1. etapa Tirreno – Adriatico 2022: Ganna ovládol časovku. Pogačar nestratil

Filippo Ganna 1. etapa Tirreno - Adriatico 2022

zdroj: LaPresse

1. etapa Tirreno – Adriatico 2022 bola krátka časovka, v ktorej bol najrýchlejší majster sveta Filippo Ganna (:ins:). Domáca hviezda porazila druhého Belgičana Remca Evenepoela (:qst:) o jedenásť sekúnd. Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) k favoritom nepatril, stratil 1:23 min a skončil na 87. mieste.

Slovinec Tadej Pogačar (:uae:) mal až na Remca Evenepoela najlepší čas spomedzi kandidátov na celkové poradie. Skončil na treťom mieste, sedem sekúnd za Belgičanom a osemnásť sekúnd za víťazom dňa. 23-ročný víťaz Strade Bianche potvrdil svoju formu po tom, čo v sobotu predviedol bezprecedentné 50-kilometrové sólo na toskánskych bielych cestách.

25-ročný Ganna sa obliekol do modrého dresu pre lídra pretekov, ktoré majú celkovo sedem etáp. Na Tirrene vyhral svoju druhú etapu. Prvýkrát sa radoval v časovke z roku 2020.

Filippo Ganna po 1. etape Tirreno – Adriatico:

„Dnes to boli špeciálne preteky. Dosť som tlačil na tím, aby som tu mohol štartovať, keďže milujem Tirreno. A dnes som ukázal, ako veľmi tu chcem vyhrať. Je to dôležitý výsledok pre mňa a môj tím.“

„Na začiatku dňa fúkalo najprv do protismeru, ale po zákrute sa moja rýchlosť zvýšila. Som tu pre môj tím, Richieho [Carapaza] a Richieho [Porta]. Uvidím, či budem mať dobré nohy aj do ďalších etáp.“

Kto stratil na Evenepoela a Pogačara v celkovom poradí?

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. © Fabio Ferrari – LaPresse

Pogačar je naďalej najväčším favoritom na celkové víťazstvo, keďže dvojnásobný víťaz Tour de France je na najvyššej úrovni oveľa viac overený ako Evenepoel.

Z ďalších vrchárov zajazdil výnimočne kvalitný čas trinásty Miguel Ángel López (AST), ktorý stratil na Gannu 42 sekúnd, teda 31 na Evenepoela. O šesť viac prišiel Ekvádorčan Richard Carapaz (:ins:), o desať jeho kolega z Austrálie Richie Porte (:ins:).

Do jednej minúty stratili Dán Jonas Vingegaard (:tjb:) a Francúz Julian Alaphilippe (:qst:). Obaja sa necítili dobre.

1:02 min bolo manko dvojice Wilco Kelderman (BOH) – Rigobert Urán (:efn:). Ešte viac stratili Pello Bilbao (TBV), Giulio Ciccone (:tfr:) či Mikel Landa (TBV).

Tradične zlú časovku zaznamenali Francúzi – Thibaut Pinot (FDJ) nabral manko 1:24, Romain Bardet (DSM) 1:29 a Warren Barguil (Arkéa-Samsic) až 2:05 min.

1. etapa Tirreno – Adriatico 2022 – priebeh:

1. etapa Tirreno - Adriatico 2022 profil
Profil. zdroj: tirrenoadriatico.it

„Preteky dvoch morí“ začali pri Tyrhenskom pobreží v meste Lido di Camaiore. Časovka mala 13,9 km, bola kompletne rovinatá a obsahovala iba tri zákruty. Išlo o absolútny test sily.

Ako prvý začal nový člen tímu Astana, Leonardo Basso s časom 17:03 min. Onedlho ho však prekonal Austrálčan Michael Matthews (:bex:), ktorý dosiahol výkon 16:08 min.

Černý vs Dowsett o horúce kreslo

Josef Černý (:qst:) bol prvým časovkárskym špecialistom na trati. Majster Česka sa posadil do horúceho kresla, keďže na páske mal čas 16:04 min s priemernom rýchlosťou 51,9 km/h. Čech napokon obsadil 19. priečku.

Proti jeho času bol Brit Alex Dowsett (:isn:), ktorý bol dokonca o 22 sekúnd rýchlejší a ako prvý sa dostal pod hranicu 16 minút s výkonom 15:42. Napokon obsadil v etape piate miesto.

Iba o dve sekundy pomalší od Dowsetta bol mladý Holanďan Thymen Arensman (DSM).

Julian Alaphilippe limitovaný bolesťami

Francúz Julian Alaphilippe (:qst:) nabral už v prvej etape väčšiu stratu. V časovke dosiahol čas len 16:15 min, čím si pripravil zlú pozíciu do celkového poradia a tím Quick-Step Alpha Vinyl sa tak bude pravdepodobne sústrediť na Evenepoela. Majster sveta nepríjemne spadol na sobotňajšej klasike Strade Bianche. Hovoril hlavne o bolestiach chrbta.

Čakanie na vyzývateľa

Do priebežnej top 10 sa dostávali časovkári druhého sledu, ktorí ale na kvalitný Dowsettov čas nemali nárok. Išlo o Tobiasa Ludvigssona (FDJ), Josa van Emdena (:tjb:), Mikkela Bjerga (:uae:) či talianskeho majstra Mattea Sobrera (:bex:).

Peter Sagan začal na Tirreno – Adriatico 2022

Peter Sagan dnes štartoval na prvých etapových pretekoch v tíme TotalEnergies. Slovák v posledných mesiacoch zápasil s druhou nákazou Covidom a počas otváracieho víkendu klasík mal bolesť hrdla a horúčky.

S priemernou rýchlosťou 50 km/h zašiel čas 16:40 min.

Súboj o etapu: Asgreen, Evenepoel, Ganna

Aj po štarte viacerých svetových časovkárskych špecialistov bol Brit Dowsett najlepší v cieli i v prvom sektore. Až dánsky majster Kasper Asgreen (:dqt:) prekonal čas jazdca Israel Premier-Tech, a to o sekundu. Tretí muž zo Strade Bianche bol pritom na medzičase až na piatom mieste.

Na prvom mieste po šiestich kilometroch bol neohrozene Filippo Ganna (:ins:). Talian na svojom obľúbenom teréne, v absolútne presnej časovkárskej pozícii, s riskantným prejazdom cez jediné zákruty nadelil Asgreenovi až 23 sekúnd. Ganna zašiel čas 15:17 min, ktorý sa už len ťažko prekonával.

Druhý najväčší favorit Remco Evenepoel (:qst:) zašiel čas 15:28, o jedenásť sekúnd viac ako Ganna a posunul sa na druhú priečku. Síce nevyhral, ale vybudoval si kvalitnú pozíciu pre neskorší boj o celkové poradie. Pre 22-ročného jazdca ide o prvý prvý stret s Tadejom Pogačarom. Evenepoel síce vo svojej kariére vyhral už osem etapových pretekov (najmä úrovne .Pro), ale na podobne obsadených World Tour pretekoch ešte nestál.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. © La Presse

Tadej Pogačar bol na medzičase piaty, strácal dvanásť sekúnd. Celkovo v cieli došiel na tretej pozícii a vytlačil Asgreena z pódia.

Cyklistika: 1. etapa Tirreno – Adriatico 2022 – výsledky

Čo ďalej?

V utorok je na programe druhá etapa Tirreno – Adriatico, ktorá bude prevažne rovinatá a ponúkne priestor na jeden z dvoch hromadných dojazdov.

Na súbežných pretekoch Paríž – Nice sa pôjde zvlnená etapa s puncheurskym a klasikárskym finišom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár