2. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Sagan, Ewan či Nizzolo v šprinte

Giro d'Italia 2021
2. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan, Caleb Ewan či Giacomo Nizzolo sa v nedeľu prvýkrát stretnú priamo na trati. 2. etapa Giro d’Italia 2021 totiž patrí šprintérom.

>>> Výsledky a priebeh 2. etapy TU

V ružovom drese je Filippo Ganna (:ins:), ktorý v prvej etape nedal v časovke nikomu šancu.

nedeľa 9. mája 2021
Dĺžka
: 179 km
Profil: rovinatý, 706 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:40, Stupinigi
Predpokladaný dojazd: ~17:00, Novara

2. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

Kompletne rovinatá trasa vedie od Stupinigi, kde sa nachádza niekdajšie letné sídlo savojskej kráľovkskej rodiny. Finiš v Novara v Lombardii na severe Talianska po 179 km by nemal zabrániť tomu, aby sme videli nefalšovanú rýchlostnú bitku na konci.

2. etapa Giro d’Italia 2021 – profil:

2. etapa Giro d'Italia 2021
2. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: Giro d’Italia

Ide sa cez Pádsku nížinu cez pár malých kopečkov. Na Montechiaro d’Asti (4. kat, 1,8 km – 5,3%) si to únik dňa rozdá o jeden bod do vrchárskej klasifikácie, ale najmä o modrý vrchársky dres. Po 140 km príde šprintérska prémia (12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod) s bodmi do cyklámenovej súťaže a viacerí šprintéri by sa mali zapojiť.

Samotné finále neponúka nič náročné. So 4 km do konca príde jedna ostrá zákruta, potom dlhá rovina až do predposledného kilometra, kde sa taktiež nachádza ostrý prejazd cez kruhový objazd. Nejde o nič technické, takže veľké škody tieto dve zákruty nenarobia. V poslednom kilometri sa prejde rovno cez kruhový objazd. Pôjde sa však po dostatočne širokých cestách s miernym ťahom doprava v posledných 300 metroch.

Mapa 2. etapy Giro d’Italia. zdroj: giroditalia.it

Počasie

Ideálne podmienky pre jednoduchú etapu – 21 stupňov a prakticky bezvetrie.

2. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

Favoritmi sú čistí šprintéri. Viacerí z nich si priviezli schopné šprintérske vlaky, ktoré budú ovládať tiahle záverečné kilometre.

Caleb Ewan či navrátilec Groenewegen

Caleb Ewan (:lts:) je popri Samovi Bennettovi najlepším šprintérom na svete. Austrálčan má nevídané zrýchlenie v posledných 200 metroch. Tím Lotto Soudal má v pláne hlavne etapové víťazstvá s „vreckovou raketou“, takže mu pomôže dostatočne dlhý vlak v zložení Jasper De Buyst, Roger Kluge, Stefano Oldani a Thomas De Gendt. Ak bude 26-ročný Ewan v poslednom kilometri v ideálnej pozícii, bude takmer nemožné ho poraziť.

Giro d'Italia 2021 cyklámenový dres Caleb Ewan
Caleb Ewan na UAE Tour, © Fabio Ferrari/LaPresse

David Dekker (:tjb:) zajazdil dobrú časovku a už v tejto sezóne ukázal, že v hromadných šprintoch proti Ewanovi či Bennettovi má šancu. Mladý Holanďan je vo forme, ale v tíme má väčšie meno.

Dylan Groenewegen (:tjb:) má po 9-mesačnom zákaze pretekania jasný cieľ – vyhrať etapu. Za normálnych okolností by bol 27-ročný jazdec Jumbo-Visma rovnocenne najväčším favoritom, ale kto vie, ako na tom po dlhej prestávke je. Bude tak zaujímavé vidieť, ako v žltom tíme rozdelia úlohy dvoch veľmi rýchlych jazdcov.

Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen. © A.S.O./Alex BROADWAY

Sagan je vo forme

Aj napriek dvom víťazstvám v sezóne sa Peter Sagan (BOH) v nedeľu prvýkrát postaví proti svetovej šprintérskej špičke. Jeho triumfy v Katalánsku a Romandii prišli po kopcoch a vyhral medzi menej dynamickými odolnými šprintérmi. Určite sa aj s pomocou Daniela Ossa a Macieja Bodnara dostane na správne koleso, na ktorom sa spoľahlivo udrží. Potom to bude test nôh Slováka v nefalšovanom rýchlostnom meraní, v ktorých však nikdy nepatril k jasným favoritom.

Peter Sagan Okolo Romandie
Peter Sagan na štarte Okolo Flámska 2021. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) má k dispozícii celú zostavu. Je na svojej prvej Grand Tour, ale posledný rok Belgičan ukazuje, že to vie aj medzi najužšou svetovou špičkou.

Tim Merlier
Tim Merlier. Massimo Paolone/LaPresse

Giacomo Nizzolo (:tqa:) je na love za svojou provou etapou na Grand Tours, ktorá mu aj vo veku 32 rokov stále uniká. Walscheid či Campenaerts sú dobrými menami na pomoc, potom to bude len na Talianovi, aby potvrdil svoju dobrú formu z posledného roka a pol.

Giacomo NIzzolo Clasica de Almeria 2021
Giacomo NIzzolo. twitter.com/QhubekaAssos

Viviani či Gavíria sa chcú vrátiť na víťaznú vlnu

Elia Viviani, (c) Massimo Paolone/LaPresse

Elia Viviani (COF) a Fernando Gavíria (:uae:) sa po odchode z Quick Stepu už dlhé mesiace trápia so zdravotnými a výkonnostnými problémami. Pre oboch môže byť Giro čerstvý štart.

Ďalšími favoritmi na top 10 sú mená ako Matteo Moschetti (:tfr:), Max Kanter (DSM), Filippo Fiorelli (Bardiani CSF), Albert Torres (MOV), Manuel Belletti (EOLO Kometa), Andrea Pasqualon a Riccardo Minali (:iwg:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár