2. etapa Étoile de Bessèges 2022: Bryan Coquard porazil klasikárov

2. etapa Étoile de Bessèges 2022

zdroj: https://twitter.com/bryancoquard/status/465/photo/1

2. etapa Étoile de Bessèges 2022 mala zvlnený profil, no merala iba 156 kilometrov. Najväčším spestrením boli dve klasifikované stúpania podobne ako cieľový krátky kopec, ktorý favorizoval klasikárov. Napokon sa ako prvý do cieľa dostal Bryan Coquard (COF), ktorý porazil druhého no stále vedúceho Madsa Pedersena (:tfr:). Tretí finišoval Tobias Halland Johannessen (Uno-X Pro Cycling Team), víťaz Tour de l’avenir.

2. etapa Étoile de Bessèges 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-2/today/profiles

Úvod

Hneď v úvodných kilometroch sa začal vytvárať celodenný únik. Napokon si doň naskočilo kvarteto pretekárov:Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM), Jens Reynders (Sport Vlaanderen – Baloise), Marti Marquez Roman (Equipo Kern Pharma) a Thomas Denis (Go Sport – Roubaix Lille Métropole). Na pelotón si vybudovali náskok, ktorý v prvej polovici etapy dosahoval aj 5 minút. Väčšinou sa však držal na úrovni 3 minút.

Klasický vývoj a sem tam kamión

Priebeh etapy nebol až taký vzrušujúci, no ukázal nám viacero faktov. Jedným z nich bolo to, že Thibaut Pinot (FDJ) akoby nevstúpil do svojej najlepšej sezóny. Jazdil v zadných častiach pelotónu a aj pri opakovanej snahe prebojovať sa do predných radov ho postihol rovnaký osud. Druhá skutočnosť sa týkala samotnej organizácie pretekov. Veľakrát sa cyklisti museli vyhýbať ľuďom stojacim nie na kraji vozovky ale skôr v jej strede. To však nebolo nič v porovnaní s odstaveným kamiónom teste za neprehľadnou zákrutou, ktorý dosť vytŕčal do cesty. Našťastie sa nič vážneho nestalo. Preteky pokračovali ďalej.

Côte du Pradel

Na stúpaní Côte du Pradel došlo 26 kilometrov pred cieľom k pohlteniu celodenného úniku, pričom z pelotónu zaútočil Rémy Rochas (COF), ktorý sa rozhodol pre sólo jazdu. O pár kilometrov ho však dostihol Sebastian Reichenbach (FDJ) s ešte väčším odhodlaním dôjsť do cieľa sám. 15 kilometrov pred cieľom však bol pelotón pohromade.

Záver

10 kilometrov pred cieľom zaútočil Emmanuel Morin (Team U Nantes Atlantique), avšak jeho hrdinstvo na čele pretekov trvalo presne 2100 metrov. Potom vzápätí začal typický súboj tímových vláčikov o čo najvýhodnejšie pozície v balíku.

Záverečné stúpanie začalo na méte 1600 metrov do cieľa. Natiahnutý pelotón bol vedený dvomi jazdcami z tímu EF Education – Nippo. Po 500 metroch prenechali čelné rady zástupcom iných celkov. Medzi nimi boli Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Connor Swift (Arkea – Samsic) či Bryan Coquard (COF). A práve posledný menovaný dokázal vyhrať záverečný náročný a najmä uťahaný šprint na cieľovú pásku. Francúzsky „komplexný špurtér“ tak zaznamenáva prvé víťazstvo po vyše roku a pol. Bryan Coquard navyše porazil rýdzich klasikárov ako Pedersena či Burgaudeaua.

2. etapa Étoile de Bessèges 2022 – výsledky

01 Bryan CoquardCofidis03:41:46
02 Mads PedersenTrek-Segafredo+ 00
03 Tobias Halland JohannessenUno-X Pro Cycling Team+ 00
04 Mathieu BurgaudeauTotalEnergies+ 00
05 Alberto BettiolEF Education-EasyPost+ 04
06 Benjamin ThomasCofidis+ 04
07 Connor SwiftTeam Arkéa-Samsic+ 04
08 Milan MentenBingoal Pauwels Sauces WB+ 04
09 Clément ChampoussinAG2R Citroën Team+ 04
10 Pierre LatourTotalEnergies+ 04

2. etapa Étoile de Bessèges 2022 – celkové poradie

Celkové poradie naďalej vedie Mads Pedersen o 17 sekúnd pred Mathieu Burgaudeauom.

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa Saudi Tour3. etapa Okolo Valencie a 3. etapa Etoile de Bességes.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár