10. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Múry Jadranu

Giro d'Italia 2020
10. etapa Giro d'Italia 2020

10. etapa Giro d’Italia 2020 ponúkne po dni voľna veľmi zaujímavý profil s mnohými krátkymi kopcami v strede, ktoré sú pripravené na skvelú show.

Etapa sa už konala. Článok s priebehom a výsledkami etapy nájdete na odkaze TU.

13. októbra 2020
Dĺžka
: 177 km
Profil: zvlnený, 2057 nastúpaných metrov
Štart: 11:55 LSEČ, Lanciano
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Tortoreto
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

10. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Zostávame v regióne Abruzzo v strede Talianska. Z mesta Lanciano sa konvoj presunie smerom na sever popri pobreží Jadranského mora. Po pár kopcoch a dlhej rovine príde do malého pobrežného mesta Tortoreto. Tam sa prejdú náročné okruhy s krátkymi strmými kopcami pripomínajúcimi múry, v taliančine „muri“. V posledných 44 km ich bude až päť.

10. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

10. etapa Giro d'Italia 2020
10. etapa Giro d’Italia 2020

Už aj prvá časť je zvlnená, po rýchlom zjazde sa príde na prvé kategorizované stúpanie dňa Chieti s maximami 18%. Nasleduje rovinatá sekcia etapy až po 118. kilometer. V nej sa nachádza aj jediná bodovacia šprintérska prémia etapy. Na jej konci sa príde do mesta Toretero, kde sa najprv príde na malý okruh obsahujúci iba jedno stúpanie cez ulicu Via San Giuseppe dlhé 1,8 km so 7,2%, ale na jej začiatku má 15%.




Po jeho obkrúžení sa prichádza na posledný veľký okruh etapy, ponad Tortoreto. Začne sa najťažším kopcom dňa Collonella tretej kategórie (3,1 km – 9,2%), po krátkom zjazde sa bude pokračovať na rovnako strmé Controguerria (900 m – 9,7%). Do cieľa bude vtedy ostávať 33 km a tri stúpania, pričom jedno z nich bude opakovaním z prvého okruhu. Posledným bude opäť Tortoreto, ale z opačnej strany, s 2,5 km a 7,1%, ale až 20% v maximách. Sú to stúpania na kľukatých cestách, ktoré sú častokrát úzke.

Záverečných 10 km je najprv zjazd a potom sa cesta vyrovná v ostávajúcich 7 km. O dva kilometre príde ostrá zákruta a 3500 metrov pred cieľom tu bude pravotočivá zákruta, po ktorej je to okrem prejazdu kruhovým objazdom úplne rovné. Cieľ je na širokej ceste a je ho vidno z dostatočnej diaľky. V prípade hromadného špurtu tak pôjde o rýchlostný súboj až na čiaru.

10. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

10. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Na pobreží Jadranu si na jazdcov počká relatívne príjemné počasie – bude 16 ºC a slnečno. Vietor by nemal zasiahnuť, fúkať bude zo severovýchodu o rýchlosti iba 7 km/h. Cieľ príde po kilometroch so zadným vetrom, povzbudí to samostatný únik?

10. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Klasikári budú opäť na ťahu. Hlavne tí, ktorí vedia vytiahnuť dobrú koncovku na rovine a prežijú výbušné kopce, budú najlepšími. Z taktického rozhodovania silnejších tímov môže ťažiť šikovný samostatný útok na finálnej rovine. Tá je však dostatočne dlhá, aby sa pokusy zlikvidovali.

Odolní šprintéri

Peter Sagan (BOH) sa na Giro d’Italia 2020 ukazuje vo veľmi dobrom svetle, ale ešte ani raz nevyhral. Ak bude tempo na krátkych kopcoch dostatočne rozumné, Slovák bude v cieli favoritom. V hromadných koncovkách po ťažkom priebehu je stále svetová špička a práve zajtra dostane ďalšiu šancu to ukázať.

Peter Sagan pred Giro d'Italia
Peter Sagan na prezentácii Gira. zdroj: twitter.com/giroditalia

Michael Matthews (:sun:) je veľmi podobným jazdcom, ktorý na tomto Gire zbiera umiestnenia na pódiu. Na kopcoch by mal patriť k najlepším a v šprinte je všetko otvorené.

Michael Matthews
Michael Matthews. twitter.com/InsidePeloton96

Prežije Arnaud Démare (FDJ) toľko stúpaní? Francúzsky šampión je momentálne s tromi víťazstvami v životnej forme. Budeme sa musieť nechať prekvapiť.

Arnaud Demare
Arnaud Demare. zdroj: twitter.com/giroditalia

Dôležitý to bude deň aj v bodovacej súťaži. Démare vedie pred Saganom o 57 bodov a zajtra je v cieli k dispozícii 25 bodov, keďže ide o klasikársku etapu a plný počet (50) je inokedy na rovinatých skúškach. Slovák by tak pri odpadnutí Démara mohol skresať svoju stratu. V tomto týždni sa dosť možno rozhodne o víťazovi cyklámenového dresu, keďže potom to budú už len kopce alebo časovky s dvoma ľahšími etapami.

Davide Ballerini (:dqt:) pravdepodobne tiež prežije kopce a v závere má v rukáve jeden z najlepších šprintov pretekov.

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 2020. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Klasikári môžu sťažiť deň

Vymenovaní jazdci by potrebovali ľahšie preteky, ktoré však môžu byť tvorené ambicióznymi vrchármi a klasikármi. Nepredpokladá sa však, že by nejaký tím chcel počas tranzitného dňa trhať skupinu. Po pár nezáživných dňoch sa však môže stať hocičo.




Diego Ulissi (:uae:) je jasne vo forme, ktorú ukázal vo víťaznej druhej etape. Držal sa pri ňom mladý Mikkel Honoré (:dqt:). Dobrý špurt na podobných profiloch majú aj vo forme jazdiaci Ben Swift (:ins:), Simon Clarke (:efd:), milovník Gira Enrico Battaglin (:bmt:) a mladý Jhonatan Narváez (:ins:). Ten sa v predošlých etapách držal okolo top 10.

Ulissi víťazí na klasikárskom finále. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Veľmi dobrý bol v klasikárskej siedmej etape tretí Fabio Felline (AST). Niečo môže vykúzliť aj jeho tímový líder Jakob Fuglsang (AST), ale s posledným stúpaním vo veľkej diaľke pred páskou je najpravdepodobnejším scenárom predsa len šprint zriedenej skupiny. Dni pre celkových favoritov prídu cez víkend a v poslednom týždni.

Ak by sa žiaden tím opäť nedohodol na stíhaní skorého úniku dňa, v tom prípade by brejk opäť získal etapu. Vtedy sa okruh možných víťazov rozširuje. Viaceré prémie v strede etapy však môžu prilákať jazdcov, ktorí sú vysoko v súťaži aktivity. Tam sú mená ako Frapporti (Vini Zabú-KTM), Bais (Andrini Giacattoli – Sidermec), Simon Pellaud (Androni Giacattoli – Sidermec) či Holmes (:lts:).





Snímky etáp: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár