17. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Dvojnásobný test

Giro d'Italia 2021
17. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: BettiniPhoto©2021 (upravené)

17. etapa Giro d’Italia 2021 je ďalšou horskou zápletkou na pretekoch. Obsahuje jedno z najťažších stúpaní 104. ročníka Gira na Sega di Ala. Ružový dres Egana Bernala je šitý Kolumbijčanovi na mieru, ale čo ak ho niekto dokáže na náročnej kombinácii kopcov prekvapiť?



Práve Egan Bernal (:ins:) si nekompromisne uchmatol predošlú 16. etapu, ktorá bola výrazne skrátená, ale stále náročná. Po najvyššom stúpaní pretekov Passo Giau získal v celkovom poradí náskok 2:24 min na prekvapivé druhé miesto Damiana Carusa (TBV). Tretí je Hugh Carthy (:efn:).

Egan Bernal 16. etapa Giro d'Italia 2021
Egan Bernal vyhral v Cortina d’Ampezzo svoju druhú etapu na Gire. © Massimo Paolone/LaPresse

streda 26. mája 2021
Dĺžka
: 193 km
Profil: horský, 3400 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:00, Canazei
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Sega di Ala

17. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:


17. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Štart je umiestnený v meste Canazei, ktoré je vyhľadávanou destináciou turistov, rekreačných cyklistov a v zime lyžiarov. Po presune cez údolia Val di Fassa, Val di Fiemme a náhornej plošine Pinè pelotón prejde cez mesto Trident (taliansky Trento), hlavné mesto regiónu Trentino-Alto Adige. Práve v tomto severovýchodnom regióne Talianska prebehne kompletne celá etapa.

View of Trento

Finišuje sa na stúpaní Sega di Ala nad obcou Ala, ktorá je rovnako alpským turistickým centrom. Stúpanie sa prvýkrát v cestných pretekoch zaviedlo v roku 2013 na etapovom podujatí Giro del Trentino (súčasné Okolo Álp). Ako prvý tam vyhral Vincenzo Nibali, ešte vo farbách Astany.

17. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

17. etapa Giro d'Italia 2021
17. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Celá etapa vedie smerom na juh. V prvej polovici je skoro väčšina trasy na klesaní, najprv miernom, po ktorom nasleduje krátke stúpanie Sveseri (3. kat, 2,9 km – 9,7%) s prudkými sklonmi. Až tu, 57 km po štarte, môžme vidieť tvorbu úniku, na ktorú počká oveľa prudší, rýchly zjazd do mesta Trident. V ňom sa nachádza prvá šprintérska prémia.

Postavenie prémie nevylučuje ani aktivitu vedúceho jazdca v bodovacej klasifikácii Petra Sagana, aj keď Slovák zjavne berie obhajobu cyklámenového dresu veľmi defenzívne. Ohroziť ho môžu už len Davide Cimolai a Fernando Gavíria, ktorých by si mal Žilinčan s tímom pokryť.

50-kilometrová rovina privedie jazdcov k najťažšej kombinácií stúpaní na týchto pretekoch. Najprv sa budú musieť vyšplhať na Passo di San Valentino (1. kat, 14,8 km – 7,8%). Ide o náročné stúpanie s pravidelnými sklonmi, ktoré sú dlhodobo najvyššie v prvej polovici, až na 9%. Po krátkej „oddychovke“ na 4,9% sa k cieľu stúpa o 7,4%. Pelotón sa poriadne preriedi.

Stúpanie vrcholí 38 km pred cieľom, nasleduje technický zjazd dlhý 18 km. Jazdci sa dostanú na rovnakú cestu, odkiaľ začali stúpať, aby si po krátkej rovine v mestečku Ala počkali na veľké finále dňa.

Sega di Ala (1. kat, 11,2 km – 9,8%) súperí s jednoduchšou verziou Monte Zoncolan zo 14. etapy o post najťažšej prekážky celého Gira. Stúpanie strieda falošné roviny s prudkými stenami. V prvých šiestich kilometroch sa ide do priemeru 10,4%, pričom v druhej polovici tohto úseku to drží na 12%.

Kilometer o 7,5% bude niečo ako priestor na spomalenie tempa, keďže od štvrtého kilometra od konca sa ide na najťažšiu pasáž s 12% a maximami 17%. Po ďalšej schodovitej sekcii v posledných troch kilometroch sa záverečných 1500 metrov nachádza v sklone 5%. Útoky je preto lepšie umiestniť do strmých sektorov, keďže záver je pomerne priamočiary.

Passo di San Valentino a Sega di Ala:

17. etapa Giro d'Italia 2021 stúpania
zdroj: giroditalia.it

Mapa a počasie

17 etapa Giro d Italia 2021 mapa
zdroj: giroditalia.it

Po daždi a nízkych teplotách v pondelok si na jazdcov počká príjemné počasie. Má byť 19 ºC a slnečno, pričom na stúpaní teplota klesne o pár stupňov. Pôjde však o ideálne podmienky. Ani vietor veľmi neprehovorí.

Celkové poradie pred 17. etapou:

#JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers66:36:04
02Damiano CarusoBahrain Victorious+ 02:24
03Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 03:40
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 04:18
05Simon YatesTeam BikeExchange+ 04:20
06Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 04:31
07Romain BardetTeam DSM+ 05:02
08Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 07:17
09Tobias FossJumbo-Visma+ 08:20
10Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 10:01

17. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Záver je veľkou výzvou pre každého jazdca. Pôjde o test individuálnych kvalít koleso-na-koleso.

Ale bude sa radovať jazdec z celkového poradia, alebo opäť únik? Na začiatku by mal pracovať Bernalov tím INEOS Grenadiers a dať úniku priestor, nemá prečo zbytočne tlačiť na pílu. Osud etapy bude závisieť od predposledného kopca, či už tam sa bude tvoriť tvrdé tempo a zmaže sa náskok brejku. Konštantné sklony Passo di San Valentino ponúkajú možnosť na dobrý tímový výkon.

Bernal neohrozený

Egan Bernal (:ins:) je najlepším vrchárom pretekov a podobné stúpania mu problém nebudú robiť. Má potrebnú dynamiku u výdrž. 24-ročný Kolumbijčan má dobrú tímovú podporu s Danielom Martínezom (:ins:).

Bernal Giro 2021
Egan Bernal. Massimo Paolone/LaPresse

Niet čo dodať, viac ako dve minúty náskoku a ani jedna čo i len horšia etapa na konte víťaza Tour de France 2019 hovoria, že iba športová tragédia môže výrazne ohroziť šance jazdca Ineosu.

Zaujímavý súboj o pódium

Damiano Caruso (TBV) bol počas svojej kariéry veľmi oddaným domestikom, ale momentálne sa na nachádza na neuveriteľnom druhom mieste svojej domácej Grand Tour. Jazdí ako jeden z najlepších vrchárov pretekov, čo ukázal v predošlej etape tretím miestom. Ide si Sicílčan po životné pódium? Už ďalšie dve stúpania ho v tom môžu utvrdiť.

Damiano Caruso
Damiano Caruso. @ChrisAuld @TeamBahrainVictorious

Hugh Carthy (:efn:) obľubuje náročné stúpania, v ktorých je každý za prahom bolesti. Britovi nevyšiel tímový frontálny útok v 16. etape, ale šanca príde opäť. 26-ročný obor sa väčšinou v poslednom týždni zlepšuje a je kandidátom na získavanie času, ale aj etapový triumf pri finiši hlavných favoritov.

Bernal útočí, držal sa ho Hugh Carthy. abio Ferrari/LaPresse

Alexander Vlasov (AST) mal v kráľovskej etape manko údajne pre mechanický problém. Rus sa drží približne s najlepšími, aj keď nevyniká. Dlhé náročné stúpania sú jeho špecialitou. Ukázal to vlani na Angliru na Vuelte, kde vyhral vyššie zmienený Carthy,

Simon Yates (:bex:) taktiež vraví o ambíciách na pódium, aj keď jeho výkony sú mimoriadne nestabilné. Na Zoncolane vyzeral byť druhým najsilnejším mužom po Bernalovi, až v 16. etape odpadol z hlavnej grupy skoro pred vrcholom najťažšieho stúpania.

Gorka Izagire vedie Alexandra Vlasova a Simona Yatesa. Fabio Ferrari/LaPresse

Giulio Ciccone (:tfr:) sa na Passo Giau držal Carthyho a zacítil šancu na pódium. Talian jazdí zatiaľ výborne, aj keď vždy strácal na svojich konkurentov nejaké to percento.

Romain Bardet (DSM) je na siedmom mieste s odstupom piatich minút, ale jeho forma narástla až tak, že v 16. etape finišoval na výbornom druhom mieste. 30-ročný Francúz vie, ako sa pripraviť na posledný týždeň a čakáme od neho kvalitné výkony.

Práve súboj týchto jazdcov by mal byť korením posledného týždňa. Azda každý má svoj dobrý i zlý deň, teda aj reálnu šancu na prepad či vysoký nárast v priečkach na top 3.

Vpred sa bude chcieť posunúť aj João Almeida (:dqt:), ktorý je po odpadnutí Evenepoela lídrom tímu Deceuninck – Quick-Step. Podobný prípad je aj jedenásty Davide Formolo (:uae:). Dobre sa však drží deviaty Tobias Foss (:tjb:). Pre mladého Nóra sú jeho vrchárske schopnosti veľkým poznaním do budúcnosti,

Únik má veľkú šancu na víťazstvo v etape

Dan Martin (:isn:) sa veľmi divne drží na 12. priečke, ktorá mu garantuje, že v úniku nedostane priestor a bude musieť zápasiť s jazdcami z top 10. Antonio Pedrero (MOV) skúša všetko možné, ale Movistaru to s ním a ani s Hectorom Carreterom (MOV) nevychádza na predné priečky.

Líder tímu Emanuel Buchmann po páde skončil, takže vrchári Bory sa určite pokúsia o účasť v úniku. Najmä Matteo Fabbro (BOH) a Felix Großschartner (BOH).

Vincenzo Nibali. Foto Fabio Ferrari/LaPress

Ďalšími kandidátmi do úniku sú jazdci ako George Bennett (:tjb:), Bauke Mollema (:tfr:), Vincenzo Nibali (:tfr:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Simon Carr (:efn:), alebo Jan Hirt (:iwg:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár