Tour de France 2020 16. etapa: Kämna konečne vyhral

Tour de France 2020

16. etapa Tour de France 2020 bola víťazná pre únik. Vyhral ju Lennard Kämna (BOH), druhý bol Richard Carapaz (:ins:). Mladý Nemec konečne vyhral etapu, keď jeho tím viackrát tesne prehral. Celkové poradie sa na kopcovitej trase nemenilo, prvý je stále Primož Roglič (:tjb:), druhý Tadej Pogačar (:uae:).

Tour de France 2020 mala po dni voľna na programe 16. etapu. Tá štartovala v alpskej dedine La Tour-du-Pin a končila v lyžiarskom stredisku Villard-de-Lans po 164 kilometroch a nastúpaných 3904 výškových metrov. Na trase sa nachádzali stúpania Col de Porte, Côte de Revel  a La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte – jediné prvej kategórie. Potom prišla plošina a krátky kopec k cieľu.

Na jazdcov čakalo príjemné slnečné počasie a teploty okolo 25 ºC.

Tour de France 2020 16. etapa – profil:

16. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

16 etapa Tour de France 2020 patrila úniku

Jedna z posledných šancí pre celodenný únik bola práve dnes a kvalitní vrchári dali o sebe vedieť. Prakticky hneď po nultom kilometri sa začalo útočiť. Keďže Petra Sagana (BOH) zakaždým strážil Sam Bennett (:dqt:), Slovákovi sa nepodarilo dostať do úniku. Po odpútaní sa viacerých skupiniek však stále tempo udávala zostava BORA – hansgrohe, ktorá nakoniec dopredu poslala Daniela Ossa (BOH) a Lennarda Kämnu (BOH). Sagan pochopil, že Bennett ho zakaždým stíha a dnes body nezískal ani jeden z nich.

Napokon až po dlhej rovine, na Col de Porte, sme vedeli, ako to bude s brejkom vyzerať. Dostali sa tam: Andrey Amador, Richard Carapaz, Pavel Sivakov (:ins:), Lennard Kämna, Daniel Oss (BOH), Julian Alaphilippe (:dqt:), Sébastien Reichenbach (FDJ), Alberto Bettiol, Neilson Powless (:efd:), Winner Anacona, Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Imanol Erviti, Carlos Verona (MOV), Simon Geschke, Matteo Trentin (:ccc:), Chris Juul Jensen, Mikel Nieve (:mts:), Romain Sicard (Total Direct Energie), Tiesj Benoot, Casper Pedersen, Nicolas Roche (:sun:), Quentin Pacher, Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept).

Všetky tímy bez ambícií na celkové poradie mali vpredu pretekára a najlepšie postavený jazdec tam bol Barguil, ktorý strácal pohodlných 32 minút na vedúceho Rogliča a preto im Team Jumbo-Visma povolil náskok aj možnosť získať etapový triumf.

Z pretekov dnes v prvej časti etapy odstúpil David Gaudu (FDJ). Ten už na preteky nastupoval so zdravotnými problémami, všetko to zhoršil pád v prvej etape.

Šprintérska prémia a zásah Trentina

Keď sa prechádzala šprintérskou prémiou, unikajúce skupinky, ktoré sa neskôr spojili, mali už niekoľkominútový náskok. Plný počet bodov – 20 – získal Matteo Trentin (:ccc:). Talian na týchto pretekoch nabral úplne naviac bodov na rýchlostných prémiách a je ešte pevnejšie na treťom mieste. V bodovacej súťaži stráca už iba 12 bodov na Petra Sagana (BOH), keďže si jazdec CCC pripísal ďalšie tri body v cieli. Ten nebodoval, ani Bennett a túto dvojicu delí stále 45 bodov.

Problémy s tempom mal dnes najmä Caleb Ewan (:lts:), ktorý v neskorších fázach len dúfal, že skončí v časovom limite v jednej  zo zadných skupiniek.

V pelotóne sa išlo pokojné tempo, v druhej polovici začala rytmus mierne kontrolovať zostava Team Jumbo-Visma a udržiavala odstup 10 minút. Na špici skupiny žltého dresu sa ukázal Wout van Aert (:tjb:). Dvojnásobný víťaz etapy a najlepší muž doterajšieho priebehu sezóny dnes oslavuje 26. narodeniny.

V hlavnej skupine sa držali napríklad aj Bennett a Sagan. Na kopci prvej kategórie si však začali vystupovať do grupetta, ale ťažké nohy opäť cítil aj Egan Bernal (:ins:). Ten v 15. etape odpadol zo skupiny favoritov a stratil možnosť obhájiť žltý dres.

Rolland vyrovnal Cosnefroya

V úniku boli Francúzi Pierre Rolland Nans Peters, ktorí boli okrem Slovincov na čele celkového poradia najviac vpredu vo vrchárskej klasifikácii. Na krátkom kopci štvrtej kategórie bol pri tvorbe úniku prvý Peters, ale neskôr to bol deň pre Rollanda.

Víťaz dvoch etáp z rokov 2011 a 2012 Rolland útočil pred vrcholmi stúpaní. 10 bodov získal na Col de Porte, ďalší maximálny zásah urobil na Côte de Revel. Na prvej priečke pred etapou bol Benôit Cosnefroy (:alm:), ktorý nie je ale najlepší vrchár na dlhých kopcoch. Pred stúpaním prvej kategórie boli dvaja Francúzi na tom rovnako a vďaka lepšiemu umiestneniu v celkovej klasifikácii bude mať Cosnefroy bodkovaný dres aj v 17. dni.

Predposledné stúpanie dňa

Pred La Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km pri 6,5%) mal únik pohodlný náskok 12 minút. Išlo o najťažšie a najdôležitejšie stúpanie dňa, keďže po ňom prišla len jednoduchá časť s výbušným finále.

Najzaujímavejší bol dnes boj o etapu. V prvých kilometroch stúpania nastúpil Pacher, aktívny bol aj Amador a skupinka sa začala zmenšovať. Vypadli z nej  Trentin, Sicard či Oss, ktorý usilovne pracoval pre svojho nemeckého kolegu.

6 km pred vrcholom sa oddelila najsilnejšia štvorica úniku – boli to KämnaReichenbachAlaphilippe Carapaz. Pacher sa s nimi ledva držal a neskôr od nich upustil. Za nimi bola stíhacia skupina v zložení: Benoot, Sivakov, Roche, Barguil a Geschke.

O útoky sa snažil Richard Carapaz, prvýkrát sa s ním držali všetci traja, ale pri druhom zrýchlení Ekvárodčana Alaphilippe na stúpaní od nich odpadol. Víťaz Gira bol najagresívnejší a zacítil šancu na strasenie sa aj Reichenbacha. Ako prvý prémiou prvej kategórie a časovým bonsuom prešiel Kämna, za ním s odstupom 10 sekúnd Carapaz a o ešte viac sekúnd nestíhali Reichenbach s Alaphilippom strácali.

24-ročný Nemec Kämna vedel, že si nemôže priviesť Carapaza na cieľovú čiaru a preto na falošnej rovine a klesaní išiel sólovú jazdu. Do posledných 15 km etapy vstupoval s náskokom 24 sekúnd na osamoteného Carapaza. Alaphilippe sa zaradil do Barguilovej skupiny, Reichenbach ešte pokračoval sólo na tretej pozícii.

Tour de France 2020 16. etapa pre Lennarda Kämnu

Lennard Kämna (BOH) dotiahol svoju „individuálnu časovku“ úspešne do cieľa a vyhral 16. etapu Tour de France 2020. Na kopci vyzeral najsilnejší Carapaz, ale bol to 24-ročný Nemec, ktorý dnes vytiahol najlepšie nohy a ukázal svoju silu aj na rovine. Víťaz Gira z roku 2019 skončil druhý so stratou až 1:27 a tretí švajčiarsky šampión Reichenbach, 1:56 po víťazovi.

Kämna bol blízko k víťazstvu v 13. etape, keď mal vo finále prevahu s kolegom Schachmannom, ale Martínez ich dokázal poraziť. Jeho tím bol rovnako aktívny v etapách číslo 7 a 14, ale Petrovi Saganovi tam nevyšla šprintérska koncovka.

Kämna sa teší iba z druhého profesionálneho víťazstva. Približne pred mesiacom vyhral po podobnom úniku etapu na Critérium du Dauphiné. Po prestupe do BORA – hansgrohe výkonnostne vzrástol, ukazuje sa ako veľká nemecká nádej na líderskú pozíciu na Grand Tours. Kvalitný je v kopcoch, ale ako viecemajster majstrovstiev sveta v časovke U23 je dobrý aj v tejto disciplíne.

Celkové poradie

Ešte 30 km pred cieľom útočila dvojica Cofidisu. Guillaume Martin (COF) sa chcel dostať naspäť do prvej desiatky. Pred etapou mal stratu 6:45 a bol na 11. pozícii, ale Jumbo-Visma ho ich nikam nepustila.

Pelotón ostal pokope a s odstupom 15 minút sa blížil k cieľu. Pri vstupe na posledné dvojkilometrové stúpanie zdvihol tempo David de la Cruz (:uae:) pre Tadeja Pogačara (:uae:) a dal vlak Jumbo-Visma pod tlak. Všetko však prišiel upokojiť Van Aert, ktorý v tempe pokračoval až do cieľa. Všetci favoriti boli v približne 20-člennej skupine.

Pogačar ešte zaútočil 400 metrov pod vrcholom. Protiútok zasadil Miguel Ángel López (AST), ale na favoritov nezískal nič. Finišovali za ním Pogačar, Roglič, Porte, Landa, Mas, Adam Yates, a Urán – v rovnakom čase. Quintana aj dnes stratil pár sekúnd, čím ukázal, že nebude bojovať v celkovom poradí.

Roglič Pogačar
Tadej Pogačar a Primož Roglič | ©A.S.O./Alex Broadway

Na čele generálnej klasifikácie je Primož Roglič. Stále má náskok 40 sekúnd pred Pogačarom. Tretí je Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efd:), na ktorého však bude zajtra útočiť jeho kraja López. Svoju agresívnu náladu ukázal už v dnešnom cieli.

Prvá osmička sa nemenila. Quintana sa prepadol na 10. miesto, na 9. ho nahradil superdomestik Rogliča Tom Dumoulin.

Zajtra je na programe kráľovská etapa končiaca na najťažšom kopci pretekov Col de la Loze. Očakávajú sa útoky Pogačara, ale aj ľudí ako Landa, Mas či López, aby prešli na tretie miesto.

Peter Sagan

Peter Sagan dnes došiel v zadnej skupine v spoločnosti ďalších šprintérov ako Bennett či Coquard s odstupom 27:27. S nimi však finišoval aj Egan Bernal, ktorého stále bolí chrbát. Chce však preteky dokončiť a prísť až do Paríža.

Časový limit etapy bol 35:24. Najviac sa dnes trápil Caleb Ewan, ktorý došiel 30 minút a 52 sekúnd po víťazovi v spoločnosti kolegov Klugeho, Frisona a De Buysta.

Tour de France 2020 16. etapa – výsledky:

1.Lennard Kämna (Ger)BOH04:12:52
2.Richard Carapaz (Ekv):ins:01:27
3.Sébastien Reichenbach (Swi)FDJ01:56
4.Pavel Sivakov (Rus):ins:02:34
5.Simon Geschke (Ger):ccc:02:35
6.Warren Barguil (Fra)Arkéa-Samsic02:37
7.Tiesj Benoot (Bel):sun:02:41
8.Nicolas Roche (Irl):sun:02:47
9.Quentin Pacher (Fra)B&B Hotesl – Vital Concept02:51
10.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:02:54

Tour de France 2020 16. etapa – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB70:06:47
2.Tadej Pogačar (Slo)UAE0:00:40
3.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:34
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:01:45
5.Adam Yates (GBr):mts:0:02:03
6.Richie Porte (Aus):tfr:0:02:13
7.Mikel Landa (Spa):bmt:0:02:16
8.Enric Mas (Spa)MOV0:03:15
9.Tom Dumoulin (Ned):tjb:0:05:19
10.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:05:43

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár