajú juniori a juniorky. Inými slovami, do boja o medaily zasiahne aj Martin Svrček, ktorý dnes oznámil veľkú novinu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár