18. etapa Giro d’Italia preview: Kráľovské Stelvio rozhodne

Giro d'Italia 2020
18. etapa Giro d'Italia 2020

18. etapa Giro d’Italia 2020 je najťažšou v tomto ročníku. Obsahuje hlavne kultové stúpanie Passo dello Stelvio, po ktorom na jazdcov počká ešte tvrdé kopcovité finále. Kvôli zmenám v 20. etape tak ide o najdôležitejší vrchársky bod pretekov, kde už sa určite bude musieť útočiť. Ten, kto bude mať na konci dňa ružový dres, bude vedieť, že cieľové Miláno je veľmi blízko.



Etapa sa už konala. Na odkaze TU nájdete výsledky a priebeh kráľovskej etapy.

22. októbra 2020
Dĺžka
: 207 km
Profil: horský, 5847 nastúpaných metrov
Štart: 10:15 LSEČ, Pinzolo
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Laghi di Cancano
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

18. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Z alpskej dedinky Pinzolo sa jazdci posúvajú smerom na sever hlbšie do hôr. Laghi di Cancano je cieľovou destináciou. Ide o prírodné jazero v Národnom parku Stelvio, najväčšom národnom parku Talianska. Cestou sa prekoná 5847 výškových metrov – čo je všeobecne najviac v tomto roku. Je zvykom, že parametre Gira sa ani nepribližujú k pomerne slabším hodnotám Tour či Vuelty. Rozložené je to do 207 km. Viac ako dvestovka sa prešla aj v utorok a stredu a čaká aj v najdlhšej etape v piatok.



18. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

18. etapa Giro d'Italia 2020
18. etapa Giro d’Italia 2020. zdroj: giroditalia.it

Najťažší deň Gira sa začne ihneď výstupom na Campo Carlo Magno (14,2 km – 5,8%). Ihneď sa ponúka priestor na únik, odpadnutie šprintérov, ktorí budú bojovať s časovým limitom. Tempo by mali nasadiť aj veľké tímy, keďže sa im do úniku môže dostať niekto nežiadúci. Nasleduje dlhý zjazd privedie jazdcov do zvlnenej časti etapy pod Passo Castrin (8,8 km – 9,1%). Ide o konštantné veľmi strmé stúpanie prvej kategórie. Jedinou možnosťou pre hlavných jazdcov je tu zvýšiť tempo, keďže dolina po zjazde má takmer 90 kilometrov, čo je dosť veľká vzdialenosť na nejaký únik.

Passo Castrin:

Passo Castrin

Dolina Val Venosta ide od 90. kilometra do falošnej rovinky, až sa príde pod najobávanejšiu, najťažšiu a aj najlegendárnejšiu prekážku tohto ročníka Giro d’Italia. Passo dello Stelvio vrcholí vo výške až 2758 metrov nad morom. Ide o najvyšší bod pretekov a tak sa tu okrem jedinečných 50 bodov do vrchárskej súťaže udeľuje aj cena Cima Coppi. To je každoročne označenie najvyššieho vrchu Gira. Najvyššie vyasfaltovaná cesta vo východných Alpách bude na talianskej Grand Tour trinástykrát. Prvýkrát v roku 1953 priesmyk medzi Švajčiarskom a Talianskom prekonal legendárny Fausto Coppi, po ktorom je titul pomenovaný.

Passo dello Stelvio:

Passo dello Stelvio 18. etapa Giro d'Italia 2020

Samotné stúpanie z najťažšej strany Pratto allo Stelvio má 24,7 km o priemere 7,5%. Viac ako tri štvrtiny stúpania sa nachádzajú vo výške nad 200 metrov nad morom, čiže výhodu budú mať jazdci zvyknutí na redší vzduch s prípravou na fyziologické vplyvy s tým spojené. Začína sa s jemnejšími 6 percentami, aby sa ďalších 14 kilometrov išlo po pomerne stabilných 8,6%. Celkový rytmus výstupu bude dôležitý, keďže skoré zrýchľovanie môže niekoho stáť cenné sily. Vrchol, ktorý naposledy na Gire ako prvý prekonal Mikel Landa v roku 2017, sa nachádza 38 km pred cieľom. Prichádza technický zjazd dlhý 22 km.

10,7 km pred koncom sa začína výstup na Torri di Fraele, posledné stúpanie dňa. Má 8,7 km s 6,8%. Prejde sa cez 21 serpentín, kde sa rozhodne o etape, ale aj o významnom posune v celkovej klasifikácii. Na rad prídu aj sekcie s 10%, ktoré majú šancu položiť viacerých jazdcov. Po konci stúpania sa ešte pôjde rovinou dlhou dva kilometre do cieľa kráľovskej etapy. Záver je do falošnej rovinky, ideálny priestor pre špurt, alebo triumfálne oslavovanie veľkého víťazstva.

Torri di Fraele a cieľ 18. etapy:

posledné kilometre 18. etapa Giro d'Italia 2020

18. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie:

18. etapa Giro d'Italia 2020 mapa
zdroj: giroditalia.it

Hlavným bodom je, že Stelvio sa udeje. V poslednom mesiaci totiž boli na stole obavy z veľkého množstva snehu, ale situácia praje cyklistickým priaznivcom. Dážď ani sneh sa nepredpokladajú. Podľa predpovede má byť na vrchole Stelvia len 2 ºC, v dolinách približne o päť viac. Čelný vietor na Stelviu o rýchlosti do 15 km/h taktiež nebude nič príjemné.

18. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Keďže 20. etapa bola výrazne ochudobnená o viaceré ťažké stúpania a takmer tisícku výškových metrov, prichádza posledná šanca na veľké obraty v celkovom poradí. V 17. etape sa jazdci na celkové poradie tvárili, že im ich súčasná situácia vyhovuje. Alebo sa šetrili na deň D.

Nevyhnutný boj v celkovom poradí

Wilco Kelderman (:sun:) a Jai Hindley (:sun:) sú na druhom, respektíve treťom mieste. Holandský smoliar Grand Tours polesných rokov cíti životnú príležitosť. Náznaky útokov tejto dvojice v stredu nevyšli, a tak sa 17 sekúnd pre 29-ročného Keldermana musí nájsť vo štvrtok. Jeho kolega Hindley je v rovnakej, ak nie ešte lepšej forme ako Kelderman a tak môže zapracovať dobrá tímová spolupráca v Sunwebe. Tím je celkovo najsilnejší v kopcoch.

Wilco Kelderman Giro d'Italia
Wilco Kelderman vstupuje do tretieho týždňa vo veľmi dobrej pozícii. zdroj: twitter.com/CanadianCycling

João Almeida (:dqt:) je veľmi blízko. 22-ročný Portugalčan absolvuje veľkú skúšku. Ak ňou prejde, ružové Miláno sa mu priblíži ešte viac. So silným tímom Deceuninck – Quick Step prepnú na defenzívny mód, keďže Almeida by mal sobotu ustáť a v jemnejšej etape v nedeľu dokonca nejaký čas nájsť. Ak ani jeden z prvej trojky úplne neodpadne, pôjde o fascinujúci súboj nových popredných mužov Gira.

Joao Almeida počas 17. etapy
Joao Almeida počas 17. etapy. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Tao Geoghegan Hart (:ins:) je vo veku 25 rokov vo výbornej forme a iba pár sekúnd od pódia Hindleyho. Pello Bilbao (:bmt:) má po sebe Tour a nevieme, ako to vydrží. Súčasná piata priečka je však veľmi solídna.

Tao Geoghegan Hart vyhral 15. etapu Giro d'Italia 2020
Hart víťazí v 15. etape. foto: twitter.com/INEOSGrenadiers

 

Vydržia to títo menej ostrieľaní borci? Ak nie, nastupuje dvojnásobný víťaz Gira.

Vincenzo Nibali (:tfr:) už nemôže urobiť nič iné, ako len útočiť. Najlepšie na Stelviu z diaľky, aby dostal všetkých pod tlak. 35-ročný jazdec v podobných situáciách už bol. Trojminútová strata s pomerne neskúsenou prvou päťkou pred ním ho ešte viac posilní, aby do toho dal všetko. Zahryzne sa Žralok poslednýkrát vo svojej kariére?

Vincenzo NIbali
Vincenzo NIbali. Foto Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Pri výbuchu neskúsených jazdcov vpredu sa môžu posunúť jazdci v druhej polovici prvej desiatky. Okrem Nibaliho medzi nich patria Rafal Majka (BOH), Domenico Pozzovivo (BOH) či Jakob Fuglsang (BOH) a Brandon McNulty (:uae:) mimo nej.

Šikovný únik

Situácia zo 17. etapy je možná. Najprv sa pôjde veľmi pozvoľné tempo a tak si skorý únik vybuduje väčší náskok, ktorý udrží aj cez Stelvio. Kandidáti na víťazstvo z úniku sú jazdci ako Jonathan Castroviejo (:ins:), Tanel Kangert (:efd:), Jonathan Caicedo (:efd:), Attila Valter (:ccc:) alebo Sergio Samiter (MOV). Vrcholí aj boj o vrchársky dres. V ňom vedie veterán Ruben Guerreiro (:efd:) pred Giovannim Viscontim (Vini Zabu-KTM).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár