16. etapa Tour de France 2020 preview: Stúpa sa ďalej

Tour de France 2020
16. etapa Tour de France 2020 preview

16. etapa Tour de France 2020 pokračuje po dni voľna. Konečne sa konvoj nachádza v Alpách. Pred najťažšími etapami sa do tohto dňa dostali dlhé stúpania, na ktorých sa môže niečo odohrať v prvej desiatke celkového poradia, ale pod taktovku by si to mal mať únik.

Etapa sa už skončila. Na tomto odkaze si môžete prečítať článok s priebehom a výsledkami etapy.

15. septembra 2020
Dĺžka
: 164 km
Profil: horský, 3904 nastúpaných metrov
Štart: 13:20 LSEČ v La Tour-du-Pin
Predpokladaný dojazd: od 17:23– 17:52 LSEČ na Villard-de-Lans

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať v celej dĺžke na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

16. etapa Tour de France 2020 – trasa

Začína sa v malej obci La Tour-du-Pin v srdci regiónu Dauphiné, V roku 1983 sa po jedinej etape, ktorá tu predtým odštartovala, dostal do žltého dresu Laurent Fignon a udržal to až do Parížu. Štart je zvlnený, obsahuje tri stúpania – z toho jedno kategorizované – pred šprintérskou prémiou. Preto opäť nastáva otázka, do akej miery bude chcieť tím BORA – hansgrohe ovplyvniť tvorbu úniku a ťahať skupinu tak, aby sa zbavila Sama Bennetta. Petra Sagana do úniku tím Deceuninck – Quick Step nepustí a opäť sa môže jednať o veľmi atraktívny štart pretekov. Slovák má na tejto prémii veľkú šancu stiahnuť až 20 bodov na Íra.

16. etapa Tour de France 2020 – profil:

16. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.

Na 48. kilometri sa začína stúpať na známe stúpanie Col de Porte (7,4 km o 6,8%) z pretekov Critérium du Dauphiné. Na Tour sa ale objavilo už v roku 1907, potom viac pravidelne od roku 1947. Pôjde o vážnu skúšku úniku, ktorý by mal silno zabojovať o etapové víťazstvo. Po dlhom klesaní sa príde do druhej časti etapy, kde sa pôjde na o niečo kratšie Côte de Revel (6 km – 8%). To bude však náročnejšie, je strmšie a bližšie k cieľu. Po ďalšom klesaní sa prechádza na ťahavú časť etapy až pod samotný záver.

Ten vytvorí jediné stúpanie prvej kategórie etapy  – La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km pri 6,5%). Na jeho vrchole sa nachádza časová prémia s 8, 5 a 2 sekundami. Po dlhom, ale nie strmom kopci sa klesá falošnou rovinkou až po výbušný koniec etapy ku Villard-de-Lans Côte 2000, lyžiarskemu stredisku s viac ako 50 zjazdovkami. Samotný koniec má len 2,2 km o 6,5%.

Mapa 16. etapy Tour de France 2020:

16. etapa Tour de France 2020 mapa

Aká bude zajtrajšia taktika? Na začiatku by sa mal vytvoriť únik, teda určite po šprintérskej prémii, keďže nevieme, ako sa k tomu celému zachová Bora. No až na Col de Porte sa uvidí, aké má únik reálne šance. Skákať by si do neho mali vrchári mimo top 15, ktorým by Team Jumbo-Visma podaroval dobrý náskok, najlepšie až desaťminútový. V takom prípade by sa išli dvoje preteky – o víťazstvo v etape a s oneskorením o cenné sekundy v celkovom poradí medzi favoritmi. Môže sa zopakovať scenár z 15. etapy, kde by únik bol slabý a tím okolo Rogliča udával silné tempo na všetkých kopcoch dňa. Žltí muži by sa ale radi šetrili pred najťažšou etapou pretekov, ktorá príde v stredu.

V okolí mesta Grenoble nemá a v lyžiarskom stredisku Villard-de-Lans sa hlási 22 ºC s pravdepodobnosťou prehánok. Vietor nebude hrať úlohu.

16. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Kto chce niečo, ide do úniku

Do konca pretekov ostáva už len kráľovská vrchárska etapa a časovka, medzi nimi bude veľká kopcovitá etapa v Alpách a rovinatý deň. To znamená – kto chce niečo z tejto Tour vyťažiť, mal by sa do brejku pobrať už zajtra a nečakať, kým začne ešte tuhší boj o celkové poradie. Svoje môže povedať aj deň voľna. Ako sa budú správať nohy po náročných dvoch týždňoch?

BORA – hansgrohe bude asi kontrolovať tempo, potom má jazdcov, ktorí môžu ísť do úniku. Maximilian Schachmann (BOH) vyzerá po zranení viac než dobre a po silnom sólo útoku v 13. etape by konečne chcel s tímom prvé víťazstvo. Rovnako si na to bude trúfať aj Lennard Kämna (BOH), ktorý v rovnakej etape prehral iba o pár metrov.

Max Schachmann v 13. etape | zdroj: twitter.com/MaxSchachmann

Bol to Daniel Felipe Martínez (:efd:), ktorý bol v konkurencii Nemcov najsilnejší a zobral si triumf. O to isté sa môže pokúsiť zajtra, ale do individuálnych ambícií sa mu postavil Rigoberto Urán, ktorý je v celkovom poradí už tretí.

Martínez v cieli predbehol Kämnu | zdroj: twitter.com/AussieLarry

Dobrou motiváciou môže byť 23 bodov do vrchárskej súťaže v etape. Tam zatiaľ vládne Benôit Cosnefroy (:alm:), ale nie nadlho. Francúzovi dlhé kopce nevyhovujú. Za ním ho stíhajú jazdci na celkové poradia Roglič a Pogačar, ale bodkovaný dres je niečo, čo pridáva motiváciu. Doposiaľ sa množstvo bodov rozdelilo rovnomerne, keďže na týchto pretekoch nebol jazdec, ktorý by pravidelne navštevoval úniky.

V najlepšej pozícii, štvrtej, môže pre prípadný únik byť Nans Peters (:alm:), ktorý sa na stredných horských etapách predviedol pri svojom víťazstve v 8. dni. Body aj etapové víťazstvo môžu poháňať dobre vyzerajúceho Pierra Rollanda (B&B Hotels – Vital Concept). 22-ročný Marc Hirschi (:sun:) môže útočiť na druhý etapový triumf a posilniť svoj status najväčšieho bojovníka.  Etapa sedí aj klasikárovi a členovi výborne jazdiaceho Sunwebu Tiesjovi Benootovi (:sun:).

Geschke Rolland
Geschke, za ním Rollan | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Alaphilippe či Ineos

Zloženie úniku či jeho zotrvanie a spolupráca sú vždy lotériou. Napriek tomu  máme silné indície, že by v ňom radi zabojovali jazdci ako Jesús Herrada (COF), Simon Geschke (:ccc:), Alessandro De Marchi (:ccc:), Alexej Lutsenko (AST) či Valentin Madouas (FDJ) a David Gaudu (FDJ).

Uvidíme Juliana Alaphilippa (:dqt:) bojovať o druhý triumf na pretekoch? Nič iné mu už nezostáva. A čo Thomas De Gendt (:lts:)? Je jeho tweet o tom, že „predáva svoje nohy, trochu použité, schopné vyhrať všetko okrem etapy na Tour“ pravidivý? Môže byť, že Belgičan sa len šetril na posledný týždeň.

Julian Alaphilippe
Alaphilippe po 12. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Po výbuchu Bernala v poslednej etape môžeme čakať, že domestici INEOS Grenadiers dostanú voľnosť. Najlepšie vyzerajú Michal Kwiatkowski (:ins:) a Jonathan Castroviejo (:ins:).

Alebo jazdci na celkové poradie?

Tadej Poagačar (:uae:) je momentálne najlepším vrchárom na podujatí a pri triumfe hlavnej skupiny je najväčším favoritom. Rýchlu koncovku by v tom prípade mal Primož Roglič (:tjb:), ktorý má najlepšiu tímovú podporu.

15. etapa Tour de France 2020
Pogačar a Roglič | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Richie Porte (:tfr:), Rigoberto Urán (:efd:), Mikel Landa (:bmt:), Miguel Ángel López (AST), Enric Mas (MOV) či Alejandro Valverde (MOV) môžu zajtra útočiť aj napriek tomu, že to možno nebude o etapu, ale s niekoľkominútovým oneskorením za únikom.

16. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Lennard Kämna síce podal silné výkony v posledných etapách, ale jeho tím stále nemá víťazstvo. Je silný, mladý a odvážny a preto ho tipujeme za etapového víťaza.

Kurz na jeho víťazstvo je 13,00:1. Inzertný partner Tipsport postavil za favorita číslo jedna Marca Hirschiho s kurzom 8,00:1. Ak už veríte hocikomu, zaregistrujte sa na tomto odkaze, získajte bonus 15€ zadarmo s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár