Okolo Romandie: Druhý zásah FDJ za sebou. Radoval sa mladý Gaudu

Okolo Romandie 2019

zdroj: twitter.com/sports_ouest

Tretia etapa švajčiarskych pretekov Okolo Romandie mala 160 kilometrov a kopcovitý profil. Celkovo sa na trati nachádzali 4 kategorizované kopce, no tých bez kategórie bolo oveľa viac. Cieľ sa nachádzal na kilometrovej rampe. Finišovalo sa v meste Romont .

Počas etapy svoje účinkovanie v Romandii ukončil šprintér Bory Sam Bennett (BOH). Toho by nečakala už žiadna jednoduchá etapa. Únik dňa vytvorili Kenny Elissonde (:sky:), Lennard Kamna (:sun:), Michael Storer (:sun:), Jan Tratnik (:bmt:), Roland Thalmann (Švajčiarsko) a Nikita Stalnov (AST). Tento pokus bol zásluhou tímov Jumbo-Visma, Team Ineos a EF Education First chytený 18 km pred koncom.

Na kopci Vilars-Bramard (dĺžka 4,2 km; sklon 5,3) pelotón viedol Hugh Carthy (:efd:) a natiahol skupinu. Vrhársku prémiu ovládol Simon Pellaud (Švajčiarsko) a poistil si vedenie v súťaži o dres kráľa hôr. Čakalo sa na záverečné stúpanie, keďže viacerí favoriti sa šetrili na zajtrajší najťažší deň v týždni. Hlavná skupina bola preriedená, bolo v nej približne 30 jazdcov. Nachádzali sa tam všetci silnejší jazdci a favoriti, nikomu sa nepodarilo túto grupu roztrhať. Predposledné stúpanie sa taktiež prešlo v tvrdom tempe, na čele sa striedali viaceré tímy – Jumbo-Visma, EF, ale aj Groupama-FDJ.

Záver

7 km pred koncom zaútočil Thomas De Gendt (:lts:) a vyskúšal samostatný únik. Túto činnosť dokonale ovláda. Belgičan bol však o dva kilometre chytený. Zabrala stajňa CCC Do posledného kilometra vstúpili na prvom mieste Geraint Thomas (:ins:). Vedľa neho sa viezol David Gaudu (FDJ). Následne do cieľa mieril na špici Davide Villela (AST) a začal šprintovať ako prvý. Predbehli ho však viacerí jazdci, najprv Rui Costa (:uae:), potom vyštartoval Gaudu a Francúz to udržal až na pásku. V cieli bol rýchlejší ako Costa z Portugalska. Zo zadných radov šprintoval priebežne vedúci Primož Roglič (:tjb:) a napokon to skvelým zrýchlením dotiahol na tretie miesto. Prekonal Michaela Woodsa (:efd:), ktorému dnes bola daná kvalitná tímová podpora.

zdroj: twitter.com/EFprocycling

V jednej z posledných zákrut spadli Taliani Brambilla (:tfr:) a Colbrelli (:bmt:), vypadli tak z boja o etapový vavrín. Na mechanický problém v samom závere doplatil Brit Thomas a skončil na 14. mieste s mankom troch sekúnd. Udržal sa tak v hre o generálnu klasifikáciu.

22-ročný Gaudu patrí k najväčším francúzskym talentom, získal druhé profesionálne víťazstvo, prvé vo World Tour. V roku 2017 vyhral etapu na Tour de l’Ain. Tento rok predvádzal dobré výkony na UAE Tour, kde skončil tretí. Nestratil sa ani na veľkej klasike Liège – Bastogne – Liège. Tam finišoval na veľmi sľubnom šiestom mieste v stíhacej skupine. Včera sa radoval jeho kolega Stefan Küng (FDJ) z dlhého úniku. Išlo tak o jediné dve víťazstvá FDJ na najvyššej cyklistickej úrovni World Tour v tejto sezóne.

Záznam z cieľovej čiary:

Celkové poradie

Primož Rolglič (:tjb:) si prišiel po 4 bonusové sekundy a s náskokom 12 sekúnd vedie súťaž o žltý dres. 10 bonifikačných sekúnd na páske vysunulo Gaudua na druhé miesto. Šesť sekúnd k dobru prišlo pre Ruia Costu. Bývalý majster sveta je na priebežnej tretej priečke.

O definitívnom výsledku sa rozhodne v nasledujúcich dvoch etapách. Zajtra pôjde o vrchársku skúšku, v nedeľu to bude časovka. Zatiaľ to nevyzerá, že by 29-ročný Roglič chcel prenechať miesto lídra tímu Stevenovi Kruijswijkovi (:tjb:). Ten na neho stráca 27 sekúnd. Slovinec však bude chcieť zvoľniť, aby na blížiace sa Giro d’Italia neprišiel so zbytočnou záťažou v nohách.

Z vrchárov v top-10 môžu zajtra prehovoriť aj Großschartner (BOH), Thomas (:ins:), Woods (:efd:) či Buchmann (BOH).

Slováci

Pomocník tímu Bora – hansgrohe Erik Baška (BOH) pracoval hlavne v prvých častiach etapy pre vrchárskych lídrov Großschartnera (BOH) a Buchmanna (BOH). Neskôr vypustil a došiel na 117. mieste so stratou 11:38 na víťaza.

Profil:

Výsledky 3. etapy:

1.David Gaudu (Fra)FDJ3:50:53
2.Rui Costa (Por):uae:
3.Primoz Roglic:tjb:
4.Michael Woods (Can):efd:
5.Felix Großschartner (Aut)BOH
6.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Gobert0:00:03
7.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
8.Davide Villella (Ita)AST
9.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:
10.Damien Howson (Aus):mts:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:12:23:02
2.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:06
3.Rui Costa (Por):uae:0:00:08
4.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:19
5.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:20
6.Carlos Betancur (Col)MOV0:00:21
7.Damien Howson (Aus):mts:0:00:25
8.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:27
9.Michael Woods (Can):efd:0:00:28
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:29

Zdroj: cyclingnews; tourderomandie.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár