Jasper Philipsen a Alex Aranburu na Vuelta a Espaňa 2021 skončili

Vuelta a España 2021
Jasper Philipsen Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: Unipublic/Charly López

Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) a Španiel Alex Aranburu (AST) odstúpili z pretekov Vuelta a Espaňa 2021 pred 11. etapou.

Jasper Philipsen s horúčkou

23-ročný víťaz dvoch etáp v tomto ročníku sa necítil dobre. zvýšenú teplotu a po dohode s lekármi nechcel ohroziť zvyšok svojej sezóny.

Belgický šprintér vyhral hneď prvú rovinatú etapu. Jeho vlak s jazdcami Alexander Krieger a Sacha Modolo patril k dominantým šprintérskym formáciám. Philipsen napokon zvíťazil aj v piatej etape. Celkovo má na konte tri etapové triumfy z Vuelty v kariére, vlani získal svoj prvý triumf na Grand Tours, ešte v drese UAE Team Emirates.

Philipsen si na španielskej Vuelte napravil chuť z Tour de France. Vo Francúzsku bol až šesťkrát v top 3 šprintérskych etáp, ale víťazstvo mu ušlo. V prebiehajúcej sezóne získal päť víťazstiev. Okrem dvoch etáp na Vuelte vyhral dve na Okolo Turecka a na konto si pripísal šprintérsku klasiku Scheldeprijs.

Jakobsen má vysoký náskok

Jasper Philipsen a Fabio Jakobsen (:dqt:) boli najlepšími šprintérmi Vuelty, obaja majú na konte po dva triumfy. Bojovali aj v šprintérskej súťaži, ktorú vedie Holanďan Jakobsen so 180 bodmi. Philipsen mal pred odchodom o iba 16 bodov menej. Súčasný druhý muž boja o zelený dres Arnaud Démare (FDJ) má iba 74 bodov.

Jakobsen sa tak okamžite stal jasným lídrom bodovacej súťaže. Do konca Vuelty ostávajú už len dve rovinaté etapy s 50 bodmi v cieli a nezdá sa, že by mal niekto Jakobsena ohroziť.

Dokonca, ak by aj druhý Démare vyhral obe šprintérske dojazdy a Jakobsen by nezískal ani bod, jazdec Deceuninck – Quick-Step by stále viedol. Prehovoriť však môžu aj šprintérske prémie za 20 bodov. Akékoľvek priame ohrozenie Jakobsena je však málo pravdepodobné. Keďže však po 16. etape sú na programe len kopcovité, horské etapy a časovka, viacerí šprintéri môžu zvoliť predčasný odchod.

Démare je výsledkovo mimo formy, ozývajú sa však ďalší šprintéri, ako Alberto Dainese (DSM), alebo Jordi Meeus (BOH). Vypadol však ďalší favorit do rovinatých etáp, Juan Sebastian Molano (:uae:).

Končí aj Alex Aranburu

Pre pád v 10. etape sa Bask Alex Aranburu (AST) nepostavil na štart. Podľa tímu Astana Premier-Tech má štyri stehy na kolene.

25-ročný útočný cyklista bol druhý v úvodnej časovke. Vo zvyšku pretekov sa snažil dostávať do šprintov, ale hlavne do únikov. Práve jedenásta etapa by ulahodila jeho schopnostiam. Ide o dobrého výbušného šprintéra so schopnosťami na krátkych kopcoch a hlavne v zjazde.

Bodovacia súťaž na Vuelta a Espaňa 2021 (pred 11. etapou):

01Fabio JakobsenDeceuninck-Quick Step180
02Arnaud DémareGroupama-FDJ74
03Alberto DaineseTeam DSM73
04Primoz RoglicJumbo-Visma71
05Michael MatthewsTeam BikeExchange70
06Magnus CortEF Education-NIPPO67
07Lilian CalmejaneAG2R Citroën Team59
08Matteo TrentinUAE Team Emirates54
09Alex AranburuAstana-Premier Tech52
10Michael StorerTeam DSM50
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár