1. etapa Tour de la Provence 2022: Elia Viviani porazil súperov a vietor

1. etapa Tour de la Provence 2022

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/133/photo/1

1. etapa Tour de la Provence 2022 merala 152 kilometrov a profilovo išlo o rovinatú skúšku. Nebola to však prechádzka ružovou záhradou, cyklistom znepríjemnil deň bočný vietor, no líder, taliansky majster časovky Filippo Ganna (:ins:), si líderský dres udržal. Z víťazstva sa v záverečnom hromadnom šprinte z vyselektovanej skupiny tešil Elia Viviani (:ins:). Druhý skončil Sep Vanmarcke (:isn:) a tretí zas Julian Alaphilippe (:dqt), ktorý sa posúva na priebežnú druhú priečku celkového poradia.       

1. etapa Tour de la Provence 2022 – priebeh

Profil:

Image
https://twitter.com/TourProvenceOFF/status/1492026373795422227/photo/1

Úvod

Už od štartu bolo jasne vidieť, že sa jedná o klasickú šprintérsku etapu, keďže v úvodných kilometroch prebiehal bol o celodenný únik. Napokon si oň našlo cestu 6 pretekárov a to Stéphane Rossetto (St-Michel-Auber 93), Tom Mainguenaud (Go Sport-Roubaix Lille Métropole), Viktor Verschaeve (Lotto Soudal), Pierre Rolland (B&B Hôtels-KTM), Tristan Delacroix a Jean Goubert (Nice Métropole Côte d’Azur). Na pelotón si dokázali vybudovať aj štvorminútový náskok.

Najaktívnejším v čele bol Tom Mainguenaud, ktorý dokázal vyhrať vrchársku prémiu na Col de la Vayede. Potom však šestica na čele začala strácať.

Vietor to štipľavo okorenil

Najväčším postrachom dnešnej etapy bol nepríjemný bočný vietor, ktorý 80 kilometrov pred cieľom nabral na sile a roztrhal pelotón na viaceré menšie skupinky, terezíny. Taktiež došlo k dvom pádom z nervozity. Na čele pelotónu jazdilo viacero favoritov vrátane Naira Quintanu (Arkea – Samsic) a Juliana Alaphilippa (:dqt:). Najväčšie zastúpenie tam mali tímy INEOS – Grenadiers, Quick-Step Alpha Vinyl, TotalEnergies či práve Arkea – Samsic. Náskok čelného sexteta preto razom klesol na 30 sekúnd.

„Všetko“ pokope

Keďže prvá časť pelotónu (skupina hlavných favoritov) jazdila naozaj vo vysokom tempe, poldenný únik bol eliminovaný 74 kilometrov pred cieľom. Nervozita však balík neopúšťala. Naďalej sa pokračovalo v rýchlych pretekoch.

Image
hlavná skupina https://twitter.com/TourProvenceOFF/status/1492125582863355904/photo/1

Za hlavnou skupinou favoritov jazdila početnejšia skupina, ktorú organizátori označili za pelotón, no neobsahovala až také hviezdy celkového poradia ako 25-členné čelo pretekov. Časový rozostup medzi týmito skupinami bol viac ako minútový a stále narastal.

Viviani vs. Démare

V prvej skupine bol najrýchlejším šprintérom Elia Viviani (:ins:). V druhej skupine zas zaostal Arnaud Démare (FDJ). Bol to teda boj medzi ich tímami, ktoré pracovali na čele svojich skupín. 50 kilometrov pred cieľom však strata neklesala. Práve naopak, zvyšovala sa.

Na méte 30 kilometrov pred cieľom bolo jasné, že víťaza prvej etapy spoznáme z prvej skupiny. Druhá skupina strácala už viac ako 2 minúty a to aj napriek veľkému úsiliu Groupamy FDJ. Vyčkávali sme teda na cieľ. Menším spestrením boli šprintérske prémie o bonifikačné sekundy. Obidve napokon vyhral Julian Alaphilippe, ktorý sa tak posúval nahor celkovým poradím.

Maciej Bodnar útočí

Ešte pred cieľom (8 kilometra do cieľa) však zaútočil Maciel Bodnar (TotalEnergies). Jeho nástup tieňoval Julian Alaphilippe, no skupine sa výrazne nevzdialil. Čo sa týka poľského sedemnásobného šampióna časovky jednotlivcov, Maciej si udržiaval náskok pred skupinou, no nebolo to viac ako 10 sekúnd. Rozhodovalo sa v záverečných kilometroch.

2 kilometre pred cieľom skupinu viedol „Pippo“ Ganna, ktorý dokonca v stíhaní odpáral svojho lídra Richarda Carapaza, napokon však Maciej Bodnar bol eliminovaný.

Záverečný šprint

Posledný kilometer bol veľmi technický a viacerí cyklisti sa prestriedali na samotnom hrote skupiny. Napokon však najrýchlejší bol Elia Viviani (:ins:), ktorý porazil druhého Sepa Vanmarckeho (:isn:).

1. etapa Tour de la Provence 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa Tour de la Provence a 3. etapa Okolo Ománu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár