13. etapa Vuelta a España 2022: Pedersen sa konečne teší z víťazstva

Vuelta a España 2022
13. etapa Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamEmiratesUAE/status/156572

13. etapa Vuelta a España 2022 priniesla príležitosť pre klasikárov a odolných špurtérov. Finišovalo sa v meste Montilla po krátkom stúpaní v záverečnom kilometri. Z víťazstva sa napokon tešil najväčší favorit a líder bodovacej súťaže Mads Pedersen (:tfr:). Svoje 25. víťazstvo v kariére získava najmä vďaka skvele načasovanému rozdielovemu šprintu. Druhý finišoval Bryan Coquard (COF). Tretie miesto sa ušlo sklamanému Pascalovi Ackermannovi (UAD), ktorému sa favoritov skorým útokom prekvapiť nepodarilo. 

V celkovom poradí sa nič výrazne nezmenilo. Remco Evenepoel (:dqt:) sa aj zajtra predstaví v červenom drese, ktorý bude hájiť na strmých svahoch cieľového stúpania Sierra de la Pandera.

13. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

https://www.lavuelta.es/en/stage-13

Štart

Celodenný únik

Ihneď od úvodu etapy sa do celodenného úniku rozhodla vydať trojica v zložení Julius van den Berg (:efn:), Ander Okamika (Burgos-BH) a Joan Bou (Euskalte-Euskadi), ktorý neskôr vyhral šprintérsku prémiu. Postupnou spoluprácou si dokázali vybudovať viac ako tri minúty náskoku, ktoré však ďalej nerástli. Dôvodom bol konsolidovaný pelotón, vedený najmä stajňami, ktoré vo svojom srdci ukrývali rýchlych jazdcov. A teda najväčšími favoritmi na zisk etapového vavrína boli zelený Mads Pedersen (:tfr:), Bryan Coquard (COF), Tim Merlier (Alpecin Deceuninck), Danny van Poppel (BOH) či víťaz z doposiaľ posledného šprintu Kaden Groves (:bex:).

Pozitívny Ayuso pokračuje ďalej

Do dnešnej etapy nastúpil aj Juan Ayuso (UAD), priebežne 5. muž celkového poradia, ktorý však bol pred etapou testovaný pozitívne na ochorenie COVID-19. Vo svojej účasti na pretekoch pokračuje kvôli bezpríznakovosti, čo rozhodne vlní pokojnú hladinu medzi fanúšikmi, nakoľko aj Pavel Sivakov (:ins:), aj Simon Yates (:bex:) odstúpili z Vuelty po pozitívnom testovaní, aj keď príznaky nemali.

Záver

Trojica na čele pretekov bola eliminovaná na méte 10 kilometrov pred cieľom. Vtedy už hrot hlavného poľa bol permanentne obsadený šprintérskymi tímami.  Najväčšiu podporu mal Tim Merlier, no ostatní sa nevzdávali.

Stúpať sa začalo 2 500 metrov pred cieľovou páskou pod taktovkou jazdcov tímu INEOS – grenadiers. Tých vystriedali jazdci Movistaru. O kilometer ďalej sa do čela razantne prebojovala zostava Jumbo – Visma, no ostatné tímy na tento krok dobre zareagovali vrátane Pascala Ackermanna (UAD), ktorý svoj šprint vypustil príliš skoro (favoritov sa mu prekvapiť nepodarilo). Dlhú dobu sa jeho chrbta držal Mads Pedersen, ktorý si nemeckého rýchlika nechal vychutnať a v správny moment, vychádzajúc zo zákruty, zaútočil rozdielovym šprintom. Napokon líder bodovacej súťaže v cieli včas dvíhal ruky nad hlavu.

Druhý finišoval Bryan Coquard. Pascalovi Ackermannovi sa napokon ušlo až tretie miesto.

13. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe horská etapa, ktorá končí na stúpaní Sierra de la Pandera.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár