11. etapa Vuelta 2021: Primož Roglič prekonal stenu aj Enrica Masa

Vuelta a España 2021
Primož Roglič 11. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Photogomezsport

11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 ponúkla neustále krátke kopce a výbušné finále. Najsilnejší bol Slovinec Primož Roglič (:tjb:). 

Na dvojkilometrovej „stene“ vo Valdepeñas de Jaén najdlhšie odolával Magnus Cort (:efn:). Zdalo sa to ako repríza šiestej etapy, ale tentokrát bol Dán dostihnutý v poslednom polkilometri.

Na záverečnom stúpaní najprv zatlačil Španiel Enric Mas (MOV) a držal sa s ním len Primož Roglič. Jazdec Jumbo-Visma napokon plne nastúpil sto metrov pred cieľom, keď sa odpútal od Masa. Ukázal, že z vrchárov na Vuelte má najlepšie zrýchlenie a špurt.

Roglič vyhral svoju druhú etapu na tejto Vuelte s náskokom troch sekúnd na Masa – svojho najväčšieho konkurenta v boji o celkové víťazstvo. Tretie miesto bral spolulíder Movistaru, Kolumbijčan Miguel Ángel López s odstupom piatich sekúnd na víťaza. Prví traja pretekári zároveň brali 10, 6 a 4 bonusové sekundy.

V skupine, ktorá stratila na páske sedem sekúnd, skončili Jack Haig (TBV), Adam Yates (:ins:), Romain Bardet (DSM), Felix Großschartner (BOH) a Alexandr Vlasov (AST).



 

Primož Roglič v pohodlnej pozícii

Nór Odd Christian Eiking (:iwg:) skončil v cieli s mankom 11 sekúnd. Udržal si celkové vedenie, v skupine s ním finišoval aj Kolumbijčan Egan Bernal (:ins:).

Top 10 celkového poradia sa zásadne nemenila. 26-ročný Nór sa udržal pred druhým Guillaumem Martinom (COF) s náskokom 58 sekúnd.

31-ročný Roglič je stále v najlepšej pozícii z favoritov. Na Eikinga síce stráca 1:56 sekúnd, ale v horských etapách by si ich mal zobrať naspäť. Na Enrica Masa má dvojnásobný víťaz Vuelty náskok 35 sekúnd a na Miguela Ángela Lópeza 1:32 min. V troch minútach od Rogliča sa ešte držia Austrálčan Jack Haig, Egan Bernal a Adam Yates.



Roglič po etape:

Opäť to bolo [s Magnusom Cortom] tesné. Predtým bol prvý, ale tentokrát sa to otočilo. Bola to krátka etapa, ale veľmi ťažká a horúca. Našťastie, mal som dosť síl na víťazstvo.

Zjavne dal zabudnúť na pád v predošlej etape.

[Enric Mas] je tiež super silný, nakoniec som na neho niečo našiel. Vždy je pekné získať víťazstvo, nikdy neviete, či to nie je posledné. Tím počas celého dňa dobre tlačil, dostihli sme únik. 

Video z posledného kilometra 11. etapy Vuelta 2021:

Ako dnes prebehla 11. etapa Vuelta a Espaňa?

Išlo sa na juhu Španielska, v strede Andalúzie. Najkratšia klasická etapa 76. ročníka mala 134 kilometrov. Obsahovala množstvo krátkych stúpaní, v závere prišlo najdlhšie – Puerto de Locubin (8,8 km – 5,7%). Finišovalo sa v meste Valdepeñas de Jaén na strmom dvojkilometrovom stúpaní s maximami až 24%.

11. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

11. etapa Vuelta a Espaňa 2021
11. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Jasper Philipsen a Alex Aranburu skončili

Druhý muž bodovacej súťaže Philipsen z Alpecin-Fenix mal horúčku. Španiel Aranburu mal zašívané koleno po páde v predošlej etape.

 

Malý únik po rýchlom úvode

Do 26. kilometra sa neustále útočilo, na rovine bol pelotón natiahnutý. Viaceré tímy chytali nebezpečných hráčov. Až nakoniec sa oddelil Magnus Cort Nielsen (:efn:), ku ktorému sa pridali Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) a Harm Vanhoucke (:lts:).

Nespokojný bol tím Burgos-BH, ale Ángel Madrazo sa dopredu nedostal. Únik mal síce väčšiu šancu na víťazstvo v etape, ale pelotón nesúhlasil.

Veľká kontrola

Tempo v balíku udávala zostava Jumbo-Visma, ktorá v závere cítila šancu pre Primoža Rogliča. Svoj červený dres bránil tím Intermarché Wanty Gobert, pre Odda Christiana Eikinga. A pridala sa aj zostava BikeExchange, pre Michaela Matthewsa.

Odd Christian Eiking na Vuelta a Espaňa 2021
Odd Christian Eiking v životnom červenom drese. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

90 km pred cieľom mal únik náskok dvoch minút a počas ďalšej hodiny sa postupne znižoval.

Großschartner spadol

Quinn Simmons (Trek-Sgafredo), Mikel Landa (Bahrain Victorious) a Felix Großschartner (Bora-Hansgrohe) spadli na zákrute. Všetci dokázali pokračovať, ale pre posledného menovaného Rakúšana to nebola dobrá situácia. Pred etapou sa nachádzal na celkovej desiatej priečke, aj napriek tomu sa v cieli držal s Haigovou skupinou.

Počas etapy odstúpil Simon Carr (:efn:). Mladý Franko-Brit bol na svojej prvej Grand Tour, kde mal pomáha Hughovi Carthymu. Líder však odstúpil v prvých etapách.

Magnus Cort sa drží najdlhšie

Pod jediným kategorizovaným stúpaním dňa Puerto de Locubin mal únik na čele náskok iba 45 sekúnd. Nakoniec bol na prvom kilometri stúpania najsilnejší víťaz šiestej etapy Cort z Dánska. 16 km pred cieľom sa odpútal sa od súperov, ktorí boli rýchlo pohltení.

Cort odolával. Vrcholom (8 km do konca) prešiel s náskokom 25 sekúnd na zriedenú hlavnú skupinu. Do zjazdu išiel naplno a získal niekoľko sekúnd, čakala ho však stena v cieli.

V pelotóne pokoj

V pelotóne sa na stúpaní začala stupňovať nervozita, dopredu sa zbierali tímy Movistar aj INEOS Grenadiers. Kontrolu mali jazdci okolo Rogliča a Mikel Nieve z BikeExchange. Platili za to vrchári Mikel Landa aj Fabio Aru (:tqa:), ktorí stratili kontakt.

V predposlednom kilometri zaútočil David de la Cruz (:uae:). Tempom odpovedal Steven Kruijswijk (:tjb:). Malá skupina favoritov Španiela pohltila na vrchárskej prémii.

Explozívne stúpanie

Do najťažšej časti kopca vstupoval ako prvý tím Movistar. Na ich kolese sa držala dvojica v žltom Roglič – Kuss. Sami za to zobrali 750 metrov pred cieľom.

Na časti s 23% sa cesta zúžila, Mas zrýchlil, ale narazil do Rogliča, za čo sa ospravedlnil priamo na trati. Španiel pokračoval v útoku zo sedla

Magnus Cort bol dostihnutý v 500 metrov pred cieľom Masom, ktorý s Rogličom na chvíľu spomalil. Mas však opäť zrýchlil. Bolo to však priskoro, Roglič otvoril šprint sto metrov pred cieľom a rýchlo získal náskok niekoľkých metrov.

11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky:

01Primoz RoglicJumbo-Visma03:11:00
02Enric MasMovistar Team+ 03
03Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 05
04Jack HaigBahrain Victorious+ 07
05Adam YatesINEOS Grenadiers+ 07
06Romain BardetTeam DSM+ 07
07Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 07
08Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 07
09Egan BernalINEOS Grenadiers+ 11
10Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert+ 11
11Guillaume MartinCofidis+ 11

11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – celkové poradie:

01Odd Christian EikingIntermarché-Wanty-Gobert41:48:57
02Guillaume MartinCofidis+ 58
03Primoz RoglicJumbo-Visma+ 01:56
04Enric MasMovistar Team+ 02:31
05Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 03:28
06Jack HaigBahrain Victorious+ 03:55
07Egan BernalINEOS Grenadiers+ 04:46
08Adam YatesINEOS Grenadiers+ 04:57
09Sepp KussJumbo-Visma+ 05:03
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 05:38
11Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 06:08
12Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 06:22
13Gino MäderBahrain Victorious+ 06:54
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 07:11
15David De La CruzUAE Team Emirates+ 07:15
16Juan Pedro LopezTrek-Segafredo+ 09:35
17Jan PolancUAE Team Emirates+ 13:09
18Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 15:33
19Damiano CarusoBahrain Victorious+ 16:55
20Rémy RochasCofidis+ 21:58
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár