Tour de France: Kragh Andersen a Sunweb najlepší, Sagan v 14. etape štvrtý

Tour de France 2020
Soren Kragh Andersen

zdroj: twitter.com/BBCSport

14. etapa Tour de France 2020 sa napokon skončila finišom zriedenej skupiny po akčnom priebehu. Vyhral Soren Kragh Andersen (:sun:). Po mnohých útokoch tímu Sunweb dokázal Dán priviesť svoj silný sólo útok do cieľa. Primož Roglič (:tjb:) sa udržal na čele celkového poradia.

14. etapa Tour de France 2020 mala 194 kilometrov. V prvej časti sa nachádzalo jedno z najdlhších stúpaní na tejto Tour, ale potom to bola zvlnená záležitosť vhodná pre klasikárov. Finále v meste Lyon tvorili dva kilometrové kopce s technickými zákrutami v predmestí Lyonu. V strednom Francúzsku dnes bolo príjemné počasie a teploty sa šplhali k 30 ºC.

14. etapa Tour de France 2020 – profil:

14. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Pre únik to nebolo

Po mnohých útokoch od nultého kilometra sa únik dnes nevytiahol. Stefan Küng (FDJ) a Edward Theuns (:tfr:) boli ako jediní na čele po 15 km. Skúšala to aj dvojica Sunwebu Casper Pedersen a Cees Bol, ale vzdala to. V pelotóne sa išlo naplno od začiatku.

Na 105. km bolo po dlhom sóle Švajčiara Künga, Belgičan to zabalil po stúpaní Col du Béal oveľa skôr.

V poslednej stovke kilometrov sme sa dozvedeli správu o odstúpení Pierra Latoura (:alm:). Po Romainovi Bardetovi (:alm:) z pretekov odišiel ďalší líder francúzskeho tímu.

BORA – hansgrohe rozpálila etapu

Peter Sagan (BOH) s tímom BORA – hansgrohe spustili na krátkom stúpaní pred šprintérskou prémiou ofenzívu, dostali Sama Bennetta (BOH) do problémov. Keďže pred dvojicou z Bory Sagan, Schachmann boli ešte Theuns a Küng z úniku, Slovák bral tretie miesto a 15 bodov.

Sam Bennett sa zaradil do skupiny, ale dokázal limitovať straty a získal 10 bodov za šieste miesto. Vo virtuálnom poradí bol rozdiel medzi prvými dvoma mužmi bodovacej klasifikácie stále veľký – 61 bodov.

Veľká porcia bodov čakala na odolných borcov ešte v cieli. Etapa bola klasifikovaná ako rovinatá a preto sa za víťazstvo v nej udeľovalo až 50 bodov. Sagan síce dnes nemohol zelený dres získať, ale mohol zvrátiť svoju pozíciu. Podrobnosti o bodovaní sa dočítate tu.

Nemecký tím naďalej pokračoval v tempe, pracovali Schachmann, Kämna, Großschartner i Oss. Sam Bennett sa na Col du Béal prepadol do zadnej skupiny a začal naberať stratu. Ír včera siahal na dno síl v horskej etape, únava a správne kroky Bory dnes urobili svoje. Po najťažších kopcoch dňa strácal Ír s ďalšími rovinatými šprintérmi už 9 minút a do záveru etapy nezasiahol.V jednom momente mu nohy totálne stuhli.

Za ním bola ešte ďalšia skupina, ktorá úplne šetrila sily. Na čele stále pracoval tím BORA, ktorý chcel etapu pre Sagana. Postupom času sa pridal aj CCC Team, ktorý mal v hre Trentina a Van Avermaeta. Všetko vyhovovalo Team Jumbo-Visma, ktorý nemusel pracovať, aj keď pri bežnom priebehu etapy by bolo kontrolovanie tempa na ňom, keďže má lídra pretekov Rogliča. Pelotón obsahoval 90 jazdcov, okrem Sagana a ďalších klasikárov tam boli všetci favoriti na celkové poradie.

Zaujímavý záver v Lyone na dvoch kopcoch

Pelotón v 14. etape | zdroj: twitter.com/LeTour

Priebeh pretekov sa nemenil. Bora a CCC stále ťahali a na dlhom rýchlom klesaní s niekoľkými zákrutami sa blížili k mestu Lyon.

Dopredu sa tlačili aj celky s mužmi na celkové poradie. Finále v meste obsahovalo úzke cesty, množstvo kruhových objazdov a ostrovčekov. Pozícia na čele bola dôležitá, aby sa zbytočne nestratil čas v pomerne jednoduchej etape.

Posledné dve stúpania

Côte de la Duchère prišilo 11 km pred cieľom. Ako prvé k nemu prišli vlaky INEOS Grenadiers a CCC. Na chvíľu sa dlhým tempom oddelil Michael Schär (:ccc:), nasledoval ho Tiesj Benoot (:sun:) a Belgičan pokračoval v útoku. Pod vrcholom chcel kolegu vpredu využiť Soren Kragh Andersen (:sun:), ale iba zvýšil tempo pelotónu a trochu poškodil Benootovi. Po jeho zaradení atakoval Valentin Madouas (FDJ), ale neúspešne.

Mechanický problém riešil Richie Porte (:tfr:), ale podarilo sa mu dostať do pelotónu.

Až na klesaní pekne reagoval Kämna, ktorý pre Boru chcel zaistiť šprintérsky záver a nič iné. Po neutralizovaní útokov nasledoval posledný kopček dňa – Côte de la Croix-Rousse (1,4 km – 4,8%). Kämna však pokračoval na čele sám, oddialil pozornosť o Sagana, ale zároveň mu nemohol pomôcť. Nemec pokračoval aj na záverečnom stúpaní. Za ním útočil De Gendt (:lts:), ale najmä Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý sa 5 km pred cieľom dotiahol na Kämnu. Francúz pokračoval vo svojom útoku.

Na čele sa vytvorila malá skupina, ale bola dostihnutá, na vzduchu striedal aj Peter Sagan. Na klesaní následne útočil Marc Hirschi (:sun:), stíhal ho Peter Sagan (BOH) a všetko bolo spojené 3 km pred koncom. Netrvalo dlho a Kragh Andersen opäť zaútočil a do predposledného kilometra išiel s náskokom 10 sekúnd. V hlavnej skupine najprv nikto nereagoval, Sunweb dokonca využíval svoju prevahu a snažil sa rušiť tempo s Casperom Pedersenom.

14. etapu Tour de France vyhral Soren Kragh Andersen

26-ročný Soren Kragh Andersen s náskokom 15 sekúnd vyhral etapu po sólo útoku dlhom 2 km. Mal skvelú tímovú podporu, na kopcoch predtým útočili Hirschi aj Benoot. Svoju chytrú taktiku dokázali pretaviť do etapové triumfu, už druhého na pretekoch. Dán oslavuje druhé víťazstvo v sezóne, v marci vyhral časovku na Paríž  – Nice. Ukázal, že je skvelý tempár, okrem iného aj klasikár.

Druhý skončil Luka Mezgec (:mts:) po šprinte pelotónu, tretí Simone Consonni (COF). Peter Sagan (BOH) začal svoj špurt skoro a v posledných metroch ho predošlí jazdci s lepším zrýchlením predbehli.

Situácia v celkovom poradí sa nemenila. Primož Roglič je stále vo vedení. Zajtra je na programe jedna z úplne najdôležitejších etáp podujatia s finišom na Grand Colombier.

Peter Sagan znížil stratu na Bennetta

Sagan si v cieli za 4. miesto pripísal 18 bodov. Pravdepodobne je to menej, ako pri celej práci tímu v priebehu etapy jeho sám očakával. Napokon však Slovákovi ostal len jeden jazdec a bol osamotený, nemal kto stíhať útoky Sunwebu. Bennett má 262 bodov, Sagan stráca 43 bodov.

14. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Søren Kragh Andersen (Den):sun:04:28:10
2.Luka Mezgec (Slo):mts:00:15
3.Simone Consonni (Ita):cof.:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Casper Phillip Pedersen (Den):sun:
6.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
7.Matteo Trentin (Ita):ccc:
8.Oliver Naesen (Bel):alm:
9.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
10.Marc Hirschi (Swi):sun:

14. etapa Tour de France 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB61:03:00
2.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:00:44
3.Egan Bernal (Col):ins:0:00:59
4.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:10
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:01:12
6.Miguel Angel Lopez Moreno (Col)AST0:01:31
7.Adam Yates (GBr):mts:0:01:42
8.Mikel Landa Meana (Spa)MOV0:01:55
9.Richie Porte (Aus):tfr:0:02:06
10.Enric Mas Nicolau (Spa)MOV0:02:54


Zdroj:
letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár