Tour de France: Kwiatkowski má 18. etapu, Carapaz bodkovaný dres

Tour de France 2020
18. etapa Tour de France 2020 Kwiatkowski

zdroj: twitter.com/kwiato

18. etapa dnes uzavrela alpské etapy Tour de France 2020. Vyhral ju Michal Kwiatkowski po celodennom úniku s kolegom Richardom Carapazom (:ins:). Tímová dvojica došla v pokojnom tempe do cieľa. Poliak získal prvú Grand Tour etapu v kariére, Ekvádorčan si počas etapy zabezpečil bodkovaný dres. Celkové poradie sa dnes na prvých priečkach nemenilo. Stále vedie Roglič (:tjb:), ale pozície stratili Urán (:efd:) i Adam Yates (:mts:).

Tour de France 2020 18. etapa mala 175 km a viac ako 5000 nastúpaných výškových metrov rozložených po 6 kopcoch. Finále po už tak úmornom profile prišlo na veľmi strmom kopci Montée du plateau des Gliéeres (6 km – 11,2%) s krátkou štrkovou časťou. Po ňom prišiel ešte krátky kopec a zjazd do cieľa v La Roche-sur-Foron.

Na jazdcov čakalo pekné slnečné počasie uprostred krásnej scenérie Álp. Išlo o poslednú etapu s hromadným štartom s horským profilom, čiže aj posledná šanca pre viacerých jazdcov na etapový triumf alebo zvrátenie zlého postavenia v celkovej klasifikácii.

Tour de France 2020 18. etapa – profil:

18. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Roglič v žltom, Pogačar v drese kráľa hôr:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Eurosport (@eurosport),

 Posledná šanca pre vrchársky únik a šprintérska prémia

Od začiatku sa diala veľká akcia, do úniku sa chceli dostať vrchári, ale šprintéri či ich pomocníci. Najprv sa na jediných rovinatých kilometroch etapy oddelili De Gendt či Neilands a vytvorila sa skupina zložená z 32 jazdcov. Boli v nej aj Sam Bennett (:dqt:), Peter Sagan (BOH) a Matteo Trentin (:ccc:) – prvá trojka bodovacej klasifikácie.

Prémiu po 14 km vyhral Sam Bennett, za ním prišli Trentin Sagan. Ír zvýšil svoj náskok na Slováka na 52 bodov. Trentin je tretí so stratou 11 bodov na Sagana. Za neočakávaných okolností sa bodovacia súťaž môže zvrátiť v zajtrajšej rovinatej etape, ale počas celých pretekov ukazuje tím Deceuninck – Quick Step veľkú silu a vôľu vyhrať maillor vert.

Šprintéri začali na Cormet de Roseland strácať kontakt s pelotónom, Sagan sa však pekne držal.

Z pelotónu sa ešte útočilo, ale napokon definitívny únik dňa vytvorilo 19 jazdcov. Boli to: Damiano Caruso (:bmt:), Richard Carapaz, Michal Kwiatkowski (:ins:), Nans Peters (:alm:), Bob Jungels (:dqt:), Rudy Molard (FDJ), Pello Bilbao (:bmt:), Dario Cataldo, Nelson Oliveira, Carlos Verona (MOV), Simon Geschke (:ccc:), Nicolas Edet, Jesús Herrada (COF), Luis León Sánchez (AST), Thomas de Gendt (:lts:), Marc Hirschi, Nicholas Roche (:sun:).

Únik a scenéria etapy
Únik a scenéria etapy | © A.S.O./Alex Broadway

André Greipel odstúpil z pretekov

Kvôli prechladnutiu a následkom z pádu musel z pretekov odstúpiť veterán André Greipel (:isn:). Nemec zaznamenal najlepší výsledok, šieste miesto, v šprinte v  7. etape.

Cormet de Roselend priniesol body pre Hirschiho, Carapaz tiež išiel po bodky

Na vrchole prvého kategorizovaného kopca dňa – jedného z najdlhších na Tour – bral najviac bodov (10) Švajčiar Hirschi. Prešprintoval Carapaza a táto dvojica si to počas ďalšieho dňa chcela rozdať v súťaži o bodkovaný dres. Hirschi nastúpil do etapy s 31 bodmi, Carapaz s 32. Pogačar na čele mal 66 bodov.

Na vrchole mal únik náskok 2:30 na pelotón. Aj dnes ho kontroloval Team Jumbo-Visma. Grupetto so šprintérom Ewanom malo manko už 7 minút.

Na Les Saisies už len štyria vpredu, Hirschi potom spadol a náskok bol 8 minút

Kwiatkowski, Carapaz, Bilbao a Hirschi boli najsilnejší muži z brejkovej skupiny. Za nimi bola partia prenasledovateľov, ktorá však začala postupne strácať čas. Na trojkovom stúpaní Côte de la route des villes bol prvý Hirschi a získal 2 body k dobru, Carapaz si ho však pohotovo strážil.

Na zjazde zo stúpania po 95 km etapy spadol v zjazde 22-ročný Hirschi. Kvôli tomu sa dostal za skupinu, bol otlačený a strácal už minútu.Jazdci pred ním na neho nečakali. Snažil sa dostať ku vedúcej trojici, ale to nestalo ani na Col des Aravis – predposlednom kategorizovanom stúpaní dňa. Tam bral najviac bodov Ekvádorčan Carapaz sa s ďalšími 10 bodmi v súťaži vrchárov dostal na tretiu priečku a musel niekde nájsť 12 bodov na Pogačara.

P

Pelotón vedený Jumbo-Visma daroval úniku priestor a v druhej polovici etapy bola ich strata oseminútová.

Montée du Plateau des Glières v úniku

Carapaz sa striedal s Kwiatkowskim na špici skupinky. Poliak však ťahal o čosi viac a vyzeralo to, že britský tím jazdil na víťaza Giro d’Italia 2019 a takmer celú robotu odvádzal 30-ročný „Kwiatek“. Carapaz bol v únikoch v posledných dvoch dňoch a predvádzal odvážne silné výkony. V polovici stúpania sa dvojica INEOS Grenadiers zbavila Bilbaa a pokračovala smerom k cieľu.

Kwiatkowski, Hirschi, Carapaz a Landa | © A.S.O./Alex Broadway

Na vrchole získal Carapaz 20 bodov a dostal sa do bodkovaného dresu. S poľským kolegom sa ešte dohadovali, ako to dopadne s víťazstvom v etape. Bilbao na štrku strácal minútu, Hirschi dve minúty.

Akcia v celkovom poradí

Pred najťažším kopcom dňa sa na čele sformovali celky Movistar a Bahrain-McLaren. 35 km pred koncom následne na nič nečakal Mikel Landa (:bmt:) a zaútočil. Španiel na siedmom mieste celkovej klasifikácie si začal tvoriť náskok 30 sekúnd na hlavnú skupinu. V nej bolo už iba 30 jazdcov. Po útoku Landu ho začal ťahať Jumbo-Visma, ale výrazné tempo to nebolo. Pracoval aj Wout van Aert (:tjb:) – najuniverzálnejší jazdec pretekov.

V skupine favoritov ale už nebol Rigoberto Urán (:efd:), ktorý na strmom stúpaní Montée du Plateau des Glières dostával už minútu a Landa sa kvôli tomu posúval o priečku vyššie. Dnes odpadol aj Adam Yates (:mts:) – piaty jazdec pretekov.

V poslednom kilometri kopca zaútočil Enric Mas (MOV). Na Španiela reagoval Tadej Pogačar (:uae:). Na ňom sa držali ešte Roglič (:tjb:), López (AST) a Porte (:tfr:). Zriedená skupina favoritov tesne pred prémiou dostihla Landu a veľké rozdiely medzi favoritmi sa dnes nediali. Väčšina jazdcov čakala na časovku v 20. etape končiacu na La Planche des Belles Filles.

Na štrkovej sekcii mal veľkú smolu Richie Porte – štvrtý muž celkovej klasifikácie. Strácal tak na tlačiacich Slovincov Pogačara a Rogliča. Austrálčan musel po pár odjazdených metroch meniť bicykel, ale strácal už 45 sekúnd.

Roglič vyzeral opäť najsilnejší, na klesaní sa k nemu pridal Sepp Kuss (:tjb:) a skupina absolútne najväčších favoritov pokračovala bez Porta. Na jeho smolu, favoriti spolupracovali a udržiavali náskok od jazdca Trek-Segafredo. Neskôr si z úniku k Landovi vystúpil Bilbao, aby mu pomohol na zvlnenej časti.

V portovej skupine boli v posledných kilometroch aj Dumoulin, Van Aert (:tjb:), Caruso (:bmt:), Verona (MOV). Pomáhali aj jazdci Jumbo-Visma, ktorí sa v celkovom poradí sami posúval, keďže Adam Yates aj Urán strácali aj na nich. Porte sa napokon dostal k Rogličovej skupiny 11 km pred cieľom na nekategorizovanom kopci Col des Fleuries.

Michal Kwiatkowski vyhral 18. etapu Tour de France 2020

V spoločnom objatí od posledného kilometra vstúpil pár do cieľa. V pokojnom tempe Carapaz prenechal etapu Kwiatkowskemu. Tretí skončil zo skupiny favoritov šprintujúci Wout van Aert (:tjb:) so stratou 1:51.

Oslavný moment nenarušil ani divák, ktorý aj napriek bariéram prešiel na cestu a v posledných metroch bežal popri jazdcoch. Musela ho odstaviť ochranka.

Rodák z Chelmze dnes získal 28. profesionálne víťazstvo. Bolo až divné, že majster sveta z roku 2014, víťaz klasík Miláno – San Remo, Strade Bianche, Amstel Gold Race, E3 Harelbeke či Clásica San Sebastian, ešte na Grand Tours nevyhral. Podarilo sa mu to až pri 10. účasti na najväčších etapových pretekoch sveta. Väčšinou pomáhal ako domestik svojím tímovým lídrom a podával veľmi dobrú službu.

INEOS bol dnes najsilnejší v úniku a potvrdil, že svojich domestikov vie pred pretekmi pripraviť na najvyššej úrovni. Tí v 15. etape stratili z celkového poradia Egana Bernala, ktorého trápili problémy s chrbtom.

Peter Sagan a časový limit

Časový limit bol dnes 40:15 po víťazovi. Sam Bennett, Peter Sagan a všetci ostatní šprintéri to dokázali v poriadku splniť. Sagan došiel so stratou 28:51, Bennett s 31:32.

Celkové poradie

Prvá štvorica sa nemenila. Pred 20. etapou – dôležitou časovkou – vedie Primož Roglič s náskokom 57 sekúnd na Tadeja PogačaraMiguel Ángel López má manko 1:27. Richie Porte prežil krušné chvíle a udržal si stratu 3:06.

Na piate miesto sa posunul Mikel Landa, na šieste Enric MasUrán Yates sa postavili na ich priečky. Dumoulin aj Valverde uzatvárajú top 10.

Tour de France 2020 18. etapa – výsledky:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:04:47:33
2.Richard Carapaz (Ecu):ins:
3.Wout van Aert (Bel):tjb:00:01:51
4.Primoz Roglic (Slo):tjb:00:01:53
5.Tadej Pogacar (Slo):uae:
6.Richie Porte (Aus):tfr:
7.Enric Mas Nicolau (Spa)MOV
8.Mikel Landa Meana (Spa):bmt:
9.Damiano Caruso (Ita):bmt:
10.Tom Dumoulin (Ned)TJB

Tour de France 2020 18. etapa – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB79:45:30
2.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:00:57
3.Miguel Ángel López (Col)AST00:01:27
4.Richie Porte (Col)TFR00:03:06
5.Mikel Landa (Spa):bmt:00:03:28
6.Enric Mas (Spa)MOV00:04:19
7.Adam Yates (GBr):mts:00:05:55
8.Rigoberto Uran (Col):efd:00:06:05
9.Tom Dumoulin (Ned)TJB00:07:24
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV00:12:12

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár