15. etapa Tour de France 2021: profil, trasa, favoriti

Tour de France 2021
15. etapa Tour de France 2021

zdroj: Roger Vivé (+text, filter)

Najvyšším bodom pretekov jazdci prejdú v nedeľu. Poslúži 15. etapa Tour de France 2021 ako pomyselný vrchol boja o celkové poradie, alebo je to len začiatok záverečného ťaženia viacerých jazdcov? Odpoveď nám poskytnú jazdci ako Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, Richard Carapaz, po novom však aj Guillaume Martin.

15. etapa TdF 2021

nedeľa 11. júla 2021
Dĺžka
: 191,3 km
Profil: horský, 4562 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:30, Céret
Predpokladaný dojazd: ~17:46, Andorra la Vella

15. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

  • Eurosport 1 od 12:15
  • Eurosport Player od 12:15
  • RTVS Dvojka od 13:30
  • ČT Sport od 13:50



15. etapa Tour de France 2021 (TdF) – trasa

Začína sa na juhozápade Francúzska v meste Céret, ktoré má bližšie ku kultúra Katalánska ako Francúzska. Jedná sa o významné miesto z pohľadu pestovania čerešní. Po viac ako 4500 výškových metroch a 190 km v srdci Pyrenejí sa finišuje v hlavnom meste mikroštátu Andorra. 20-tisícová Andorra la Vella je vyhľadávanou destináciou horských turistov, ale aj mnohých vplyvných osobností ako daňový raj. Svoje sídlo tu má hneď niekoľko profesionálnych cyklistov, pre ktorých sa jedná o ideálne miesto pre každodenný tréning vysoko v horách.

15. etapa Tour de France 2021 – profil:

15. etapa Tour de France 2021
15. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Začína sa 18-kilometrovou sekciou falošných roviniek a miernych stúpaní, kde má únik veľký priestor na vytvorenie. Keďže tím UAE s vedúcim Pogačarom nie je nejak úspešný pri kontrolovaní skorých úsekov etapy, tvorba brejku sa môže preniesť aj do doliny rieky Boulès. Na jej konci, 77 km po štarte je na programe šprintérska prémia, kde by mali byť aktívni hlavne Michael Matthews a Sonny Colbrelli. Dvojica má však skôr priepastný odstup na prvého Marka Cavendisha v bodovacej súťaži, a len plný zásah v ďalších rovinatých etapách by im udržal šance na zelený dres.

75 km po štrate sa začína stúpať na prvý, kategorizovaný kopec dňa do Mont-Louis (8,4 km – 5,7%). Po prémii prvej kategórie sa pokračuje v stúpaní do dediny Font-Romeu, až potom sa prichádza na zjazd.

Po ňom bude do cieľu ostávať 77 km a začína sa hlavná sekcia stúpaní dňa. Najprv sa vyjde na Col de Puymorens (5,8 km – 4,7%) o miernom sklone, nasleduje krátky zjazd a pokračuje sa nad hranicou 2000 metrov nad morom. Stúpanie ku hraničnému mestu a lyžiarskemu stredisku Pas de la Case je ťahavý kopec, skôr po priamej ceste bez toľkých serpentín, kde viaceré tímy môžu využiť svoju silu a pritlačiť na osamotených konkurentov. Etapa už pokračuje výhradne na území Andorry.

Najvyšším bodom pretekov je Port d’Envalira (10,7 km – 5,9%) vo výške 2408 metrov nad morom, ktoré obsahuje viacero serpentín po kvalitnom pyrenejskom asfalte. Vrcholí 44,6 km pred cieľom. Na jeho vrchole sa pre prvého pretekára nachádza cena zakladateľa Tour Henriho Desgranga. Schádza sa z neho cez technický zjazd so serpentínami na začiatku, neskôr s dlhými priamymi cestami, kde sa dosiahnu vysoké rýchlosti.

Col de Beixalis:

V posledných 21 km sa začína šliapať na záverečný kopec dňa Col de Beixalis (6,4 km – 8,5%). Najťažšie je to na začiatku, prvá polovica sa ide v 10% a vyrovnanie v podobe 5% príde až v predposlednom kilometri. Na vrchole si prví traja jazdci prídu po 8 – 5 – 2 sekundy do celkovej klasifikácie.

Zjazd do Andorra la Vella má dĺžku 15 kilometrov. Obsahuje niekoľko ostrých zákrut a je veľmi technický. Výhodu budú mať jazdci bývajúci v Andorre, čiže skoro až polovica pelotónu. Až v záverečnom kilometri sa cesta vyrovná.

Počasie

24 ºC na začiatku, v cieli má byť o pár stupňov viac. Cyklisti budú zápasiť s priamym slnečným žiarením, hlavne na poslednom kopci to môže dosť prehovoriť. Stúpa sa totiž po juhovýchodnej strane.

15. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Ako sme spomínali, tím UAE nemá kapacity na neúnavné sťahovanie úniku. Ak si do úniku dňa na začiatku skočia jazdci so stratou viac ako 15 minút, tempo v pelotóne by sa malo spomaliť a únik by mal brať etapu.

Výška nad 2000 metrov nad morom, mierne sklony, to je volanie Kolumbie. Sergio Higuita (:efn:) i Esteban Chaves (:bex:) sa dostali do úniku v predošlej etape, a veruže v ňom neoddychovali. Bol to len tréning pred ich „vrcholom“ Tour? Obaja Kolumbijčania sú veľmi výbušní, 23-ročný Higuita má aj veľmi dobrý špurt.

Esteban Chaves
Esteban Chaves, za nim Sergio Higuita v ružovom. © A.S.O./Charly Lopez

Viac síl pošetril Miguel Ángel López (MOV), ktorý aj napriek tomu, že na TdF vstupoval vo veľmi dobrej forme, ukázal len veľmi málo. Môže sa dostať do úniku, ale tím ho môže povolať na prácu pre lídra Enrica Masa.

Na to, aby ste uspeli, musíte byť naozaj na top vrchárskej úrovni. Dres pre najlepšieho vrchára má Michael Woods (:isn:), ktorý sa za posledné roky na dlhých kopcoch náramne zlepšil. Kanaďan má zároveň kolegu Dana Martina (:isn:), ktorý v Andorre žije. Ír toho na Tour veľa nenamlel, šetril sa na domácu skúšku?

Do úniku sa môžu dostať aj ďalší Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ale svoje šťastie by mali skúsiť aj muži pripravujúci sa na olympiádu – Vincenzo Nibali (:tfr:) a Jakob Fuglsang (AST).

Zostavu Bahrain-Victorious nikdy nemožno podceňovať. Pád v predošlej etape zažil Pello Bilbao (TBV). Jeho kolega Wout Poels (TBV) má vynikajúcu formu, ktorú však Holanďan využíva na súboj o bodkovaný dres, nie o etapy. Vrchársku klasifikácie vedie Woods s 54 bodmi, druhý je Quintana s 50 a Poels má 59.

Celkové poradie pred 15. etapu TdF:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates56:50:21
02Guillaume MartinCofidis+ 04:04
03Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
04Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
05Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
06Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
07Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06:30
09Enric MasMovistar Team+ 07:11
10Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 09:48
11Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:28
12Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 20:28
13Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 24:44
14Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 26:52
15David GauduGroupama-FDJ+ 30:51

Pevný Pogačar a zamotané celkové poradie

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. ©A.S.O./Pauline Ballet

Únik má väčšie šance na výhru, ale pri istej zhode okolností sa môžu popasovať jazdci z top 10. Tak-či-onak, bitka v celkovom poradí už musí prebehnúť. Do konca Tour po nedeli ostanú už len dve horské etapy a jedna časovka.

Tadej Pogačar (UAE) je bezpochyby lídrom Tour de France na mimoriadne pohodlnej pozícii, ale súperi ešte nemôžu zložiť zbrane. Všetkých o tom v stredu presvedčil Jonas Vingegaard (TJB) na Mont Ventoux, keď sa mu podarilo zlomiť Slovinca. Súboj tejto dvojice najlepších vrchárov podujatia je ďalším veľkým lákadlom.

Zľava: Vingegaard, Quintana, Pogačar, Cavendish pred 14. etapou. ©A.S.O./Charly Lopez

Pogačar podľa vlastných slov neobľubuje horúce počasie a vysoké nadmorské výšky, o čom sme sa aj presvedčili aj vlani na Tour, v etape na Col de la Loze. Ešte nikdy nebol v takej pozícii, aby tak dlho chránil dres. 22-ročný zázrak vie však úplne úžasne limitovať straty a potom smrteľne zaútočiť. Každého o tom presvedčil svojím náskokom piatich minút na Dána. 23-ročný Vingegaard sa musí s tímom pokúsiť oslabiť tím UAE počas etapy a potom opäť skúsiť útok.

Situáciu v boji o pódium skomplikoval Guillaume Martin (COF). Francúz sa vďaka účasti v úniku dostal na druhé miesto a stráca 4:06 na Pogačara. 28-ročný vyštudovaný filozof ešte nikdy nebol v takej pozícii a je veľmi náročné odhadnúť, čo od neho čakať. Zverenec Frédérica Vasseura však určite zabojuje o udržanie sa v top 3.

Tesný boj. Na pódium mieri až osem pretekárov

Na treťom mieste za ním je Rigoberto Urán (:efn:), ktorý by mal mať ako Kolumbijčan výhodu nad ostatnými vrchármi. Vo výške 3000 metrov nad morom sa narodil Ekvádorčan Richard Carapaz (:isn:), ktorý musí so svojím tímom INEOS Grenadiers niečo vymyslieť. Musia sa dostať na druhé miesto, aby ich Tour nebola označená ako masívny prepadák.

Richard Carapaz Rigoberto Urán
Ineos s Carapazom na čele, Urán za nimi. © Sam Buchli

Núka sa aktívna stratégia útočenia od predposledného stúpania dňa. Tím UAE nemá v závere takú podporu, aby na miernych sklonoch poskytol Pogačarovi maximálnu podporu a Slovinec by tak musel medzeru na útočiaceho Carapaza kontrolovať sám. Slovinec má však pohodlný náskok, navyše Carapaz je ako keby mimo sľubovanej formy. V pyrenejskej etape sa však už nebude môcť na čo vyhovárať.

Slabiny na Mont Ventoux ukázal šiesty Ben O’Connor (ACT), pred ktorého sa môžu dostať Wilco Kelderman (BOH), Alexej Lucenko (AST) i Enric Mas (MOV). Všetci na vytúžené pódium v Paríži strácajú iba dve minúty a v tomto ohľade je Tour mimoriadne tesná.

Enric Mas 3. etapa Okolo Valenice 2021
Enric Mas. zdroj: twitter/Movistar Team

Pre 28-ročného Lucenka pôjde o životný test, Kazach na takejto pozícii ešte nikdy nebol. Holanďan Kelderman by musel nájsť formu z minulého Gira, aby sa zlepšil. Posun sa dá očakávať od Španiela Enrica Masa, ktorý s pribúdajúcimi etapami na Grand Tours rastie vo forme. Na Andorru má dobré spomienky hlavne zo svojej životnej Vuelty v roku 2018, keď v pyrenejskom štáte vyhral horskú etapu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár