1. etapa Saudi Tour 2022: Caleb Ewan potvrdil rolu favorita

Caleb Ewan

zdroj: © A.S.O./Alex Broadway

1. etapa Saudi Tour 2022 (Okolo Saudskej Arábie) dnes odštartovala 2. ročník prvých etapových pretekov v prebiehajúcej sezóne. Profilovo neobsahovala ani jedno ťažké klasifikované stúpanie. Avšak 20 kilometrov pred cieľom bol situovaný 7 kilometrov dlhý prašný úsek, na ktorom ale nedošlo k útokom. O víťazovi sa teda rozhodovalo v záverečnom šprinte, z ktorého víťazne vzišiel Caleb Ewan (:lts:). Druhý skončil Martin Laas (BOH). Tretiu priečku obsadil Fernando Gavíria (UAD).

1. etapa Saudi Tour 2022 – priebeh

Profil:

Image
https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1488399228187594754/photo/1

Úvod

Cyklistický pelotón, ktorý bol trošku menší, ako býva zvykom, sa vydal na trasu 1. etapy o 9.00 SEČ.

Do celodenného úniku sa rozhodla ísť trojica pretekárov a to Martin Bugge Urianstad (Uno-X Pro Cycling), Shahrul Mat Amin (Terengganu Cycling Team) a Polychronis Tzortzakis (Kuwait Pro Cycling Team). Na pelotón so zakrátko vybudovali aj 3-minútový náskok. Najaktívnejším jazdcom v čele pretekov bol práve Martin Urianstad

Image
celodenný unik https://twitter.com/thesauditour/status/1488452556238082049/photo/1

Klasické vyčkávanie

Ako sa predpokladalo, priebeh etapy nebol veľmi vzrušujúci. Únik si udržiaval dvojminútový náskok na hlavné pole. Najzaujímavejšie boli scenérie na rôzne kultúrne pamiatky.

V druhej polovici etapy došlo k predčasnému pohlteniu úniku. Vzápätí však o ďalší únik zabojovala dvojica cyklistov. Čo bolo prekvapivé, išlo o cyklistov z predchádzajúceho úniku: Polychronis Tzortzakis a Martin Bugge Urianstad. 25 kilometrov pred cieľom však boli pohltení druhýkrát. Úsek prašných ciest sa blížil.

Gravel úsek

V úvodnej časti prašného úseku sa na zemi ocitol Andrea Bagioli (:dqt:). Pelotón ale ostal kompaktný, čo platilo pre celú dĺžku prašného úseku.

Záver

Yousif Mirza (UAD) zaútočil v posledných kilometroch, avšak jeho atak nenašiel pochopenie u jazdcov v pelotóne. Všetko viedlo k hromadnému šprintu, ktorý ovládol ústly Austrálčan Caleb Ewan (:lts:). Dobrú pozíciu mu pripravil jeho kolega a lead-out man Jasper De Buyst, ktorý sám finišoval ako štvrtý.

1. etapa Saudi Tour 2022: výsledky

Pozrite aj:

V stredu je na programe 2. etapa Saudi Tour, 1. etapa Okolo Valencie a 1. etapa Etoile de Bességes.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár