Okolo Ománu 2022 preview: Po dvoch rokoch opäť vitajte!

Okolo Ománu 2022 cyklistika

zdroj: A.S.O./Pauline Ballet

Vo štvrtok okrem pretekov Tour de la Provence začnú aj 6-etapové preteky Okolo Ománu 2022, ktoré napíšu svoj 11. ročník. Pôjde tak o ďalšie cyklistické podujatie na strednom východe, ktoré preberie štafetu po nedávno skončených pretekoch Okolo Saudskej Arábie. Pretekárska sezóna na Arabskom polostrove vyvrcholí pretekmi Okolo Spojených arabských emirátov na konci februára.      

História Okolo Ománu

Prvý ročník pretekov sa konal v roku 2010. Od toho roku sa preteky konali každoročne s výnimkou posledných dvoch sezón kvôli celosvetovej pandémii. Napriek tomu preteky vždy dokázali prilákať špičkových svetových cyklistov a tímy a stali sa tak kľúčovými pre začiatok pretekárskej sezóny. V roku 2013 sa zdalo, že to udávalo tempo pre zvyšok rokov. Podujatie Okolo Ománu navyše ponúka profily pre všestranných jazdcov, vrchárov a dokonca aj šprintérov.

Image
https://twitter.com/tourofoman/status/1483/photo/1

Víťazi Okolo Ománu

To, že tieto preteky vôbec nie sú neobľúbené, dokazuje aj zoznam víťazov za posledných desať rokov. Medzi víťazmi taktiež môžeme nájsť aj Petra Velitsa, ktorý toto podujatie ovládol v roku 2012. Dvojnásobnými víťazmi sú Alexey Lutsenko (AST) a Chris Froome (:isn:).

  • 2019: LUTSENKO Alexej
  • 2018: LUTSENKO Alexej
  • 2017: HERMANS Ben
  • 2016: NIBALI Vincenzo
  • 2015: VALLS Rafael
  • 2014: FROOME Chris
  • 2013: FROOME Chris
  • 2012: VELITS Peter
  • 2011: GESINK Robert
  • 2010: CANCELLARA Fabian

Okolo Ománu 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 6 (3 rovinaté, 2 kopcovité, 1 horská)
  • začiatok: 10. februára
  • koniec: 15. februára
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI ProSeries

Okolo Ománu 2022 – trasa

Mapa pretekov Okolo Ománu 2022

Okolo Ománu 2022
zdroj: tour-of-oman.com

1. etapa

1. etapa Okolo Ománu 2022
1. etapa Okolo Ománu 2022. zdroj: tour-of-oman.com

Preteky začnú rovinatou šprintérskou etapou o dĺžke 139 kilometrov. Záverečné kilometre však mierne stúpajú, čo môže vyhovovať komplexným špurtérom.

2. etapa

2. etapa Okolo Ománu 2022
2. etapa Okolo Ománu 2022. tour-of-oman.com

Čistokrvní šprintéri si na svoje prídu v druhej etape merajúcej 168 kilometrov. Etapa je profilovo čistá „placka“ bez jediného stúpania. Pôjde teda o najtypickejšiu šprintérsku etapu.

3. etapa

3. etapa Okolo Ománu 2022
3. etapa Okolo Ománu 2022. tour-of-oman.com

Kopcovitejší ráz bude mať až tretie dejstvo. Rozhodujúca pasáž bude až tá finálová, kde do cieľa vedie stúpanie s 200 metrovým prevýšením. Jazdci na celkové poradie si budú musieť postrážiť túto etapu.

4. etapa

4. etapa Okolo Ománu 2022
4. etapa Okolo Ománu 2022. tour-of-oman.com
Únik bude mať najväčšie príležitosť šťastného konca vo 4. etape, ktorá bude priať mnohým nástupom a atakom. Taktiež sa však môže finišovať z hromadného šprintu.

5. etapa

5. etapa Okolo Ománu 2022
5. etapa Okolo Ománu 2022. tour-of-oman.com

Kráľovská etapa bude v poradí piata. Súbojov v celkovej klasifikácii budeme svedkami na finálovom stúpaní na zelenú horu. Stúpanie meria 6 kilometrov a priemerný sklon vozovky je 11%. Rozhodne sa jedná o stúpanie, ktoré rozhodne, kto sa stane celkovým víťazom týchto pretekov.

6. etapa

6. etapa Okolo Ománu 2022
6. etapa Okolo Ománu 2022. zdroj: tour-of-oman.com

Záverečná skúška bude patriť šprintérom, pričom posledné kilometre cyklisti odkrútia na okruhu v meste Matrah Corniche.

V každej etape (obzvlášť v etapách na pobreží) môže dominantnú úlohu zohrávať nepríjemný bočný vietor, ako sme toho boli svedkami na pretekoch Saudi Tour.

Favoriti Okolo Ománu 2022

Vrchári/jazdci na celkové poradie

Fausto Masnada
Fausto Masnada. © LaPresse – Marco Alpozzi

Z jazdcov na celkové poradie musíme spomenúť Fausta Masnadu (:dqt:), Eliho Gesberta (Arkéa-Samsic) či bývalého majstra Ruia Costu (:uae:). Na pretekoch bude o popredné pozície bojovať aj Jan Hirt (:iwg:). Čech nedávno trénoval v Kolumbii a väčšinou potrebuje pár pretekov, aby sa dostal do formy.

Z mladíkov môžu prehovoriť napríklad tretí muž Baby Giro Henri Vandenabeele (DSM) alebo jeho kolega Kevin Vermaerke (DSM). V akcii bude aj tretí človek Tour de l’Avenir Filippo Zana (Bardiani-CSF).

Šprintéri

Z radu šprintérom musíme spomenúť, že Mark Cavendish (:dqt:) na pretekoch Okolo Ománu otvorí svoju sezónu 2022. Športový riaditeľ tímu QuickStep-Alpha Vinyl Klaas Lodewyck to okomentoval takto: „Okolo Ománu je späť a prichádza s peknou traťou, s mnohými etapami, ktoré už boli použité v mnohých predchádzajúcich ročníkoch. Budeme sa snažiť byť v mixe s Markom v hromadných šprintoch a ak to bude možné, urobiť niečo s Faustom v celkovej klasifikácii.“

Na adresu držiteľa dvoch zelených dresov z Tour de France povedal: „Práve sa vrátil z tréningového kempu a je motivovaný začať sezónu. Celkovo tam ideme so solídnym tímom, ktorý je schopný dosiahnuť dobré výsledky.“

Veľkými konkurentmi Brita v šprintérskych dojazdoch budú Fernando Gavíria (:uae:) a jeho tímový kolega Ryan Gibbons (:uae:) či Max Walscheid (COF). Zaujímavým menom v rýchlych dojazdoch môže byť Amaury Capiot (Arkea – Samsic), ktorý nedávno vyhral veľkú cenu Marseillaise, či Kaden Groves (:bex:), ktorý minulý rok vyhral v Košiciach.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár