14. etapa Tour de France 2020 preview: Body v Lyone

Tour de France 2020

14. etapa Tour de France 2020 poslúži ako zaujímavá tranzitná etapa. V nej sa nachádzajú dlhšie stúpania, ale zaujímavý bude výbušný finiš vo veľkomeste Lyon. Tu sa môže ukázať široký okruh pretekárov. Pre Petra Sagana prichádza príležitosť získať dôležité body.

Etapa sa už konala. Výsledky a priebeh nájdete v samostatnom článku.

12. septembra 2020
Dĺžka
: 194 km
Profil: kopcovitý, 2646 nastúpaných metrov
Štart: 13:20 LSEČ v Clermont-Ferrand
Predpokladaný dojazd: od 17:45– 18:11 LSEČ v Lyon

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

14. etapa Tour de France 2020 – trasa

Začína sa v hlavnom meste regiónu Auvergne-Rhône-Alpes Clermont-Ferrand v strednom Francúzsku. Nasleduje tridsaťkilometrová rovina, na ktorej konci je kilometrové stúpanie Côte du Château d’Aulteribe. Šesť kilometrov po ňom je šprintérska prémia. Vymyslí niečo tím BORA – hansgrohe na Sama Bennetta? Ten nemusí kopec pri naozaj tvrdom tempe zvládnuť v prvej skupine, zatiaľ čo Saganovi by sa to malo podariť. Do úvahy sa vkladá aj účasť v dennom úniku, ale jedine ak by sa podarilo prekonať presilu Deceuninck – Quick Step na rovine. Ale od Slováka môžeme niečo čakať najmä v cieli. Táto etapa je klasifikovaná ako rovinatá, takže na páske sa odovzdáva najvyšší možný počet bodov – až 50. Za prémiu je 20.

14. etapa Tour de France 2020 – profil:

14. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Na denný únik, ktorý opäť má veľkú šancu vyhrať, počká pár kilometrov po prémii dlhé stúpanie druhej kategórie Col du Béal (10,2 km – 5,6%). V prvej časti ide o jednoduchý výstup, v druhej prídu na rad sklony so stabilnými 6 percentami, čiže nič ťažké. Uvidíme, aký priestor tu úniku venujú veľké tímy a podľa toho budeme múdrejší so šancami brejku. Pokračuje sa dlhým technickým klesaním s množstvom kľukatých zákrut.

Pokračuje sa zvlnenú sekciu, ktorá skončí trojkovým Côte de Courreau (4 km – 5,7%). Opäť nasleduje technický zjazd dlhý 14 km, takže treba dúfať, že sa nevyskytnú zbytočné pády. V jednom v predošlej etape stratil dobrý fyzický stav Bardet a opustil prvú desiatku, Mollema si zranil zápästie a odstúpil.

Nasleduje rovina a záverečná časť etapy. Od 123. kilometra sa stúpa ku obci Duerne na dlhej sekcii miernych stúpaní, ktoré sa ale hlboko v druhom týždni môžu zaboriť do nôh jazdcov v úniku či na chvoste pelotónu. Po ňom do tretice v etape príde nepríjemné klesanie s nespočetným množstvom zákrut meniacich smer jazdy. Ale nebude to úplne strmé. Príde sa do posledných 20 km a mesta Lyon, v ktorom sa odohrá výbušné finále etapy.

14. etapa Tour de France 2020 – mapa:

14. etapa Tour de France 2020 mapa
zdroj: letour.fr

11 km pred koncom sa začne stúpať na jednoduché stúpanie Côte de la Duchère (1,4 km – 5,6%). Po ňom sa príde ešte hlbšie do mesta, medzi tým bude nebezpečná sekcia s tromi vracačkami za sebou, čiže pozícia na čele bude dôležitá. Dobrý technik si môže tento kopček vyhliadnuť ako svoju odrazovú dosku. Pred sebou by v takom prípade mal ešte veľmi podobné Côte de la Croix-Rousse (1,4 km – 4,8%). Potom sa bude po menšom zvýšení klesať po rovných uliciach mesta, až sa v predposlednom kilometri príde na cieľovú rovinku. Finišovať sa bude popri Rhôna, 7. najvodnatejšej rieke Európy.

Finále sa tak môže zďaleka podobať na koniec San Rema, dve krátke stúpania a cieľová rovinka.

14. etapa Tour de France 2020 – posledné kilometre etapy:

14. etapa Tour de France 2020 - posledné kilometre etapy
zdroj: letour.fr

V okolí Lyonu, v departmente Rhone sa zajtra predpovedá pekné počasie s teplotami okolo 29 ºC. Silný vietor ani dážď sa v predpovedi nenachádza.

14. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Opäť sa zameriame na dve situácie, ktoré môžu nastať.

O víťazstvo bude bojovať hlavná skupina

Podobná etapa sa konala na tohtoročnom Critérium du Dauphiné, ale bola ešte o čosi ťažšia. Vyhral ju Wout van Aert (:tjb:) po stúpaní prvej kategórie. Ak by sa nikomu do úniku nešlo a Van Aert by dostal priestor, po kopcovitom finále je najväčším favoritom z hromadného dojazdu.

Wout van Aert v 1. etape Dauphiné | zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed

Peter Sagan (BOH) dostane ideálnu príležitosť na skresanie straty na zelený dres Sama Bennetta. Ír pravdepodobne dlhé stúpania nezvládne, zato Sagan na to predpoklady má. Najprv v prémii po spomínaných ťahoch Bory, ale aj šprinte pelotónu. O ten sa môže postarať práve nemecká zostava, ktorá by ale musela vynaložiť nemalé úsilie na stíhanie brejku. Sagana totiž Quick Step do úniku dňa vôbec nepustí. Bora sa určite pokúsi zbaviť sa Bennetta pred prémiou a zvyšok je už na budúcnosti.

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Greg Van Avermaet (:ccc:), Oliver Naesen (:alm:), Jasper Stuyven (:tfr:), Alberto Bettiol (:efd:) či Mads Pedersen (:tfr:) sú ďalší možní kandidáti pri skupine zriedenej hlavnej skupiny favoritov. Pred 7 rokmi vyhral na úplne rovnakom finále Matteo Trentin (:ccc:).

Trentin Van Avermaet CCC Team
Trentin a Van Avermaet | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Julian Alaphilippe (:dqt:) patrí do oboch častí. Špurt má nebezpečný za každých okolností a po dvoch nevydarených účastiach v únikoch možno zvesí nohy a bude sa prizerať, ako sa vyvinie situácia. Zaujímavé bude sledovať jeho tím, ako sa postaví k úniku dňa. Dovedie Bennetta až ku šprintérskej prémii a až potom zvoľní, alebo pripraví svojmu francúzskemu klenotu ďalšiu šancu na víťazstvo?

Julian Alaphilippe
Alaphilippe po 12. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Únik

Predošlí pretekári majú zároveň všetky šance na účasť v úniku dňa, všetko záleží od situácie na špici pelotónu. Jumbo-Visma únik so správnymi jazdcami s veľkou stratou v celkovom poradí rada pustí, len budú to chcieť iné tímy?

V predošlej etape zvíťazil Martínez po celodennom úniku, podarí sa to skupinke pred pelotónom opäť? Víťazstvo úniku, ale aj jeho účasť, sú vždy lotériou. Kto v nej napokon bude? Mnoho otázok, málo odpovedí.

Alexey Lutsenko
Alexej Lutsenko | zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Alexej Lutsenko (AST) už tento rok vyhral a vyzerá vo veľkej forme. Jesús Herrada (COF), Michael Valgren (:ntt:), Matej Mohorič (:bmt:), Kasper Asgreen (:dqt:), Tiesj Benoot (:sun:), Alessandro De Marchi (:ccc:), Daryl Impey (:mts:), Nikias Arndt (:sun:), Rudy Molard (FDJ), Søren Kragh Andersen (:sun:) sú ďalšie možnosti.

6. etapa Tour de France 2020 - únik
Únik dňa v 6. etape TdF | zdroj: twitter.com/LeTour

Skúsi to konečne Thomas De Gendt (:lts:). Únikový majster ešte nebol celý deň na čele, Belgičan sa určite chystá na správnu príležitosť. Marc Hirschi (:sun:) má možno dosť po troch veľkých výkonoch, ale pri fenomenálnych pretekoch od 22-ročného Švajčiara nikdy nevieme. Po pár bodov na vrchárskych prémiách by si rád došiel Benoti Cosnefroy (:alm:).

Benoti Cosnefroy v bodkovanom drese | zdroj: twitter.com/LeTour

14. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Za víťaza tipujeme Mattea Trentina. Ten sa na tejto Tour ešte naplno neukázal, ale čaká na svoju príležitosť. 14. etapa je pre neho ako stvorená, či už pri účasti v úniku, alebo špurte odolných jazdcov.

Kurzy v stávkovej spoločnosti Tipsport a ich analýzu vám ponúkneme, akonáhle budú k dispozícii. 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár