13. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Čudná rovina

Giro d'Italia 2020
13. etapa Giro d'Italia 2020

13. etapa Giro d’Italia 2020 prinesie jednu z posledných šancí pre šprintérov a rýchlejších mužov. Od priamočiarej šprintérskej etapy to má ale ďaleko. Veľký rozdiel robia dve kopce v v posledných 30 km. Tie by mohli byť pre niektorých ťažké. Zažiariť tak môže hlavne Peter Sagan a ostatní odolní šprintéri.

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze TU nájdete článok s výsledkami a priebehom etapy.



16. októbra 2020
Dĺžka
: 192 km
Profil: rovinatý, 825 nastúpaných metrov
Štart: 11:40 LSEČ, Cervia
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Monselice
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

13. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Od prímorského mesta Cervia sa pelotón presunie smerom do vnútrozemia na sever. V blízkosti Bologni v Benátsku sa pôjde takmer rovinatá trasa, až na dve náročné stúpania. Cieľ sa nachádza v meste Monselice v krásnom mestečku Monselice. „Monselice je najmalebnejšie mesto, aké som v Taliansku videl. Má zrúcaninu hradu na kopci, odkiaľ sa ponúka nádherný výhľad,“ vyjadril sa americký básnik Ralph Waldo Emerson ešte v 19. storočí.

13. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

13. etapa Giro d'Italia 2020
13. etapa Giro d’Italia 2020

A krásne pohľady na monotónnu situáciu – únik a za ním s niekoľkominútovým mankom pelotón – budú trvať približne 150 km. Ide sa po totálnej rovine. Na 119. kilometri sa nachádza šprintérska prémia.



34 km pred cieľom príde prvé stúpanie dňa Il Roccolo štvrtej kategórie. Má 4,1 km a až 8,3%. V prvej časti sa nachádza 10-percentný sektor, pod vrcholom sa pôjde v priemere 13%. Po kľukatom zjazde sa v okruhu okolo Monselice pokračuje. Zhruba 6-kilometrová rovina privedie jazdcov pod posledné a rovnako ťažké stúpanie Calaone. To má 2,1 km o priemere 9,8%. Prvá polovica s 10% je ťažšia, ale nohy si v druhom kilometri rozhodne neoddýchnu.

Profily stúpaní v 13. etape:

13. etapa Giro d'Italia 2020 stúpania

15,5 km pred koncom vrcholí posledné stúpanie. Podarí sa tam niekomu uniknúť sólo? Pred sebou bude mať 12-kilometrovú rovinu do cieľa. V posledných 500 metroch sa tam nachádza vracačka. Ak to bude hromadný šprint, zvíťazí ten, kto vyjde spoza nej na najlepšom kolese, ideálne v top 5.

13. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

13. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Zajtra by malo na severovýchode Talianska byť 16 ºC. Na rovine bude bezvetrie, prehánky sa predpovedajú iba dopoludnia.



13. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Dve krátke stúpanie po takmer celodennej rovine – pripomína to tak Miláno – San Remo. A v posledných rokoch boli aj tieto preteky selektívne a k šprintérskemu finále nedošlo. Stúpania sú dosť náčorné, ťažšie ako v San Reme a čistokrvní jazdci ako Gavíria, Hodeg či Viviani nemajú veľa šancí.

Rovnako to môže byť ťažké pre najlepšieho šprintéra pretekov Arnauda Démara (FDJ). Ten síce predviedol úžasnú formu, ale dve desaťpercentné stúpania by mali byť za normálnych okolností až príliš ťažkým orieškom. Ak sa však dostane do boja o víťazstvo v prvej skupine, bude najväčším favoritom.

Odolní šprintéri

Peter Sagan (BOH) má excelentnú vrchárku formu. Pri odpadnutí menovaných by bol jednoznačne najrýchlejším favoritom. Krátke explozívne stúpania by mu problém neurobili ani vo víťaznej 10. etape. Keby sa útočilo zo strany klasikárov, pohroma by to tiež nebola.

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2020
Peter Sagan. Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse



Ben Swift (:ins:) je ďalším jazdcom s výbornou formou a na kopcoch je rovnako silný. Pri chaose, ktorý sa predpokladá, má veľkú šancu aj zo špurtu.

View this post on Instagram

Ready for the rest day.

A post shared by Ben Swift (@swiftybswift) on

Davide Ballerini (:dqt:) je odolný a mimoriadne rýchlym pretekárom. Posledné šprinty pracoval pre Hodega, ale teraz bude mať sám šancu ísť na pásku. Z ďalších odolných rýchlikov spomenieme jazdcov ako Andrea Vendrame (:alm:), Juan Sebastian Molano (:uae:) či Fabio Felline (AST).

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 2020. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst



Klasikári a vrchári

Akcia sa môže rozbehnúť aj medzi klasikármi a puncheurs. Medzi nich patria pretekári ako Diego Ulissi (:uae:), Mikkel Honoré (:dqt:), Enrico Battaglin (:bmt:) alebo Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM).

Ulissi víťazí na klasikárskom finále. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Nejaké útoky môžeme pred sobotňajšou časovkou sledovať aj zo strany favoritov na celkové poradie. V takom prípade najlepšie vyzerajú na tomto profile Wilco Kelderman (:sun:), Patrick Konrad (BOH), Pello Bilbao (:bmt:), Jakob Fuglsang (AST) a aj celkový líder Joaõ Almeida (:dqt:).

Šachová partia a únik

Grouapama – FDJ nepatrí s Démarom medzi favoritov a tak sa pravdepodobne vzdá úlohy stíhania skorého úniku. Do tej sa môžu vžiť UAE Team Emirates či BORA – hansgrohe, ak chcú etapový triumf. Pri padnutí dohody v pelotóne by sa o slovo opäť prihlásil víťaz z úniku. V ňom sa môže ocitnúť takmer hocikto. Tipujeme jazdcov ako Josef Černý (:ccc:), Mikkel Bjerg (:uae:), Matteo Fabbro (BOH), Jan Tratnik (:bmt:), Marco Frapporti (Androni Giocattoli – Sidermec).



Zdroj proflov a máp: girodiatalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár