Colle del Nivolet: Filmová klasika novinkou Gira

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/cyclist

Prvý horský dojazd 102. ročníka Giro d’Italia sa odohrá na stúpaní Colle del Nivolet v 13. etape. Finiš sa nachádza pri jazere Serrù.

Stúpanie sa nachádza v regióne Piedmont na severozápade Talianska. Aj keď ide o krásny a výživný kopec, na Giro d’Italia sa nikdy neobjavil. Z vrcholu to nikam nevedie, iba k priehrade, ktorá zásobuje Turín pitnou vodou. Pre organizátorov bolo logisticky ťažké doviesť tu pelotón, no už zajtra uvidíme, či sa to oplatilo. Určite ešte budeme môcť očakávať sneh popri cestách, ktorý sa v Alpách drží aj v máji, čo len umocní krásu horských etáp na Giro d’Italia.

Nejde však o úplne neznáme stúpanie. Túto scenériu využili tvorcovia akčného filmu Lúpež po taliansky z roku 1969. Práve na Colle del Nivolet sa snaží Charlie Croker stvárnený Michaelom Caineom so svojím gangom utiecť cez hranice na autobuse plnom zlata. Problémom bude spomínaná slepá cesta.

zdroj: twitter.com/TheRaceRadio

Skrytý klenot v národnom parku

Colle del Nivolet doteraz využívala iba hŕstka cyklistov, po zverejnení  trasy Gira sa aj toto stúpanie dostalo do hľadáčiku väčšej časti dobrodruhov na dvoch kolesách. Všetko je to v národnom parku Parco Nazionale Gran Paradiso, ktorý s francúzskym pokračovaním v podobe Národného Parku Vanoise tvorí jednu z najväčších chránených prírodných oblastí v Európe.

Cesta bola vybudovaná v roku 1931 kvôli dvom priehradam v srdci Álp. Ide o ôsmu najvyššie položenú vyasfaltovanú cestu v Európe, vrchol sa nachádza vo výške 2612 m. n. m.

Samotné stúpanie má oficiálne dĺžku 20,3 km s priemerným sklonom 5,9% a prevýšením 1196 výškových metrov. Číslo je nižšie kvôli niekoľkým častiam s falošnou rovinkou. V 13. etape sa však cesta bude postupne dvíhať približne od značky 40 km do konca. Maximá, cez ktoré najlepší vrchári preletia, dosahujú hodnotu 14%. Strmé je to hlavne po začiatku a pred finišom. Ten sa oproti skutočnej ceste nachádza o čosi bližšie, víťaza spoznáme pri priehrade Lago Serrù v katastri obce Ceresole Reale.

Profil posledného klasifikovaného stúpania Colle del Nivolet

Prvá vážna etapa Giro d’Italia

13. etapa má 196 kilometrov, nastúpa sa 5694 výškových metrov a obsahuje 3 kategorizované stúpania. Prvé, Colle del Lys (13,7 km; 6,8%),  sa zavŕši 53 km po štarte. Táto prekážka je z Gira známa, objavila sa v itinerári 19. etapy minulého ročníka, v ktorej si ružový dres prevzal Chris Froome (:ins:).

Po rovinatej časti príde kopec Pian del Lupo (14,5 km; 7,1%) 62 km pred páskou. Po ňom príde 16-kilometrový zjazd k rieke Orco. Sekcia s menším sklonom nie je klasifikovaná ako stúpanie, no nohy počas nej rozhodne neodpočinú. Skutočný štart záverečného kopca je v obci Noasca, kde si na pelotón počkajú 10-percentné cesty. Po takmer 4 kilometroch sa to narovná, aby sa neskôr začala bitka až na doraz. Posledná pätica kilometrov sa zdvihá na 9,2 %. Ak by nastal šprint do kopca, posledných 100 metrov má sklon 4 percent.

Favoriti

Keďže úvodné časovky už dostatočne rozdali karty, mali by sme vidieť útoky vrchárov, ktorí stratili minúty na zatiaľ bezchybného Primoža Rogliča (:tjb:). Aktivitu dnes na prvom veľkom kopci pretekov ukázali temperamentní Miguel Ángel López (MOV) a Mikel Landa (MOV). Tí dokonca ubrali polminútu z náskoku na favoritov. Ich spoločná fotografia v cieli je symbolom nádeje a odhodlania, a že preteky začínajú iba teraz, s prvými horskými etapami.

Čo najskôr by mal atakovať aj Simon Yates (:mts:), ktorému časovka absolútne nevyšla. Nohy najlepšie postaveného Rogliča by mohol otestovať aj horúci kandidát na ružový dres Vincenzo Nibali (:bmt:). Prehovoriť môžu aj vrchári z Bory Davide Formolo (BOH) a Rafal Majka (BOH). Z ďalších jazdcov do hôr môžu silné nohy ukázať Richard Carapaz (MOV), Bauke Mollema (:tfr:), Hugh Carthy (:efd:), Ilnur Zakarin (:kat:), Sam Oomen (:sun:) alebo Pavel Sivakov (:ins:). Ružový dres má momentálne na sebe Jan Polanc (:uae:), ktorý by so správnym odhodlaním mohol symbol Gira nosiť o jednu či dve etapy dlhšie. Na Rogliča má náskok štyroch minút v GC.

Predpokladaný dojazd: 17:11

Strava segment 

Profil 13. etapy z Pinerola na Lago Serrù

Záznam z výstupu:

Zdroj: tourtracker, giroditalia.it, wikipedia

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár