11. etapa Vuelta a España: David Gaudu sa ukázal svetu

Vuelta a España 2020
11. etapa Vuelta a España 2020 David Gaudu

zdroj: twitter.com/bisikletta

11. etapa Vuelta a España 2020 priniesla ďalšiu vrchársku skúšku. Astúrsku etapu vyhral David Gaudu (FDJ). Primož Roglič (:tjb:) sa udržal v červenom drese, je v rovnakom čase ako druhý Richard Carapaz (:ins:). Na čele sa v celkovom poradí zmeny nekonali. Zaujímavý bol iba výlet Marca Solera (MOV) do úniku dňa. Jazdec Movistaru tak získal čas v celkovom poradí a je šiesty. Zajtra je na programe kráľovská etapa na Alto de L’Angliru.



11. etapa pretekov Vuelta a España 2020 – profil:

11. etapa pretekov Vuelta a España 2020 mala 170 kilometrov. Nastúpalo sa takmer päťtisíc výškových metrov, ktoré sa rozložili do štyroch stúpaní najvyššej prvej kategórie. Alto de la Colladona (7 km – 6,5%), Alto de la Cobertoria (9,8 km – 9%) a Puerto de San Lorenzo (10 km – 8,6%) poriadne zaťažili nohy. Finiš prišiel na stúpaní Alto de La Farrapona (16,5 km – 6,2%). Posledné štyri kilometre k jazeru Somiedo v regióne Astúria boli však vo viac ako 10 percentách.

11. etapa Vuelta a Espana 2020
11. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Pred etapou protest Ineosu

Pred začiatkom etapy sa stala kuriózna situácia. Chris Froome (:ins:) ako kapitán tímu INEOS Grenadiers navrhol, aby jazdci stáli na štarte. Hovoril v mene jazdcov, že bol nespokojný s nedodržaním pravidiel vo včerajšej etapePrimož Roglič (:tjb:) mal podľa rozhodcov v cieli náskok troch sekúnd na skupinu, kde bol líder britského tímu Richard Carapaz (:ins:), ktorý bol vtedy v líderskom červenom drese. Viacero jazdcov sa však domnieva, že išlo o etapu s hromadným záverom a tam by malo platiť pravidlo, že straty väčšie ako trojsekundové sa nepočítajú. Víťazný Slovinec vďaka trojsekundovému náskoku dorovnal čas Ekvádorčana a po etape mali v celkovej klasifikácii rovnaký čas.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Periodismo Estratégico (@periodismoestrategico.ec),

Červený dres pri rovnosti času dostal Roglič kvôli lepším umiestneniam v etapách. Aj samotný Team Jumbo-Visma bol pri malom proteste a nijak do neho nezasahoval, ba dokonca s ním aj súhlasil. Sťažnosti padali aj zo strany EF Pro Cycling. Tento tím spomínal, že pred etapou sa počítalo s tým, že sa medzery počítať nebudú. Zmenilo sa to až po etape, čo nie je podľa tímu akceptovateľné.

Ako jediný z pelotónu išiel Luis Angél Maté (COF), ktorému väčšina jazdcov sarkasticky zamávala. Španiel počkal pri ceste na pelotón, ktorý po pár minútach tichého protestu normálne pokračoval.

Únik bol pod kontrolou

Po ostrom štarte sa hneď išlo po osemkilometrovom kopci, čo bol ideálny štart pre prípadný únik dňa. Nasledovala celá smršť útokov od Tima Wellena a tímu Cofidis. Približne dvanásťčlenný únik neprežil prvé veľké stúpanie pokope a už sa začal zmenšovať. Rovnako si z hlavnej skupiny vo veľkom vystupovali pomalší jazdci. Tímy Ineos a Jumbo-Vismi udávali nepríjemné tempo.



Po treťom kategorizovanom kopci dňa, 60 km pred koncom boli na čele: Marc Soler (MOV), Nelson Oliveira (MOV), David Gaudu (FDJ), Guillaume Martin (COF), Bruno Armirail (FDJ), Niklas Eg (:tfr:), Nelson Oliveira (MOV), Michael Storer (:sun:) a Mark Donovan (:sun:).

Na prvom stúpaní prvej kategórie bol prvý Portugalčan Oliveira, po zoskupení úniku v druhej polovici etapy si 10 bodov na Alto de la Cobertoria 75 km pred koncom zobral Guillaume Martin. Navýšil svoj náskok vo vrchárskej klasifikácii, ktorú aj po etape vedie s náskokom 26 bodov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

Nebezpečný Soler na čele

Počas celej etapy mal únik náskok iba dvoch až troch minút. Malú medzeru využil 80 km pred koncom Marc Soler a z pelotónu sa dostal na vedúcich jazdcov. V celkovej klasifikácii mal pred etapou stratu 3:52 na vedúceho Carapaza. Ostatné tímy ho tak museli stíhať, keďže sa v niektorých momentoch dostal do virtuálneho vedenia. Ťažiť z toho mohol aj jeho tímový kolega Enric Mas (MOV).

11. etapa Vuelta a España 2020 Marc Soler
Marc Soler sa dostáva do úniku v strede etapy. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Aj po predposlednom stupaní dňa Puerto de San Lorenzo bola situácia rovnaká. Na kopci si po ďalšiu prémiu prišiel Martin a náskok bol trojminútový. Za nimi stále pracoval tím Jumbo-Visma, ale pridal sa aj UAE Team Emirates.

Išli sa dvoje preteky – o etapu v úniku a o čas v celkovom poradí.

David Gaudu vyhral 11. etapu Vuelta a España 2020

Až do méty 11 km do konca pracoval pre Solera Oliveria, ale potom odpadol a na čele s jazdcom Movistaru ostali len Martin, Gaudu, Donovan, Storer.

5 km pred cieľom Soler. Bol iba v sedle, ale dostal ostatných pod tlak pred najstrmšou pasážou. Ako jediný sa na neho dostal Gaudu a táto dvojica spolupracovala dlhé kilometre. Dvojica poriadne na seba ani neútočila a došlo k šprintu až na pásku.

150 metrov pred cieľom veľmi silno zrýchlil David Gaudu (FDJ) a vyhral 11. etapu Vuelta a España 2020. V cieli si pri prvom víťazstve na Grand Tours poriadne zakričal. Víťaz mládežníckej Tour de France (Tour de l’Avenir 2016) porazil víťaza edície z roku 2015. Marc Soler (MOV) nemal na kvalitné zrýchlenie odpoveď. Etapu síce prehral, ale získal v nej dôležitý čas a posunul sa v celkovej klasifikácii.

24-ročný Gaudu je dlhodobo považovaný za najväčší francúzsky vrchársky talent. Už na minulej Tour de France bol hlavným domestikom Thibauta Pinota a na dlhých kopcoch patril k najlepším. Svoj prvý World Tour triumf získal vlani na Okolo Romandie, kde vyhral klasikársku etapu po veľmi dobrom šprinte do kopca.

Favoriti pokope

Zostava okolo Primoža Rogliča pokračovala, pričom jeho najväčší vyzývateľ Carapaz nemal v hlavnej skupine už žiadneho kolegu. Išlo sa veľmi monotónne tempo, keď sa na špici striedali jazdci ako George Bennett, Sepp Kuss či Jonas Vingegaard (:tjb:). Krátke zrýchlenie vyskúšal Mikel Nieve (:mts:), ale robotické tempo holandského tímu pokračovalo. Každý čakal na zajtrajší brutálny finiš na Angliru.

V poslednom kilometri sa zrýchľovalo až pri úplnom konci. Alexander Vlasov (AST) útočil približne 600 metrov pred cieľom a došiel prvý. S piatimi sekundami po ňom do cieľa prišli Dan Martin (:isn:), Enric Mas (MOV), Richard Carapaz (MOV) a Primož Roglič (:tjb:). 7 sekúnd na nich stratili Hugh Carthy (:efd:) a Wout Poels (:bmt:).

Celkové poradie, Soler je už šiesty

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Team Jumbo-Visma cycling (@jumbovisma_road),

Slovinec Primož Roglič stále vedie celkovú klasifikáciu s rovnakým časom ako Richard Carapaz. Dan Martin je v skvelej forme tretí. Carthy trochu stratil pri dynamickej koncovke, ale je na výbornom štvrtom mieste. Táto štvorka je v jednej minúte.

1:54 stráca Enric Mas, 2:44 Marc Soler, ktorý sa dnes posunul smerom nahor. Ich kolega Valverde je ôsmy.

V problémoch bol dnes Esteban Chaves (:mts:), ktorý musel meniť bicykel a prepadol sa až o sedem priečok v GC. Je štrnásty. Jeho kolega Mikel Nieve (:mts:) sa posunul na desiatu priečku.

11. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky

1.David GauduFrafdj4:54:13
2.Marc SolerSpaMOV0:00:04
3.Michael StorerAus:sun:0:00:52
4.Mark DonovanGBr:sun:
5.Guillaume MartinFraCofidis0:00:55
6.Aleksandr VlasovRusast0:00:58
7.Daniel MartinIrl:isn:0:01:03
8.Enric Mas NicolauSpaMOV
9.Richard CarapazEcu:ins:
10.Primoz RoglicSlo:tjb:

11. etapa Vuelta a España 2020 – priebežné poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:45:20:31
2.Richard CarapazEcu:ins:
3.Daniel MartinIrl:isn:0:00:25
4.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:58
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:01:54
6.Marc SolerSpaMOV0:02:44
7.Felix GrossschartnerAutBOH0:03:31
8.Alejandro ValverdeSpaMOV0:03:44
9.Wout PoelsNed:bmt:0:03:54
10.Mikel NieveSpa:mts:0:04:43
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár