1. etapa Paríž – Nice 2022: Neopakovateľná etapa pre Laporta, no celé Jumbo – Visma sa teší

Paríž - Nice 2022
1. etapa Pariz Nice

zdroj: A.S.O./Alex Broadway

1. etapa Paríž – Nice 2022 mala prevažne rovinatý charakter, no v závere cyklistov potrápili 4 krátke stúpania. V poslednom zaútočil Christophe Laporte (:tjb:), ktorého sa držala dvojica jeho tímových kolegov Primož Roglič a Wout van Aert. Napokon na záverečných 7 kilometroch dokázali poraziť pelotón a prísť do cieľa pospolu. Ako prvý (na základe dohody) preťal cieľovú pásku Christophe Laporte. Druhý Primož Roglič a tretí Wout van Aert to gentlemansky oslávili.    

Z pelotónu ako prvý do cieľa prišiel Pierre Latour (Totalenergies). V žltom drese sa zajtra predstaví dnešný francúzsky víťaz.

1. etapa Paríž – Nice 2022 – priebeh

Profil:

https://www.paris-nice.fr/en/stage-1

Slávnostný štart:

Holmes a De Gendt

V úvode sme veľa útokov a bojov o celodenný únik nevideli. Ten sa vytvoril až po 30 kilometroch, kedy najväčší záujem prejavili dvaja pretekári. Konkrétne išlo o Matthew Holmesa (:lts:) a Aimé de Gendta (:iwg:). Na pelotón si vybudovali náskok aj 3 minúty, no situácia v hlavnom poli bola kontrolovaná.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1500453425456328704/photo/1

Na méte 77 kilometrov pred cieľom malo duo na čele pretekov k dobru 50 sekúnd. Každý vyčkával na zaujímavý záver.

Menšou zmenou v porovnaní s predošlými ročníkmi bolo krásne počasie. Je priam tradíciou, že prvé 3-4 etapy Paríž – Nice sa jazdia v sychravom počasí a slnka sa pretekári dočkajú až na juhu Francúzska. Aj z toho dôvodu sa tieto slávne etapové preteky volajú preteky za slnkom.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1500472146283442179/photo/1

Dvíha sa vietor

V druhej polovici etapy začal fúkať síce nie úplne silný bočný vietor, no bol dostatočne silný na to, aby cykliusti zvýšili tempo a držali si výhodné pozície. To malo za následok pohltenie úniku 70 kilometrov pred cieľovou páskou. K taktovke sa hlásili tímy ako INEOS – Grenadiers a AG2R Citroën Team. Pelotón sa však trhať nezačal.

GROßSCHARTNER na zemi

45 kilometrov pred cieľom sa na zemi ocitol Felix GROßSCHARTNER (BOH). K hromadnému pádu síce nedošlo, no Felix sa z pádu zbieral len veľmi pomaly s grimasou, ktorá neveštila nič dobré. Napokon Rakúšan musel z pretekov odstúpiť. Dôvodom bola pravdepodobne zlomenina.

V tom momente zaútočil Frederik Frison (:lts:). Jeho nástup tieňovali dvaja cyklisti a to Yevgeniy Fedorov (AST) a Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM), ktorí ho aj dostihli. Na čele pretekov sa nám teda vytvorila trojčlenná silná skupina. Pelotón bol však v pozore a držal si trio na dostrel. Viac ako minútu a pol im nedal.

Finále

Ako už bolo zmienené, záverečných 20 kilometrov bolo zvlnených. Do nich ako prvá prišla trojica na čele, ktorá však mala k dobru už len 30 sekúnd.

O 8 kilometrov ďalej sa na čelo pelotónu dostal tím Jumbo – Visma, ktorý dotiahol sťahovanie trojice do šťastného konca. V cieli sme však ani zďaleka ešte neboli. Čo bolo ešte dôležitejšie, opäť sa zdvihol vietor, ktorý zmaril nádeje napríklad Sonnymu Colbrellimu (TBV). Úradujúci majster Európy ostal v rozhodujúcej chvíli vzadu a sen o víťazstve sa mu rozplynul.

Tím Jumbo – Visma jazdí inú ligu

Holandský tím Jumbo – Visma však ďalej udával priam vražedné tempo. Vpredu sa držala hneď trojica holandského tímu (Wout van Aert, Primož Roglič a Christophe Laporte) a taktiež Čech Zdeněk Štybar (:dqt:). Český cyklista však nevydržal vražedné tempo exkluzívneho tria. To si jednoznačne dominantným spôsobom išlo za víťazstvom. Pelotón odrážali o 20 sekúnd.

Koncovku krásneho dňa pre tím Jumbo – Visma si jazdci zrežírovali sami. Ako prvý cieľovú pásku preťal Christophe Laporte, ktorý bol autorom záverečného útoku. Ako druhý skončil Primož Roglič a tretí gentlemansky Wout van Aert.

1. etapa Paríž – Nice 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa Paríž – Nice. Taktiež začínajú etapové preteky dvoch morí.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár