11. etapa Vuelta a España 2022 priniesla prvé grandtour víťazstvo pre Grovesa

Vuelta a España 2022
11. etapa Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/1565005

11. etapa Vuelta a España 2022 pripravila pre pretekárov v poradí iba tretí šprintérsky dojazd. V záverečnom hromadnom šprinte na slnečnom pobreží mal najvyššiu rýchlosť Kaden Groves (:bex:), ktorý ťažil najmä zo správneho načasovania a do tímu po odstúpaní Simona Yatesa opäť prináša radosť. Austrálčan na páske porazil Dannyho van Poppela (BOH). Tim Merlier (Alpecin – deceuninck) napokon doplnil etapové pódium svojou treťou priečkou. 

Keďže dnešná etapa bola pre favoritov na pódium tranzitná, zásadných zmien v celkovom poradí sme svedkami neboli. Remco Evenepoel (:dqt:) sa v el Rojo predstaví aj v zajtrajšej etape, finišujúcej na stúpaní Peñas Blancas. Ozajstný test príde až zajtra a Primož Roglič (:tjb:) zbrane neskladá: Dnes stojíme pred novými výzvami. Vždy verím, že sa môžem vrátiť. Je to ešte dlhá cesta. Musíme sa sústrediť a ísť deň po dni. Snažíme sa využiť naše príležitosti, keď sú tu.“

11. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

https://www.lavuelta.es/en/stage-11

Škrty hneď od začiatku

Do jedenástej etapy Vuelty nenastúpilo ďalších päť cyklistov kvôli ochoreniu COVID-19. Žiaľ, medzi nimi boli aj dvaja jazdci z TOP 10. Konkrétne sa jednalo o Simona Yatesa (:bex:) a Francúza Pavla Sivakova (:ins:), ktorý včerajšiu časovku zašiel bravúrne. V 77. ročníku teda pokračovalo už iba 150 pretekárov.

Česká stopa v úniku

Formovanie celodenného úniku nezabralo veľa času. Vytvoril sa prakticky ihneď od ostrého štartu a po celú dĺžku svojho trvania pozostával z prokontinentálnej trojice Jetse Bol (Burgos-BH), Vojtech Řepa (Kern Pharma) a Joan Bou (Euskaltel-Euskadi). Na pelotón vedený zmesou zástupcov tímov mala stabilný náskok necelých troch minút.

Řepa a Alaphilippe na zemi

Na méte 70 kilometrov pred cieľom došlo k dvom pádom. Z čela sa na zemi ocitol Vojtech Řepa, z pelotónu sa zas nešťastie „usmialo“ na úradujúceho majstra sveta Juliana Alaphilippa (:dqt:), ktorý zavadil o cestný ostrovček. Zatiaľ čo sa Vojtech Řepa dokázal pozbierať a zapojiť späť do úniku, Julian Alaphilippe bol nútený z Vuelty odstúpiť kvôli poranenému pravému ramenu. Pred majstrovstami sveta, ktoré sú pre „Loulou“ prioritou, táto zmena scenáru rozhodne nebola potešujúca.

Bol to berie do vlastných rúk

52 kilometrov pred cieľom sa čelná trojica zorbila. Dôvodom bol útok Jetseho Bola (Burgos-BH), ktorý nebol spokojný so spoluprácou v úniku. Jeho snaha sa napokon ukázala ako dobré rozhodnutie, nakoľko zvyšok čela pretekov bol rýchlo pelotónom pohltený. 40 kilometrov pred cieľovou páskou unikal Jetse Bol minútu pred rozbehnutým pelotónom, čím si poistil ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy.

Nakoniec aj Jetse Bol (ako sa predpokladalo) bol eliminovaný. Všetci cyklisti jazdili pospolu záverečných 26 kilometrov. Na rýchlu koncovku sa postupne pripravovali favoriti ako napríklad Mads Pedersen (:tfr:), ktorý mal pri absencii Sama Bennetta (BOH) veľkú šancu získať etapový vavrín.

Hromadný šprint

V záverečných kilometroch diktovali tempo stajne Jumbo – Visma a INEOS – grenadiers. Kilometer pred cieľom však špicu obsadili jazdci Alpecin – Deceuninck v prospech Tima Merliera. Bol to však Kaden Groves (:bex:), ktorý najlepšie načasoval svoj šprint v hektickom zovretí viacerých favoritov. Mads Pedersen (5. miesto), najväčší favorit, svoju šancu premrhal a nedokázal sa dostať do konštantného šprinterského tempa. Druhý finišoval Danny van Poppel (BOH), ktorý perfektne nahradil odstupivšého Sama Bennetta. Timovi Merlierovi sa ušlo tretie miesto.

11. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 12. etapa, ktorá je prevažne rovinatá, no cyklistov čaká brutálny výjazd na Peñas Blancas.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár