12. etapa Tour de France 2021 (TdF): profil, favoriti, trasa, šprint

Tour de France 2021
12. etapa Tour de France 2021 TdF

zdroj: Wolfgang Staudt (+ text, filter)

Aj keď rovinaté etapy sú oveľa rýchlejšie, asi celý pelotón sa bude tešiť zo spomalenia rytmu po dvojnásobnom výstupe na Mont Ventoux. Štvrtková 12. etapa Tour de France 2021 (TdF) je totiž opäť šprintérska, lenže v tomto ročníku by nás už nemalo prekvapiť takmer nič.

Čo sa udialo na Mont Ventoux v 11. etape?

V 11. etape zvíťazil po dlhom celodennom úniku Wout van Aert (:tjb:). Belgický majster získal na jednom z najslávnejších stúpaní celého sveta svoj prvý veľký triumf v horskej etape.

Wout van Aert 11. etapa Tour de France 2021
Wout van Aert. © A.S.O./Pauline Ballet

V celkovom poradí sa snažil Jonas Vingegaard (:tjb:) útočiť na Tadeja Pogačara (:uae:), čo sa mu aj podarilo. Slovinec v žltom drese však na klesaní zmazal stratu na Dána z Jumbo-Visma a stále vedie preteky. Na druhú priečku sa posunul Rigoberto Urán (:efn:), stráca 5:18 min a ďalších 14 sekúnd stráca práve 24-ročný Vingegaard. Austrálčan Ben O’Connor (ACT) sa prepadol na piatu priečku za štvrtého Richarda Carapaza (:isn:).

 

12. etapa TdF 2021:

štvrtok 8. júla 2021
Dĺžka
: 159,4 km
Profil: rovinatý, 1992 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:40, Saint-Paul-Trois-Châteaux
Predpokladaný dojazd: ~17:22, Nîmes

12. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV



12. etapa Tour de France 2021 – trasa

12. etapa TdF 2021 mapa
zdroj: letour.fr

Pelotón sa posunie ešte viac na juh, bližšie ku Pyrenejám, ale stále zostáva v regióne Occitánia na juhovýchode Francúzska. Štartuje sa v malom meste Saint-Paul-Trois-Châteaux, ktoré obsahuje katedrálu, konzervatórium alebo archeologické miesta.

Po 160 km sa končí v Nîmes so 150-tisíc obyvateľmi. Jeho dominantou je rímsky amfiteáter, považovaný za najlepšie zachovanú antickú arénu na svete. Ročne si na bývalé miesto konania býčích zápasov nájde cestu niečo vyše 1,8 milióna ľudí.

12. etapa Tour de France 2021 – profil:

12. etapa Tour de France 2021
12. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Po štarte na rovine sa prechádza do zvlnenej časti s jemnými sklonmi, ktorá sa ukončí 48 km po štarte krátkym výbežkom o dĺžke 1400 metrov. Po ďalšej časti sa 75 km pred koncom nachádza jediná vrchárska prémia na trase – Côte du belvédère de Tharaux (4,4 km – 4,6%).

Bodovať by na ňom mal únik, ktorý bude mať dostatok priestoru na tvorbu. Stíhať by opäť mali šprintérske tímy.

Nasleduje ďalšia rovinatá sekcia v departmente Gard, až sa 26,7 kilometra pred cieľom príde na šprintérsku prémiu v Uzès.

13 km pred koncom je na programe ešte krátke, nekategorizované stúpanie o dĺžke 4 kilometre s priemerným sklonom 3%, ale nikomu by nemalo urobiť vážnejšie problémy.

Samotné finále príde po miernom klesaní, takže v pelotóne bude panovať nervozita. Možno to dokonca posilní aj útočníkov na krátkom kopčeku.

Po príjazde do ulíc Nimes sa niekoľkokrát prejde cez ostré zákruty. Posledná, pravotočivá sa nachádza na začiatku finálneho kilometra. Odtiaľ je do cieľa priama rovinatá cesta so šírkou šiestich metrov. V záverečných400 metroch sa prejde priamo cez kruhový objazd, ale iba po pravej strane. Potom je všetko je nachystané na rýchly šprintérsky súboj.

Počasie

27 ºC v prevažne príjemnom počasí, ktoré miestami môžu narušiť prehánky. Dôležitý však bude fakt, že po šprintérskej prémii sa zdvihne zadný vietor o rýchlosti 15 km/h. Ten môže posilniť hlavne útočníkov zo skorého úniku a dať im výhodu.

Bodovacia súťaž o zelený dres pred 12. etapou TdF:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step218
2Michael MatthewsTeam BikeExchange160
3Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix142
4Sonny ColbrelliBahrain Victorious138
5Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step119
6Nacer BouhanniArkéa-Samsic113
7Tadej PogacarUAE Team Emirates102
8Wout Van AertJumbo-Visma97
9Peter SaganBORA-hansgrohe95
10Matej MohoricBahrain Victorious62

Bodovanie počas etapy:

Šprintérska prémia – Uzes – 26 km pred cieľom
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov

Cieľ – Nimes
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

12. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Taktika môže vyústiť v únik

Každý je po brutálnych pretekoch unavený. Nebýva často, aby po 11. dni boli rozdiely medzi prvým a desiatym pretekárom v celkom poradí na úrovni 10 minút. Aj šprintéri nechali na trase dosť síl, aj ich tímy. Nájde sa preto niekto, kto bude schopný kontrolovať únik dňa? Mal by to byť jedine tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý loví rekord pre Cavendisha.

Team DSM, Alpecin-Fenix i Arkéa-Samsic sú výrazne oslabené. Pre Bahrain Victorious, BORA – hansgrohe a BikeExchange a ich odolných šprintérov nie je trasa dostatočne ťažká a pracovaním by riskovali, že privezú Cavendisha a jeho vlak do cieľa čerstvých.

Preto ak sa do úniku dostanú silní tempári a bude ich dostatočný počet, napríklad šesť alebo sedem, brejk má šancu na triumf. Medzi takých jazdcov patria určite mená ako Stefan Küng (FDJ), Thomas De Gendt (:lts:), Brent Van Moer (:lts:), Lukas Pöstlberger (BOH) alebo Jasper Stuyven (:tfr:).

Brent Van Moer
Bren Van Moer. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Cavendish pod tlakom

Ak sa však etapa skončí v šprinte, favorita netreba dlho hľadať.

Mark Cavendish (:dqt:) má pred sebou veľký tlak. Brit je iba jedno víťazstvo od dorovnania historického rekordu 34 triumfov na Tour de France. V predošlej etape trpel v kopcoch, dokáže sa spamätať? K dispozícii má najsilnejší šprintérsky tím na pretekoch. Kasper Asgreen a Davide Ballerini (:dqt:) ho prevedú cez zradné tiahle roviny, aby to všetko zakončil Michael Mørkøv (:dqt:) – posledný muž pred 36-ročným znovuzrodeným lídrom bodovacej súťaže.

Mark Cavendish
Mark Cavendish. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Wout van Aert (:tjb:) je síce víťaz horskej etapy, ale v predošlom šprinte skončil druhý. Jednoznačne má rýchlosť, lenže v stredu podal neuveriteľný výkon. Určite bude vyčerpaný a až pred cieľom uvidí, či má na to, aby pridal svoje piate víťazstvo na Tour de France v kariére. 26-ročný Belgičan už neraz porazil aj naozaj najlepších šprintérov na svete. Inak sa môže do koncovky dostať jeho kolega Mike Teunissen (:tjb:).

Van Aert Tour de France 2021
Wout van Aert. © A.S.O./Pauline Ballet

Aktualizácia 8.7. 14:00 – Peter Sagan odstúpil z Tour de France. Podrobnosti v článku.

Giro d'Italia 2021 - 104th Edition - 1st stage 2nd stage Stupinigi - Novara 179 km - 09/05/2021 - Peter Sagan (SVK - Bora - Hansgrohe) - photo Luca Bettini/BettiniPhoto©2021
Peter Sagan. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto & VeloImages

Súboj o pódium

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) nemá po odchode Tima Merliera a Mathieu van der Poela až taký dobrý šprintérsky vlak. Zachraňuje ho Jonas Rickaert, ale to zjavne nestačí. 23-ročný Belgičan zároveň nemá až takú rýchlosť, aby si dokázal poradiť v priamom súboji s Cavendishom.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen. twitter.com/FlandersClassic

Nacer Bouhanni (Akéa-Samsic) zatiaľ jazdí výborne, aj keď častokrát z horšej pozície. Francúz stále čaká na svoj prvý triumf na Tour de France. Aby to napravil, muselo by mu v posledných kilometroch vyjsť všetko na výbornú. Rýchlosť na dokončenie začatého však rozhodne má.

Nacer Bouhanni
Nacer Bouhanni. © ASO/Pauline Ballet

Cees Bol (DSM) má celkom vyčerpaný tím, ktorý v horách sotva stihol limit. Soren Kragh napríklad prišiel do cieľa iba so sekundovou medzerou. Ale holandský šprintér sa zvykne dostať do formy a niekedy aj vyčarovať dobré umiestnenie, napríklad do top 3.

Michael Matthews (:bex:) a Sonny Colbrelli (TBV) nebývajú v rovinatých dojazdoch rýchli. Určite by však chceli získať čo najviac bodov do šprintérskej súťaže, aj keď v podobných etapách strácajú. Austrálčan Matthews sa zvykne orientovať v okolí top 5, hlavne ak je konkurencia značne zredukovaná. Taliansky majster Colbrelli, naopak, v rovinatých dojazdoch stráca pozície a musí sa sám seba pýtať, čo by bolo v boji o zelený dres, ak by finišoval stabilne vnútri top 5. Talian je v klasifikácii na treťom mieste, Matthews na druhom.

Sonny Colbrelli. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Ďalšími menami, ktoré v prípadnom šprintérskom vyvrcholení uvidíme, sú: Magnus Cort (:efn:), Danny Van Poppel (:iwg:), André Greipel (:isn:), Anthony Turgis (Team TotalEnergies), Iván Garcia Cortina (MOV). Patril by tu aj Mads Pedersen (:tfr:), ktorý ale nemá dobrú formu a v utorok spadol.

12. etapa Tour de France 2021 (TdF) – favoriti:

★★★★ Cavendish
★★★ Van Aert, Philipsen
★★ Bouhanni, Sagan, Matthews, Bol
★ Colbrelli, Cortina, Cort, Van Poppel, Greipel

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár