18. etapa Tour de France 2020: Posledná šanca

Tour de France 2020

18. etapa Tour de France 2020 bude pre mnohých jazdcov pred poslednou časovkou posledná šanca na zvrátenie celých pretekoch. Čaká ich veľká horská etapa.

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze nájdete článok s priebehom a výsledkami etapy.

17. septembra 2020
Dĺžka
: 175  km
Profil: horský, 5166 nastúpaných metrov
Štart: 12:30 LSEČ v Méribel
Predpokladaný dojazd: od 17:12– 17:50 LSEČ v La Roche-sur-Foron

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať v celej dĺžke na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

18. etapa Tour de France 2020 – trasa

Začína sa pri lyžiarsko strediku Méribel, aby sa v tretej alpskej etape za sebou prešlo viac ako 5000 výškových metrov. Začína sa na krátkej falošnej rovinke, kde bude šprintérska prémia. Bude na nej azda posledná šanca pre Petra Sagana zvrátiť súťaž o zelený dres.

Profil 18. etapy Tour de France 2020:

18. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Nasledovať bude jedno z najdlhších stúpaní tohtoročnej edície pretekov Cormet de Roseland (18,6 km – 6,1%). Tu, a ani na ďalšom stúpaní Côte de la route des Villes sa nebude nijak vážne rozhodovať vpredu. Iba žeby si to za úlohu zobrali menej favorizované celky ako napríklad Bahrain McLaren. V strede etapy sa príde na Col  des Saises. Tento dlhý kopec sa zahryzne jazdcom do nôh, aby sa neskôr rozhodovalo v najdôležitejších častiach. Úlohu vyťaženia nôh zoberie aj Col des Aravis.

Finále sa odohrá po ďalšom zjazde na Montée du plateau des Gliéeres (6 km – 11,2%). Ide o nesmierne strmé stúpanie, kde sa budú robiť najväčšie rozdiely v etape. Na jeho konci sa nachádza štrkový a šotolinový sektor. Po rýchlom klesaní príde malý kopec Col des Fleuries a príchod do cieľa. Útok na najťažšom stúpaní dňa môže byť motivovaný prémiou s časom, kde sa odovzdajú 8, 5 a 2 sekundy.

Ide tak o rýchlu, ale veľmi náročnú trasu po Alpách. Šancu má malá skupinka, ktorá sa oddelí na predposlednom stúpaní a bude najsilnejšia v brutálnych dvojciferných sklonoch.

Predpoveď hlási pekné počasie okolo 25 ºC, slnko a žiadne prehánky či dážď.

18. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Pravdepodobne únik

Keďže situácia v celkovom poradí je taká, že Roglič môže byť maximálne defenzívny a útočiť na neho budú len Pogačar s Lópezom, únik bude mať pravdepodobne voľný priestor. Táto brutálna etapa sa bude ťažko kontrolovať a ťažiť z toho budú vrchári bez ambícií na celkové poradie.

Hirschi v 12. etape Tour de France 2020
Mark Hirschi | twitter.com/CyclingWRLD

Valentin Madouas (FDJ), Mark Hirschi (:sun:), Michal Kwiatkowski (:ins:), Daniel Felipe Martínez (:efd:), Thomas De Gendt (:lts:) či Richard Carapaz (:ins:) sú najväčšími favoritmi pre prípad víťazstva úniku. Jumbo-Visma nemá žiadnu motiváciu ich stíhať a preto sa už po prvých dvoch kopcoch ukáže, či budú mať dostatočný náskok na možnosť bojovať o etapové víťazstvo.

A čo v celkovom poradí?

Aj keď pravdepodobne nebudeme sledovať skupinu favoritov bojovať o žltý dres, 18. etapa ponúka poslednú možnosť v etape s hromadným štartom na korigovanie výsledku v celkovom poradí. Primož Roglič (:tjb:) bude s extrémne silným tímom chrániť svoj žltý dres. Útočiť na neho bude Tadej Pogčar (:uae:) a Miguel Ángel López (AST), ktorí sú jediná v dvoch minútach od vedúceho Slovinca.

15. etapa Tour de France 2020
Pogačar a Roglič | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Akčný by mohol byť aj Richie Porte (:tfr:), ktorý je stále na dosah tretieho miesta, Mikel Landa (:bmt:), Enric Mas (MOV) či Adam Yates (:mts:) by sa radi posunuli o nejakú tu priečku vyššie,

18. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Za víťaza tupujeme niekoho z úniku. Mark Hirshi je najväčším favoritom podľa stávkovej kancelárie Tipsport s kurzom 9,00:1. INEOS musí zachraňovať svoju Tour s Kwiatkowskim alebo Carapazom, ktorí majú kurzy 11,00:1, respektíve 12,00:1.

Ak by došlo na skupinu favoritov, tam môže prekvapiť Alejandro Valverde s kurzom 21,00:1.

Ak už veríte hocikomu, zaregistrujte sa na tomto odkaze, získajte bonus 15€ zadarmo s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár